Je hond kauwt op alles, hoe stop je hem?

Je hond kauwt op alles, hoe stop je hem?
Misschien is het een herkenbare situatie: je hond bijt en kauwt op alles wat voor zijn neus komt. Niet enkel het kauwspeeltje, maar het hele huis moet eraan geloven. Niets is nog veilig: tv-kabels, gordijnen, zetels, ... Enorm irritant, maar wat doe je eraan?

Op zoek naar de oorzaak

Je hond doen stoppen met kauwen is vaak een onmogelijke opdracht. Voor je je hond kunt doen stoppen met kauwen, is het belangrijk om de oorzaak te vinden. Honden kauwen vaak door uiteenlopende redenen. Sommige kauwen uit verveling, andere omdat ze honger hebben, bang of eenzaam zijn of soms willen ze gewoon wat energie kwijt. Ook tandproblemen kunnen een oorzaak zijn. Misschien heeft je hond tandvleesproblemen en kauwt hij om de pijn te verzachten. Als je hond tandpijn heeft, kun je dit vaak ook afleiden uit andere tekens: bijten langs één kant, een enorm slechte adem, of pijn tijdens het eten en drinken.

Actie!

Heb je de oorzaak kunnen achterhalen? Dan kun je nu zoeken naar oplossingen om het gedrag te vermijden. Kauwt je hond uit verveling? Geef hem dan meer beweging. Kauwt hij enkel als je niet thuis bent? Dan is je hond misschien eenzaam. Laat de TV aanstaan of zet de radio aan als je weg gaat. Dit kan soms helpen. Je hond heeft dan wat verstrooiing en stopt misschien met kauwen. Wat de reden van het kauwen ook is, het is belangrijk dat je de precieze oorzaak te weten komt.

Kauwen is zeker niet altijd slecht. Heb je een puppy? Dan doorloopt hij misschien de fase van het tandjes krijgen. Tijdens deze fase is het nodig om te kauwen. Geef hem zeker iets waarop hij kan kauwen. Kauwspeeltjes zoals gedroogde varkensoren, runderoren of bullepezen zijn vaak de beste optie.

Als je hond kauwt, zorg je er best voor dat alle voorwerpen die zijn doelwit kunnen vormen, weg zijn of beschermd zijn. Stop je schoenen in een schoenkast, bedek je kabels met kabeldoosjes. Het maakt je huis bovendien veel veiliger voor je hond.

Helpt niets? Probeer dan eventueel een appelspray. Verstuif de spray op de meubels waar je hond graag in bijt. Honden houden niet van deze geur. Hij zal normaal gezien niet meer kauwen op de meubels die naar appels geuren.

Maak je hond altijd duidelijk dat kauwen niet hoort. Doe dit wel enkel als je hem op heterdaad betrapt. Je hond heeft namelijk een kort geheugen. Als je hem nadien straft, zal hij helemaal niet snappen waarom hij gestraft wordt. Succes!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

Karin Lotterman

Geweldige tips, die appelspray waar kan ik die krijgen? Gewoon bij een dieren speciaalzaak? Ik heb ook een hond die gaat kauwen op alles als wij weggaan. Ik heb een tweede hond, maar doet zij het ook gewoon bij. Ze heeft last van verlatingsangst, terwijl ze weet dat we altijd weer terugkomen. Ze is heel lief hoor, maar ze heeft al heel wat spullen van mij in de vernieling geholpen.

David & Katrien De Meulemeester - Michem

die appelspray ga ik ook eens proberen!! de oorzaak bij onze hond is denk ik verveling en energieteveel !!!
hij bijt niet in meubels ,enkel in onze rieten hondenmand, die moet er altijd aan geloven!!! mijn nieuwe schoenen van een maand oud hebben er ook aan moeten geloven, dus ik denk louter verveling!!!
ik ga dit eens proberen de spray! alvast bedankt voor de tip

Karin Lotterman

Wie kan me vertellen waar je die appelspray kunt kopen???? Reactie zsm graag!

Davy Agten

http://www.homeovet.nl/webshop/hond_en_kat/afweermiddel_-_antibijt/8in1_antikauwspray/
Dit is zoiets


Een reactie plaatsen