Symptomen van hondenziektes

Symptomen van hondenziektes
Je hond wordt al snel een onderdeel van de familie. Je behandelt hem met liefde en hebt het beste met hem voor. Als je hem echt de beste zorg wil geven, is het dan ook belangrijk dat je op de hoogte bent van de symptomen van vaakvoorkomende hondenziektes.

Hondsdolheid of rabiës

Hondsdolheid wordt veroorzaakt door een virus dat het zenuwstelsel van de hond aanvalt en zich verspreidt via het speeksel. Je herkent het aan het agressiever gedrag van je hond.

Parvovirus

Het parvovirus is een zeer besmettelijke aandoening. Een hond loopt de ziekte op door in contact te komen met uitwerpselen van besmette honden. Het virus komt dan in de darmen terecht waar een ontsteking ontstaat. De symptomen zijn makkelijk te herkennen: je hond wordt zwak, depressief en slaperig. Ook krijgt hij een hoge koorts en bloederige diarree. Wanneer je deze symptomen waarneemt, moet je meteen ingrijpen. Het virus kan namelijk de dood tot gevolg hebben tussen de 48 en 72 uur. Het veroorzaakt ook hartziekten bij jonge honden die hen uiteindelijk fataal worden.

Tarpeia Canis virus

Het Tarpeia Canis virus is zeer besmettelijk en ongeneselijk. Het tast de hond zijn ademhaling, darmen en centraal zenuwstelsel aan. Het wordt gekenmerkt door longontsteking, krampen, verlammingen en huiduitslag. Puppies tussen drie en zes maanden zijn het meest vatbaar voor deze infectie.

Virale hepatitis

Virale hepatitis wordt veroorzaakt door een virus dat de nieren, lever en bloedvaten van de hond aantast. Als gevolg verliest je hond zijn eetlust, heeft hij altijd dorst en moet hij overgeven. Ook bloedingen kunnen voorkomen.

Leptospirose

De oorzaak van leptospirose of de rattenziekte is een bacterie die zich bevindt in beken of plassen. Vooral ratten zijn dragers van het virus. Het kan bijna alle zoogdieren besmetten, zelfs mensen. Symptomen bij honden zijn koorts, bloedstollingen, nierontsteking en slaperigheid. Onbehandeld kan de ziekte dodelijk zijn.

Maagtorsie

Wanneer je je hond te veel eten geeft, zorgt dit voor een maagtorsie of maagkanteling. De maag draait om zijn as waardoor gassen niet meer kunnen ontsnappen. Als gevolg zwelt de maag op en dit kan levensbedreigend worden.

Veel van deze ziektes kunnen worden vermeden door je hond te vaccineren en door zijn gedrag goed in de gaten te houden. Wanneer je symptomen opmerkt, contacteer dan meteen een dierenarts. Het ideale baasje grijpt namelijk op tijd in en doet alles om zijn hond gelukkig en gezond te houden!

Heb je verder nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


16 reacties

Veerle Robijn

Brrr... veel griezelige en vieze beestjes kunnen in onze viervoeters hun gangen gaan! Ik stap inderdaad liever een keer te veel bij onze DA binnen dan een keer te weining! EMO 12 Ik ga in het vervolg onze Jenne proberen uit de beken en plassen te houden maar of dat zal lukken EMO 8

het is te hopen dat onze hond gezond blijft en daar doen we alles voor
wat in onze macht ligt

Nele Bomans

Ik kan het mis hebben, maar zijn ze normaalgezien niet ingeënt tegen rattenziekte?
Ook ik spring liever een keer teveel binnen bij de dierenarts! You never know...

een maagtorsie is geen ziekte en je hond kan er niet voor ingeent worden. onze boxer was springlevend , kreeg een maagtorsie en een half uur later moest de dierenarts hem laten inslapen.
een gouden tip: laat je hond rusten nadat hij gegeten heeft, dan is de kans op een torsie veel kleiner

Davy Agten

Maagtorsie is technisch gezien idd geen ziekte, maar het is wel een aandoening dan.

maagtorsie is zelfs geen aandoening ( want dat is meestal al langer aanwezig) het is gewoon een ACUUT
probleem, ontstaat plotseling zonder voorafgaande symptomen!

