Duitse brak

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Kleine lopende honden
Land van oorsprong Duitsland
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De vele verschillende soorten brakken werden pas in 1955 door de Duitse Brakkenclub onder de noemer Duitse brak samengenomen, waarna voor het ras een standaard werd vastgesteld. Volgens die standaard mag de Duitse brak een schouderhoogte hebben van tussen de 40 en 53 cm. De kortharige vacht is zeer dicht en stug en moet de kleuren rood en geel vertonen. Verder zijn witte aftekeningen op voorhoofd, muil en borst gewenst evenals een witte halsring. Een ander raskenmerk van de Duitse brak zijn de vlinderneus en het zwarte zadel. Poten en staartpunt zijn wit. Vroeger werden brakken in meutes gehouden. Ze hadden bij de jacht als taak het 'luid drijven' van wild in de richting van de jager. Net als de foxhound en de beagle werd de Duitse brak ook gebruikt om tijdens de parforcejacht wild af te matten en de bereden jagers op de voet te volgen. Gelukkig is deze barbaarse manier van jagen inmiddels verboden. Tegenwoordig worden individuele Duitse brakken als veelzijdige helpers van jagers gehouden. Daarbij komen hun scherpe neus, jagersinstinct en onmiskenbare, volle stemgeluid uitstekend van pas.

Een Duitse brak opvoeden

Brakken zijn zachtaardige, aanhankelijke tot iets verlegen honden met een sterke jachtpassie. In huis is het een ideale hond, lief, rustig en gehoorzaam, echter buiten is het een fervent jager. Dit typerende karakter kan behouden worden als u de hond met aandacht en zorg opvoedt. Consequent zijn is erg belangrijk. Met het belonen van goed gedrag wordt meer bereikt dan met het bestraffen van verkeerd gedrag. Het is belangrijk, dat baas en pup volkomen aan elkaar wennen en wederzijds vertrouwen opbouwen. Ook is het aan te bevelen een puppycursus te gaan volgen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Duitse brak? Kijk dan op onze Duitse brak opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 40 - 53 cm Gewicht: ca. 15kg Kleur: Driekleur, witte aftekeningen (bles, witte snuit, borst) en witte halsring zijn bij deze hond gewenst Bijzondere kenmerken: Vlinderneus, zwart zadel, witte halsring en witte staartpunt.

Aard

Brakken zijn zachtaardige, aanhankelijke tot iets verlegen honden met een sterke jachtpassie. In huis is het een ideale hond, lief, rustig en gehoorzaam, echter buiten is het een fervent jager.

Beweging

Een Brak heeft veel lichaamsbeweging nodig. Dit kan een vrije wandeling zijn, of trainen met de hond. Als de hond de leeftijd van 1 jaar bereikt heeft kunt u ook met hem gaan fietsen. U kunt dan met een half uur tot drie kwartier volstaan. Laat de hond niet loslopen in de buurt van verkeer. Als hij een geur in zijn neus krijgt, vergeet hij alles om zich heen en let niet op auto’s. Blijf bij het wandelen nooit wachten, maar loop rustig door en fluit af en toe. U zult merken dat de hond later weer vlak bij u is. Bent u de hond kwijt, ga dan terug naar de plek waar hij u voor het laatst heeft gezien en wacht af. De Brak zal daar altijd terug komen, dat kan ook bij uw auto zijn. Komt hij terug, zelfs na enkele uren, straf de hond dan nooit. Terugkomen bij de baas moet altijd beloond worden.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.