Agressieve honden

Agressieve honden
Er heeft vast al eens een hond naar je gegromd. Misschien heeft er ooit al eens een hond geprobeerd je te bijten. Agressie bij honden kan voor ons mensen serieuze gevolgen hebben. Als jouw hond naar jou blaft, gromt of bijt, ga dan naar de dierenarts. Die kan je vertellen wat de oorzaak van de agressie bij je hond is en kan je ook vertellen wat je ertegen kan doen. Vaak hoef je het gedrag namelijk alleen maar consequent af te leren.

Soorten agressie bij honden:

  • agressie tussen honden onderling zonder externe oorzaak
  • agressie die veroorzaakt wordt doordat de hond iemand zijn territorium ziet betreden
  • agressie als een gevolg van competitief gedrag, zoals wanneer honden de hiërarchie onderling willen bepalen.
  • agressie waarbij een persoon wordt aangevallen omdat de hond zijn baasje de baas wil zijn
  • agressie die door medicatie wordt veroorzaakt
  • agressie die door een slechte medische toestand ontstaat (zoals bij epilepsie het geval wil zijn)
  • agressie als uiting van angst, waarbij de hond denkt dat hij moet vechten voor zijn leven. Deze vorm van agressie kan je makkelijk herkennen doordat de hond wel agressief reageert maar tegelijkertijd een houding aanneemt die zijn angst verraadt (zo is de staat vaak tussen de benen).
  • agressie die voortkomt uit de angst dat voedsel gestolen gaat worden. De hond vergeet soms dat het baasje eten geeft en niet wil afpakken, waardoor het diertje wel eens wil aanvallen.
  • agressie die wordt veroorzaakt door een slecht leven waardoor de hond, die als puppy bijvoorbeeld helemaal vereenzaamd was, vreemd reageert op onbekende situaties.
  • agressie die de hond toont omdat het beestje ergens pijn heeft
  • agressie van een teefje om haar puppy's te beschermen
  • agressie die dient om het baasje te beschermen
  • agressie als het gevolg van te enthousiast ravotten
  • aangeleerde agressie die voorkomt bij honden die niet goed genoeg weten wie ze wel en wie ze niet moeten bijten
  • onbedoeld aangeleerde agressie waarbij de hond beloond is door het baasje als het beestje agressief is geweest. Waar het baasje de hond wil kalmeren met een snoepje of iets dergelijks, daar leert hij de hond eigenlijk dat het agressieve gedrag goed is.


Agressie, wat nu?

Het is beter als je er vroeg bij bent en direct ingrijpt wanneer een hond agressief gedrag vertoont. Zorg er vooral voor dat je het agressieve gedrag op een juiste manier afleert. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Zoals bij het laatste type van agressie bij honden aantoont, hebben mensen snel goede bedoelingen met hun hond maar verkrijgen ze in werkelijkheid een averechts effect. Door het beestje bewust te maken van zijn positie en hem consequent een verwachtingspatroon voor te houden (voor wie en wanneer moet hij of zij op zijn hoede zijn?) zal het beestje zijn agressie snel achterwege laten. Om het diertje goed af te richten kan je zoals gezegd het beste naar de dierenarts gaan. Die zal je kunnen zeggen hoe je van je boze of bange hond weer een blije viervoeter kan maken.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


8 reacties

Ik zou toch vooral NIET naar een dierenarts gaan maar naar een hondengedragstherapeut (GT)!
De gemiddelde dierenarts (DA) heeft in zijn hele opleiding hooguit een halve dag gedragsleer gehad, en dan nog alleen maar over het gedrag wat ze in hun spreekkamer kunnen verwachten. Die heeft dus niets te zoeken op de stoel van de GT.
De GT heeft in zijn hele opleiding hooguit een dag medisch gehad, daarom zal een goede GT om medische oorzaken uit te sluiten wel eventueel verwijzen naar een DA maar nooit op diens stoel gaan zitten.
Bij voorkeur ga je naar een samenwerkende GT (en DA) toe, zodat de GT gebruik kan maken van de medische kennis en medicatie kennis van de DA, en andersom.

Wimbo Wimbo

Zoals ik al eens verteld heb, hadden we vroeger twee Retrievers. De één had er een handje van om spontaan te gaan bijten als ie op de bank naast je lag. Er daar baalde ik van. Niet echt doorbijten maar wel erg hard. Ik heb hem spontaan in zijn oorgebeten, keihard. Geen last meer gehad. Niet dé manier misschien maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden...
Maar als het een andermans hond is, loop ik wel een stukje de ander kant op. Soms is voorkomen beter dan,... juist.

nancy smeesters

onze shiba is ook agressief naar andere honden ,vooral buiten ,tijdens het wandelen ,ik vermoed dat hij als pup paar keer aangevallen ,bang is voor een uitval en dus maar eerst zijn tanden toont ,soms lukt het mij om hem te kalmeren ,maar heel dikwijls niet. verder is ie tochtans een schat van een hond ,wat moet ik doen?

Een hond die naar mij gromt hoeft echt niet agressief te zijn. Hij kan ook bang zijn of mij niet mogen.
Als mijn eigen hond dit naar mij zou doen zou ik uitzoeken waarom.
Ik heb wolfhonden en die mogen van mij naar iedereen grommen. Ze kunnen niet blaffen en ze zijn er voor bewaking en voor ons plezier.
Wij hoeven geen allemansvriend.
In de afgelopen jaren al heel.wat dierenartsen mee gemaakt er ook mee gewerkt maar er zijn er erg veel die bang zijn van honden. Ook als die niets foen en gewoon groot zijn.
Heel vreemd. Een hond voelt angst en onzekerheid en ook hierop wordt gereageerd.
Laat een hond ook hond zijn en maak er geen model mens van. Veel "problemen" met gedrag blijken dan ineens helemaal niet (meer) te bestaan.

Volledig eens met Caniskoppie
Een goed GT met ervaring kan je hond al lezen
de onze is angstig agressief
Met de hulp van GT en ervaren trainer hebben we geleerd om de aandacht voor ons, te stimuleren
Een nee op vastberaden toon, best opgevolgd wordt
Goed gedrag stimuleren en belonen
en veel, veel geduld ...

Een allemansvriend wordt hij nooit ..ook niet nodig
Actueel is hij een betrouwbare, goed getrainde hond geworden, die zijn baasjes vertrouwd
We blijven belonend trainen ..Met veel plezier voor hond en baasje

Els Dendauw

Wij hebben een Deense dog ( 5.5 maand ) heeft het blaffen ontdekt . Hoe is nu de beste aanpak om als die iets wil zeggen , bvb er is daar iemand en jij komt erbij dat het genoeg en okeé is . gr Els

Tom stetler

Ik heb een jack russel pearson met eten is het net een stofzuiger ap slik weg schrokbak gekocht nog schrok hij wat kan ik nog doen t is net of hij geen eten krijgt graag hier over advies wat kan ik nog meer doen t is of hij bang is dat ik t afpak hap hap weg hij koud niet net een stofzuiger niet normaal????

Tom stetler

Ik heb een jack russel pearson met eten is het net een stofzuiger ap slik weg schrokbak gekocht nog schrok hij wat kan ik nog doen t is net of hij geen eten krijgt graag hier over advies wat kan ik nog meer doen t is of hij bang is dat ik t afpak hap hap weg hij koud niet net een stofzuiger niet normaal????


Een reactie plaatsen