Loes Castelein

Hoi allemaal.
Mijn eerste bouvier kreeg een maagtorsie op 8 jarige leeftijd. Win houden de hond voor en na het eten altijd rustig hoor. maar opeens begon mijn lieve Donar op de bank te springen kwam bij me zitten en wilde overgeven maar het kon niet kwam alleen maar schuim..... ik met hem naar buiten en ben bij hem blijven zitten, totdat ik voelde dat zijn buikkie op ging zetten. Snel de dierenarts gebeld en we konden gelijk komen, die stelde vast een maagtorsie en probeerde de maag te kantelen door een slag in zijn mondje te stoppen..ook dat hielp niet....nu kregen wij 2 opties.... als de duvel naar utrecht rijden of hem in te laten slapen...tja optie 1 natuurlijk dat zal u begrijpen..... wij woonde toendertijd in de zaanstreek en was het ongeveer een krap uurtje rijden naar dierenkliniek in Utrecht.... Donar kreeg voor onderweg een prikje om hem rustig te houden ..... daar aangekomen stonden ze al op ons te wachten en Donar werd op een brancar naar een kamertje gereden.... wij erachteraan...daar hebben ze een naald in zijn buik gestoken om het lucht wat zich in de maag ophoogte te laten ontsnappen...... het was heel veel lucht wat eruit kwam..... daarna werd donar gelijk eme genomen naar de operatiekamer en vertelde dat de operatie zeker wel een uurtje of 4 kon duren. Het was ondertussen 12 uur in de nacht.... met lood in de schoenen zeiden wij ook als zijn maag er heel erg aan toe was zodat donar geen prettig leventje meer kon hebben omdat hij veel pijn moest lijden ze hem onder de operatie mochten laten inslapen...mennnn wat heb ik gehuild. wij werden naar huis gestuurd met het bericht dat wij gebeld zouden worden over ongeveer 3 a 4 uurjtes eerder niet....... thuis konden wij niet slapen dat begrijpt u ...zenuwachtig zitten staren naar de telefoon.... en to onze schrik ging die al af na 2 uur...huilend pakte ik hem op denkend dat onze kanjer ingeslapen was..... die man aan de andere kant zei ...rustig maar mevr ..de operatie is goed gelukt...maag zag er prima uit we konden hem zo kantelen en we hebben hem even vastgezet...uw hond donar maakt het prima....mennnn toen huilde ik van blijdschap, hij heeft daar 4 dagen geweest nooit was hij zonder ons geweest en toen wij hem ophalen mochten huilde hij toen hij ons zag.... ware liefde zei de verpleegster die hem naar ons toe bracht.... en dat was ook zo..... om een lang verhaal kort te maken hij heeft daarna nog wel een ontsteking gekregen aan de wond, maar ook die hadden wij vlug onder controle en hij heeft nog een fijn leven gehad daarna ...zonder last van zijn maag gehad te hebben. natuurlijk in het begin dat we hem thuis hadden lieten wij hem meerder keren per dag eten... Onze Donar is 14 jaar en 3 maanden geworden...... De maagtorsie loopt vaak verkeerd af en wij hebben dan met onze Donar zee zeker een beschermengeltje op de schouders gehad..... als je er heel vroeg bij bent zoals in ons geval kan het nog wel eens goed aflopen.....

Donar leeft niet meer en is 8 a 9 jaar geleden dus op 14 jarige leeftijd (+3 maandejes) ingeslapen omdat hij et meer kon hij was echt op.....

