Een zindelijke pup

Je puppy zindelijk maken
Het zindelijk maken van je nieuwe puppy hoeft geen onmogelijke opdracht te zijn. Je moet er wel rekening mee houden dat je er veel tijd en geduld voor nodig hebt. Wanneer je gericht en gecontroleerd te werk gaat, kan dat je een hoop moeite besparen.

Waar mag de puppy zijn behoefte doen?

Je eerste taak bestaat erin je puppy de plaats te leren waar jij wilt dat hij zijn behoefte doet. Zoek een plaats dicht bij de deur, zodat hij niet te ver moet wandelen. Ga elke keer met hem naar buiten wanneer hij zijn behoefte moet doen en breng hem keer op keer naar dezelfde plaats. Na een tijdje zal hij de plaats herkennen. Als hij zijn behoefte heeft gedaan op de juiste plaats, laat dan duidelijk zien hoe enthousiast je bent. Je kan zelfs eventueel een beloning geven.

Etenstijd

De meeste honden moeten naar het toilet een uur nadat ze gegeten hebben. Denk eraan dat je jouw puppy niet te eten geeft net voordat je het huis verlaat. Geef hem twee of drie keer eten per dag op een vast tijdstip en laat zijn eten niet langer dan een half uurtje staan. Zijn laatste maaltijd moet hij krijgen twee tot drie uur voor het slapengaan. Zo heeft hij nog tijd genoeg om zijn behoefte te doen.

Maak er een gewoonte van om met hem even buiten te gaan na het eten, slapen of spelen. Ga schematisch te werk en probeer de wandelingen, maaltijden, speel- en slaapuurtjes steeds op dezelfde uren te leggen. Zo kan jij en je hond voorspellen wanneer hij zijn behoefte moet doen.

Probeer ongelukjes te voorkomen

Dit is de zwaarste taak van zindelijk maken. Het vergt veel tijd en aandacht omdat je jouw hond altijd in het oog moet houden.
Wanneer je lange periodes weg bent van huis, probeer dan iemand te zoeken die met jouw puppy kan gaan wandelen om zo ongelukjes te voorkomen. Je kan je hond immers nooit zindelijk maken zonder een regelmatig bezoekje buitenshuis.

Foutjes bestraffen of niet?

Elke puppy zondigt tijdens zijn eerste weken van de zindelijkheidstraining wel eens. Daar is natuurlijk niets vreemd aan. Wees er dus op voorbereid dat het kan gebeuren en bestraf zeker je puppy niet.

Waneer hij binnen zijn behoefte heeft gedaan, laat dan op een rustige manier blijken dat je het niet goedkeurt. Geef hem bijvoorbeeld een zachte tik. Neem de puppy direct mee naar buiten en laat hem daar verder zijn behoefte doen.

Kuis binnenshuis met een krachtig product zijn uitwerpselen op. De kans bestaat dat hij op dezelfde plaats nog eens zijn behoefte doet, als hij de geur van zijn uitwerpselen herkent.
Wacht nooit langer dan een halve minuut om je hond te corrigeren. Eenmaal deze periode is verstreken, zal hij niet meer begrijpen waarom hij gestraft wordt.

Meer en goede informatie kan je o.a. vinden in het boek "Je Hond Opvoeden" van Benny Brandt


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


8 reacties

Gwendolyn Robben

Ik heb mijn pup zindelijk gemaakt zonder ooit te straffen als ze een foutje maakte. Het is namelijk erg belangrijk dat ze geen bang hebben om te plassen als je er bij staat (door te straffen kunnen ze verkeerdelijk de link leggen ik mag niet plassen als mijn baas het ziet).
Het vraagt gewoon veel geduld en tijd de eerste weken/maanden, maar dat krijg je achteraf dubbel en dik terug.
Voor mij is het handig dat ik een bevel koppel aan het plassen.... dat kan je vanaf dag een al doen... na een plas telkens zeggen "goed zo plasje doen" + een brokje als beloning... Na 2 weken kan je al eens proberen te vragen.... "plasje doen" en uiteraard goed belonen als ze dit doen.

Bieke Van Gijsegem

't Hangt ook een beetje af van al dan niet geluk hebben met je pupje op dat vlak, geloof ik. Met Christo was 't binnen de twee weken compleet gepiept!EMO 1

Iedere keer als hij buiten plasje doet dan beloonde wij hem enthousiast
zachtjes handen klappen, juichen en snoepje
Binnen negeerden wij het, en kuisten wij het op zonder hem een blik te gunnen
Wij leerden de puppy wel op de krant zijn behoefte te doen , dat scheelt toch wat kuiswerk
s'Nachts was de pup vlug proper, maar ja s'avonds voor het slapen gaan even naar buiten
en 's morgens direct een sprintje naar buiten ..want eens dat ze rondlopen met volle blaas, tja dan heb je het zitten
Het vraagt idd geduld, maar zo een kleine hummeltjes doen hun best, als ze zien dat baasje zo blij is, als ze hun behoefte buiten doen.
Je ziet dat snoetje zo oplichten

Gina Limjoon

Kito was na twee weken zindelijk. Had wel een puppy trainer in huis.als ik niet buiten kan dan doet hij het op matje, maar doet evengoed buiten.EMO 1

Gina Limjoon

Kito was na twee weken zindelijk, wel met puppyt trainer , maar doet het evengoed buiten.

Denk dat het wel van hond tot hond scheelt of ik heb veel geluk gehad.

Bieke Van Gijsegem

Hallo Gina, welkom!EMO 1
Zeg, toch geen pupje van dè Kito, jouw Kitootje???EMO 8EMO 3

Gina Limjoon

Heb mijn hondje ook nooit gestraft , is niet zijn fout maar van het baasje. Als je ze goed in het oog houd zie je wanneer ze moeten plassen en dan direct oppakken en er mee buiten gaan of op puppytrainer .
Ze zijn als baby's en die moet je ook leren op potje gaan. Mijn pup was in ieder geval sneller zindelijk dan mijn kinderen, alhoewel die er toch ook vlug bij waren.
Geduld en belonen en dan is het vlug geleerd.

Veerle Robijn

Ons pupje had al na een paar dagen te kampen met een blaasontsteking waardoor de zindelijkheidstraining wat langer duurde maar met véél liefde en de nodige medicijnen is dat probleem ook weer van de baan. Binnen de week ging ze mooi buiten plassen. Dus ook hier weinig problemen met het binnen plassen... EMO 1


Een reactie plaatsen