Lapinporokoira

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Scandinavische waak- en herdershonden
Land van oorsprong Finland
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Lapinporokoira ( of Herdershond van Lapland, Laplandse Vallhund ) behoort tot de rassengroep van de Arctische Waak- en Herdershonden en werd ontwikkeld door de plaatselijke Lapphund te kruisen met goedgevormde Herdershonden, zoals de Duitse Herdershond en de Collie. Deze kruising vond plaats om herders, die een werker nodig hadden om de tamme werkdieren bijeen te drijven, van zo'n werkende hond te voorzien. De Lapinporokoira, een perfecte combinatie van de eigenschappen van de Noord-Europese rassen en de Herdershonden, is dan ook een voortvarende en enthousiaste werker. Hij functioneert zelfs in de meest verschrikkelijke weersomstandigheden. Het is een spitzachtige middelgrote Herdershond met middellange benen. Naast de Lapinporokoira heeft Finland ook een Lapinkoira, een ras dat we op een afzonderlijke pagina bespreken. De Lapinporokoira is gehoorzaam, lief, moedig, werkt graag en is zeer intelligent. Hij blaft wel snel en is dus een goede waakhond en bezit tevens zeer veel energie. De Lapinporokoira is een zeer goede gebruikshond omdat hij zo gehoorzaam is aan zijn baas. Hij heeft de jachtinstincten ingewisseld voor herderscapaciteiten. Als de Lapinporokoira aan het werken is kan hij niet gestoord worden of zijn aandacht verliezen en is steeds zeer enthousiast.

Een Lapinporokoira opvoeden

De Lapiporokoira is rustig en vriendelijk van aard en graag bereid tot werken. Hij heeft een vriendelijke aanpak nodig, zoals de meeste Noordelijke rassen. Hoewel hij zelfstandig werkt, wil hij bijzonder graag samenwerken met zijn baas en zal hij daar een sterke gehechtheid voor ontwikkelen. Een harde aanpak is niet nodig: dit ras doet graag zijn best voor zijn baas.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Lapinporokoira? Kijk dan op onze Lapinporokoira opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte: Voor de reuen tussen de 49 à 55 cm. Voor de teven tussen de 43 à 49cm. Gewicht: Het gemiddelde gewicht is 25 kg. Kleur: De hoofdkleur is zwart, zwart met rossige spikkeld hebben. De variateiten grijsachtig of bruin is ook toegelaten. Boven de ogen zijn lichte vlekken aanwezig, de vlekken rond de bek is bruinig of grijs van voorkeur. Op de buik en de benen komt deze lichte kleur voor. Op de hals, bors en benen zijn witte aftekeningen toegestaan.

Aard

De Lapinporokoira , tegenwoordig een echte Herdershond, heeft veel van de jachtinstincten van zijn voorouders verloren. Dit 'verlies' heeft echter wel zijn Herderscapaciteiten verbeterd. Zijn aandacht en concentratie kunnen tijdens het werk door niets verstoord worden. De Lapinporokoira is een gemakkelijk te verzorgen en goed gemanierde gezelschapshond. Hij blaft vlug en dat maakt van hem een goede waakhond. Als je de Lapiporokoira goed socialiseerd kunnen er normaal geen problemen zijn. Enkel de reu's kunnen wat dominant zijn naar andere reu's toe. Maar dit komt bij vrijwel elk ras voor.

Beweging

De Lapinporkoira heeft heel veel beweging en vrije ruimte nodig om zijn energie kwijt te raken. Als je hem veel vrije ruimte (boerderij, ...) en grote wandelingen kunt geven dan is hij misschien wel de geschikte hond voor u. Hij is uw "Man's Best friend" als je graag (veel) wandelt in de natuur.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.