Wat een verhaal he..maar echt waar gebeurd

Groetjes Loes

Loes Castelein

Hoi allemaal.
Mijn eerste bouvier kreeg een maagtorsie op 8 jarige leeftijd. Win houden de hond voor en na het eten altijd rustig hoor. maar opeens begon mijn lieve Donar op de bank te springen kwam bij me zitten en wilde overgeven maar het kon niet kwam alleen maar schuim..... ik met hem naar buiten en ben bij hem blijven zitten, totdat ik voelde dat zijn buikkie op ging zetten. Snel de dierenarts gebeld en we konden gelijk komen, die stelde vast een maagtorsie en probeerde de maag te kantelen door een slag in zijn mondje te stoppen..ook dat hielp niet....nu kregen wij 2 opties.... als de duvel naar utrecht rijden of hem in te laten slapen...tja optie 1 natuurlijk dat zal u begrijpen..... wij woonde toendertijd in de zaanstreek en was het ongeveer een krap uurtje rijden naar dierenkliniek in Utrecht.... Donar kreeg voor onderweg een prikje om hem rustig te houden ..... daar aangekomen stonden ze al op ons te wachten en Donar werd op een brancar naar een kamertje gereden.... wij erachteraan...daar hebben ze een naald in zijn buik gestoken om het lucht wat zich in de maag ophoogte te laten ontsnappen...... het was heel veel lucht wat eruit kwam..... daarna werd donar gelijk eme genomen naar de operatiekamer en vertelde dat de operatie zeker wel een uurtje of 4 kon duren. Het was ondertussen 12 uur in de nacht.... met lood in de schoenen zeiden wij ook als zijn maag er heel erg aan toe was zodat donar geen prettig leventje meer kon hebben omdat hij veel pijn moest lijden ze hem onder de operatie mochten laten inslapen...mennnn wat heb ik gehuild. wij werden naar huis gestuurd met het bericht dat wij gebeld zouden worden over ongeveer 3 a 4 uurjtes eerder niet....... thuis konden wij niet slapen dat begrijpt u ...zenuwachtig zitten staren naar de telefoon.... en to onze schrik ging die al af na 2 uur...huilend pakte ik hem op denkend dat onze kanjer ingeslapen was..... die man aan de andere kant zei ...rustig maar mevr ..de operatie is goed gelukt...maag zag er prima uit we konden hem zo kantelen en we hebben hem even vastgezet...uw hond donar maakt het prima....mennnn toen huilde ik van blijdschap, hij heeft daar 4 dagen geweest nooit was hij zonder ons geweest en toen wij hem ophalen mochten huilde hij toen hij ons zag.... ware liefde zei de verpleegster die hem naar ons toe bracht.... en dat was ook zo..... om een lang verhaal kort te maken hij heeft daarna nog wel een ontsteking gekregen aan de wond, maar ook die hadden wij vlug onder controle en hij heeft nog een fijn leven gehad daarna ...zonder last van zijn maag gehad te hebben. natuurlijk in het begin dat we hem thuis hadden lieten wij hem meerder keren per dag eten... Onze Donar is 14 jaar en 3 maanden geworden...... De maagtorsie loopt vaak verkeerd af en wij hebben dan met onze Donar zee zeker een beschermengeltje op de schouders gehad..... als je er heel vroeg bij bent zoals in ons geval kan het nog wel eens goed aflopen.....

Donar leeft niet meer en is 8 a 9 jaar geleden dus op 14 jarige leeftijd (+3 maandejes) ingeslapen omdat hij et meer kon hij was echt op.....

Wat een verhaal he..maar echt waar gebeurd

Groetjes Loes

Nele Bomans

@Loes : wat bofte Donar met een baasje zoals jou! Veel honden overleven een maagtorsie niet en het is maar goed dat je meteen naar de dierenarts gegaan bent...

Ik ga na Spike's ontbijt altijd wandelen. Zou dit kwaad kunnen? Of komt dit enkel door te springen en / of gek te doen?

