Training kan het leven van je hond redden

Beeld je in dat je met jouw geliefde, niet-opgeleide hond langs een druk stadsgedeelte wandelt – auto’s en vrachtwagens schieten voorbij, en chauffeurs besteden geen aandacht aan voetgangers of huisdieren op de stoep. Plots merkt je hond een kat op aan de overkant van de straat. Hij glijdt uit zijn leiband en zet het op een lopen – recht de drukke straat over. De kans dat hij geraakt wordt door een auto en ernstig gewond raakt of zelfs sterft door een van die voorbijsnellende voertuigen is uitzonderlijk hoog.

Met een goed opgeleide hond zouden er twee verschillen zijn met het scenario dat ik net beschreef:
 

  • Je hond zou niet op zo’n manier gereageerd hebben toen hij de kat opmerkte.
     
  • Zelfs indien hij uit zijn leiband zou zijn geglipt voor een bepaalde reden, zou je hem hebben kunnen controleren met een eenvoudig “Come” (kom) of “Stay” (blijf) commando.


Je hond opleiden geeft je onmiddellijke stemcontrole over hem, waarmee je veel potentieel tragische situaties kan vermijden. Van wandelen door een drukke buurt tot wandelen door een geopende poort, als je een hond hebt die reageert op jouw stemcommando’s ben je in staat om hem terug te roepen van situaties waarin hij gewond of gedood zou kunnen raken.

Bovendien hebben studies aangetoond dat een goed opgeleide hond een veel kleinere kans heeft om in een dierenasiel terecht te komen. Een studie die in 2003 uitgevoerd werd (door een dierenarts en zijn collega’s op de Purdue Universiteit aan de Humane Society St. Joseph in Indiana (Verenigde Staten)), toonde aan dat de meest voorkomende reden waarom hondeneigenaars hun honden aan een organisatie afstaan, is dat ze er niet in slagen hun hond op te leiden om te luisteren of omdat ze onrealistische verwachtingen hebben van hun huisdier. Ongeveer 54 procent van de afgestane honden waren tussen 6 maanden en 3 jaar oud, en de gedragsproblemen die het meest aangehaald werden, zijn: blaffen, kauwen, hyperactiviteit, zindelijkheidsproblemen en agressie.

De tijd nemen om je hond op te leiden zal de kansen dat jij en je hond een relatie hebben die tevredenheid biedt op lange termijn ernstig doen toenemen – voor beide partijen!  Tip: Je Hond Opvoeden.

 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


8 reacties

John Reijnen

sorry, maar een hond die zichzelf lostrekt uit zijn leiband, zal zeker niet reageren op "stay" of "wait", een opgeleide hond en een oplettend baasje zullen er trouwens voor zorgen, dat de hond zich niet kan lostrekken.

Noëmi Noëmi Weiss

Als je de baas bent van je hond, een echte leider dus, volgt de hond jouw overal.
Dan maakt het niet uit wat hij ruikt, ziet of hoort, en als hij dan toch iets interessants vindt moet je hem gewoon kunnen roepen.
Daarnaast vindt ik dat je een hond eigenlijk altijd goed moet leren luisteren zodat de hond altijd los kan lopen en geen dingen als een kat aanvalt.
Want als je een hond aan de riem moet houden omdat hij anders wegloopt heb je hem kennelijk niet onder controle.

Marijn Calluy

Bono trok zich onlangs los uit zijn lederen halsband en rende de straat op. Lijnbus en auto's stopten. Typisch voor deze Sint Bernard is dat hij wel bevelen kent, maar eigenzinnig liefst een spelletje "pak me dan, als je kan" speelt. Hij reageerde wel na enige tijd op "kom" en "zit". We hebben veel geluk gehad.
Het is een echte "Beethoven".....EMO 7
Was trouwens als enige gebuisd in de hondenschool omdat hij geen zin had om te werken, sprong op de leraar en likte haar gezicht . Vanaf nu opnieuw enkel nog de slipketting. EMO 20

jeanet boeijsma

de halsband moet zo zitten dat losrukken niet kan plaats vinden, verder neem op je wandeling altijd voer mee om hem te lokken als hij er vandoor gaat.
uitgaan en bij je blijven is een spel wat je spannend moet houden voor hem.
ook kun je hem op andere gedachten brengen door een speeltje mee te nemen en er mee gaan spelen met de hond onderweg.
verder kun je een cursus hierkomen trainen op goede hondenscholen.
jeanet

Bianca ...........

Een werkelijk gehoorzame hond zal zich niet losrukken maar netjes en rustig naast het baasje blijven lopen in welke situatie dan ook.

Marijn Calluy

Het was bij het wisselen van hond in/uit de wagen bij de DA. Flor (SB) had zich in de wagen losgemaakt van de riem. Schuifdeur open, Flor wou eruit, moest tegengehouden worden. Bono zat buiten aan zijdeur om erin te springen en gaat achteruit voor Flor, en zo trok hij zich los... onverwachte samenloop van omstandigheden dus. Bij het wandelen, geen enkel probleem. Uiteraard gaat het in-en uitstappen nu anders aangepakt worden.

Dorien

Ze was nog een kleine pup toen de riem uit mijn hand glipte. Het was een drukke weg waar wij liepen. Heel vrolijk, maar met angst in mijn hart, riep ik: “Hier!” En ze kwam direct naar mij toe. “Hier” was het eerste commando dat ik, eerst in huis en later buiten, haar leerde. Ze moest het fijn vinden naar mij toe te komen. Ik heb gezien hoe een man zijn hond riep die niet wou komen. Uiteindelijk ging de hond naar hem toe en kreeg gelijk een knal voor z’n kop, een volgende keer zou die niet zo snel meer komen.

Chelsea

Mijn hond is goed getraind maar door slechte ervaringen die had met katten als pup, en ze ziet er 1, dan is ze daar zo op gefocust, dat ze moeilijk te houden is of haar uit die focus halen. Zeker als die katten blijven zitten en haar uitdagen.


Een reactie plaatsen