Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Training kan het leven van je hond redden

  Davy Agten
  Training kan het leven van je hond redden
  Beeld je in dat je met jouw geliefde, niet-opgeleide hond langs een druk stadsgedeelte wandelt – auto’s en vrachtwagens schieten voorbij, en chauffeurs besteden geen aandacht aan voetgangers of huisdieren op de stoep. Plots merkt je hond een kat op aan de overkant van de straat. Hij glijdt uit zijn leiband en zet het op een lopen – recht de drukke straat over. De kans dat hij geraakt wordt door een auto en ernstig gewond raakt of zelfs sterft door een van die voorbijsnellende voertuigen is uitzonderlijk hoog.

  Met een goed opgeleide hond zouden er twee verschillen zijn met het scenario dat ik net beschreef:

  • Je hond zou niet op zo’n manier gereageerd hebben toen hij de kat opmerkte.
    
  • Zelfs indien hij uit zijn leiband zou zijn geglipt voor een bepaalde reden, zou je hem hebben kunnen controleren met een eenvoudig “Come” (kom) of “Stay” (blijf) commando.

  Je hond opleiden geeft je onmiddellijke stemcontrole over hem, waarmee je veel potentieel tragische situaties kan vermijden. Van wandelen door een drukke buurt tot wandelen door een geopende poort, als je een hond hebt die reageert op jouw stemcommando’s ben je in staat om hem terug te roepen van situaties waarin hij gewond of gedood zou kunnen raken.

  Bovendien hebben studies aangetoond dat een goed opgeleide hond een veel kleinere kans heeft om in een dierenasiel terecht te komen. Een studie die in 2003 uitgevoerd werd (door een dierenarts en zijn collega’s op de Purdue Universiteit aan de Humane Society St. Joseph in Indiana (Verenigde Staten)), toonde aan dat de meest voorkomende reden waarom hondeneigenaars hun honden aan een organisatie afstaan, is dat ze er niet in slagen hun hond op te leiden om te luisteren of omdat ze onrealistische verwachtingen hebben van hun huisdier. Ongeveer 54 procent van de afgestane honden waren tussen 6 maanden en 3 jaar oud, en de gedragsproblemen die het meest aangehaald werden, zijn: blaffen, kauwen, hyperactiviteit, zindelijkheidsproblemen en agressie.

  De tijd nemen om je hond op te leiden zal de kansen dat jij en je hond een relatie hebben die tevredenheid biedt op lange termijn ernstig doen toenemen – voor beide partijen!  Tip: Je Hond Opvoeden.  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Opvoeding Hond , Problemen Hond , Training Hond , Leven Hond
terug naar overzicht

6 reacties

 1. Marijn

  rank: 236

  Het was bij het wisselen van hond in/uit de wagen bij de DA. Flor (SB) had zich in de wagen losgemaakt van de riem. Schuifdeur open, Flor wou eruit, moest tegengehouden worden. Bono zat buiten aan zijdeur om erin te springen en gaat achteruit voor Flor, en zo trok hij zich los... onverwachte samenloop van omstandigheden dus. Bij het wandelen, geen enkel probleem. Uiteraard gaat het in-en uitstappen nu anders aangepakt worden.
  geplaatst op 13-07-2011 om 11:52
 2. Biaro

  rank: 240

  Een werkelijk gehoorzame hond zal zich niet losrukken maar netjes en rustig naast het baasje blijven lopen in welke situatie dan ook.
  geplaatst op 13-07-2011 om 11:51
 3. jeanet

  rank: 182

  de halsband moet zo zitten dat losrukken niet kan plaats vinden, verder neem op je wandeling altijd voer mee om hem te lokken als hij er vandoor gaat.
  uitgaan en bij je blijven is een spel wat je spannend moet houden voor hem.
  ook kun je hem op andere gedachten brengen door een speeltje mee te nemen en er mee gaan spelen met de hond onderweg.
  verder kun je een cursus hierkomen trainen op goede hondenscholen.
  jeanet
  geplaatst op 13-07-2011 om 10:52
 4. Marijn

  rank: 236

  Bono trok zich onlangs los uit zijn lederen halsband en rende de straat op. Lijnbus en auto's stopten. Typisch voor deze Sint Bernard is dat hij wel bevelen kent, maar eigenzinnig liefst een spelletje "pak me dan, als je kan" speelt. Hij reageerde wel na enige tijd op "kom" en "zit". We hebben veel geluk gehad.
  Het is een echte "Beethoven".....EMO 7
  Was trouwens als enige gebuisd in de hondenschool omdat hij geen zin had om te werken, sprong op de leraar en likte haar gezicht . Vanaf nu opnieuw enkel nog de slipketting. EMO 20
  geplaatst op 13-07-2011 om 10:47
 5. Noemi

  rank: 1196

  Als je de baas bent van je hond, een echte leider dus, volgt de hond jouw overal.
  Dan maakt het niet uit wat hij ruikt, ziet of hoort, en als hij dan toch iets interessants vindt moet je hem gewoon kunnen roepen.
  Daarnaast vindt ik dat je een hond eigenlijk altijd goed moet leren luisteren zodat de hond altijd los kan lopen en geen dingen als een kat aanvalt.
  Want als je een hond aan de riem moet houden omdat hij anders wegloopt heb je hem kennelijk niet onder controle.
  geplaatst op 13-07-2011 om 10:43
 6. goldenretriever

  rank: 733

  sorry, maar een hond die zichzelf lostrekt uit zijn leiband, zal zeker niet reageren op "stay" of "wait", een opgeleide hond en een oplettend baasje zullen er trouwens voor zorgen, dat de hond zich niet kan lostrekken.
  geplaatst op 13-07-2011 om 07:31
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x