@nele : vermits mijn vorige hond aan een maagtorsie is gestorven geef ik mijn franse bull nu zijn eten altijd na zijn wandeling, en ik geef ook kleinere porties per dag.
onze hond is altijd heel enthousiast tijdens zijn wandeling , dus vandaar liever achteraf!

Nele Bomans

@pastisjoe : ook Spike krijgt zijn brokjes verdeelt over de dag (3x). Misschien is het inderdaad beter hem na de wandeling eten te geven... Na al die verhalen hier, ben ik er toch niet gerust in! Ik zou echt niet willen dat hij zo aan zijn einde komt EMO 7 Normaal doen we het 's morgens op de wandeling wel rustig aan. Zijn namiddag/avondwandeling is wat actiever: dan spelen we met een apportje en mag hij ook los van de lijn wandelen, indien er geen andere honden/mensen in de buurt zijn.

Loes Castelein

Nele,
Je kan wel wandelen van te voren, maar dan niet gelijk eten geven...even wachten totdat Spike weer rustig is. En als je hem na de wandeling eten geeft...ook dan eerst even wachten totdat Spike weer rustig is geworden..... dat is altijd beter..... ik heb nu mijn 4e bouvier en met vroeger bij mijn moeder thuis mee gerekent hebben wij 8 honden gehad totaal gehad en 1 ervan heeft de maagtorsie gehad Donar mijn eerste bouvier dus. Niet te bang zijn maar wel goed de hond ff rustig laten worden voordat hij gaat eten.

Hoe is het met spike? heeft hij al weer eens een klein verhaaltje in zijn pootjes zitten voor Xero zijn site?? hihihi

Geef hem een dikke knuffel van me

Groetjes Loes

Nele Bomans

@Loes : Met Spike is alles oké! Het is een flinke kerel geworden EMO 4 Binnenkort volgt er nog een verhaaltje voor zijn lieve vriend Xero EMO 8 We hebben onlangs een fotoshoot met hem gedaan. De fotograaf heeft de foto's ook per mail doorgestuurd, maar ze zijn vrij klein. Ik zal ze mee doorsturen dan, dan kijk je zelf maar of je er iets aan hebt EMO 1
Ook voor Xero een dikke knuffel van ons!

Loes Castelein

Gaaf Nele dat er een verhaaltje binnekort in ons postvakkie valt. Ja gaat het opeens hard he zo zijn ze pup en zo weer puppy af... maar het blijft geweldig he zo lieve hond in huis... Leuk dat je foto's hebt laten nemen bij een fotograaf, waar ik vroeger woonde gebeurde dat meestal 1 keer per jaar in de dierenwinkel, nu ik in zeeuws vlaanderen woon..heb ik het hier nog niet gezien.

Geef Spike een dikke knuffel

Bless: tuurlijk doe je je best om hem gezond te houden, maar zo'n maagtorsie kan niemand wat aan doen dat gebeurt plotseling en onverwachts, bij onze Donar gebeurde het ook plots en ik loop nooit direkt voor het eten of direkt na het ...eten ...en daar komt nog bij dat Donar al 8 jaar was en niet een echte renner..liep altijd rustig..... het is verschrikkelijk als het je overkomt....was ook erg dankbaar dat hij er wonder boven wonder bovenop gekomen is .

Groetjes Loes

vanderpoortenwilfried

myn hondje blyft maar ruien wat kan ik daar aan doen of wie kan my helpen graag u menig a u b

Karel Huiskens

Mijn hond heeft heel regelmatig last van een soort wratjes.Behandeling bij de dierenarts geeft geen verbetering.Wat is hieraan te doen als die wratten niet worden behandeld worden ze groter en die uitdoen met een soort naald is pijnlijk voor mijn hond,bij het uitdoen komt er dan een push mee met kalk.KUNT U MIJ SVP EEN ADVIES GEVEN


Een reactie plaatsen