Op vakantie met de hond

Op vakantie met de hond
Wanneer je hond met je mee gaat op vakantie, kan je dit best heel goed voorbereiden. Soms kan deze voorbereiding zelfs enkele maanden in beslag nemen.

Neem je je hond mee naar het buitenland? Dan is tijdige vaccinatie tegen rabiës of hondsdolheid verplicht, evenals een Europees Dierenpaspoort en een chip of tatoeage. Ook bescherming tegen parasieten is zeer belangrijk. In bepaalde delen van Europa (en verder) komen namelijk andere parasieten voor dan hier in Nederland of België.

Wanneer je hond niet mee op vakantie gaat en naar een pension gaat, is vaak een aanvullende vaccinatie nodig. Je doet best ook nog eens een extra ontworming. Hieronder staan enkele zaken waar je aan moet denken als je met je dier op vakantie gaat.

Een paspoort is uiterst belangrijk

Het is belangrijk dat je voor je hond over het juiste paspoort beschikt. De huidige Europese paspoorten zijn verplicht voor honden, katten en fretten die naar het buitenland gaan. In dit paspoort worden alle vaccinaties bijgehouden, evenals de benodigde gezondheidsverklaringen en eventuele bloedtesten. Een paspoort is alleen geldig als het volledig is ingevuld, dus met alle gegevens van u als eigenaar en eveneens de gegevens van je hond.

Identificatie: chip of tatoeage?

Elke hond die naar het buitenland gaat, moet te identificeren zijn door middel van een tatoeage of een chip. Het tatoeagenummer en de locatie er van, of het chipnummer moet duidelijk in het paspoort vermeld staan. Het is verstandig om je hond te laten chippen en vervolgens te laten registeren, zodat je hond terug gevonden kan worden als hij wegloopt of verdwaald. Een chip is bovendien nodig voor officiële documenten zoals röntgenfoto’s, bij keuringen, fokkerij of de sport en kan veel problemen op vakantie voorkomen.

Hondsdolheid en een bloedonderzoek

De hondsdolheidvaccinatie (rabiës) is verplicht als je je hond meeneemt op een vakantie naar het buitenland. Ook de andere vaccinaties moeten in orde zijn.

Sommige landen (bijvoorbeeld Engeland, Ierland, Noorwegen en Zweden) vereisen ook nog een bloedonderzoek, zodat bepaald wordt of de hond beschikt over een voldoende hoog aantal antistoffen tegen rabiës in het bloed. Deze procedure neemt nogal wat tijd in beslag, dus neem ruim op tijd (best 9 maanden voor dat je op vakantie vertrekt) contact met je dierenarts op, zodat hij tijdig alles in orde kan brengen. Wanneer je hond namelijk niet aan alle eisen voldoet, loop je kans om aan de grens onherroepelijk terug te worden gestuurd. Er zijn zelfs gevallen bekend van honden die in quarantaine geplaatst worden omdat hun paspoort en de vaccinaties niet in orde zijn.

Parasieten

  • Vlooien

    Sommige vakantieparken, hotels of campings vereisen dat je hond een zichtbare bescherming draagt tegen vlooien. Vraag hiernaar bij het reserveren! Ook als dit niet het geval is, moet je qua vlooienbestrijding op vakantie net zo nauwkeurig zijn als thuis.
     
  • Teken

    Een effectieve tekenbescherming is belangrijk, zowel thuis als op vakantie. Teken kunnen immers diverse ziekten op je hond overbrengen.
     
  • Wormen

    Het is verstandig om je hond 4x per jaar te ontwormen, en deze ontworming nog eens te herhalen bij thuiskomst van vakantie of het pension. Het gaat hierbij niet alleen om wormen van het spijsverteringsstelsel. Hartworm komt voor in het Middellandse Zeegebied en ook hiervoor is preventie aangeraden.


Eerste hulp

  • Neem op vakantie de volgende zaken mee voor je hond:
  • Vlooien- en tekenbestrijdingsmiddel
  • Tekenpincet
  • Schaartje
  • Verbandmiddel
  • De eigen medicijnen van je hond, bijvoorbeeld hartmedicatie of allergie-medicatie. Let op dat deze medicijnen niet tijdens de vakantie op zijn!
  • Wanneer je hond vaak last heeft van ontstoken ogen of oren, bijvoorbeeld na het zwemmen, neem dan een oorzalf en/of oogzalf mee.


Met welk transport ga je op vakantie?

Wanneer je met de trein of het vliegtuig op vakantie gaat, is vaak een speciale transportkooi vereist, met specifieke afmetingen. Vraag ernaar bij boeking, want deze dienen soms besteld te worden of zelfs door jezelf aangeschaft!

Indien je met de auto reist, kan het ook handig zijn om je hond in een speciale kooi te doen, zodat hij een eigen ligplaats heeft. Zorg in ieder geval dat het dier niet los in de auto zit. Je kan hiervoor speciale gordels krijgen.

Laat je hond nooit achter in een afgesloten auto als het warm is! Stop tijdens het rijden regelmatig, zodat hij wat kan drinken en zijn behoefte kan doen. Elke 2 uur even stoppen is aan te raden.

Eigen voedsel

Het is verstandig om op vakantie de eigen voeding van je hond mee te nemen. Honden kunnen soms maar moeilijk wennen aan een andere voeding en hierdoor gaan braken of diarree krijgen. Geef ook niet teveel voeding vlak voor vertrek. Een halve portie ruim 2 uur voor vertrek is aan te raden.

Wat doe je met de zon?

Niet alle dieren kunnen goed tegen de zon. Zorg daarom altijd voor een schaduwplek voor je hond. Witte honden kunnen gemakkelijk verbranden, vooral op de neus en rond de ogen, waar er weinig haar is. Soms is het daarom verstandig je hond in te smeren met een (hypoallergene) zonnebrandcrème.

Tot slot: Wat jeverder niet op vakantie mag vergeten:

  • de mand/kleedje
  • speeltjes
  • handdoek
  • eet- en drinkbak

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Veerle Robijn

Wij gaan meerdere keren per jaar op weekend en op reis en steeds gaat onze hond mee. We hebben een standaardlijstje aangemaakt met zijn eigen reisbenodigdheden. Daarop staat onder andere: rijst voor in geval van diarree, zijn plooibare bench met zijn eigen kussen, inderdaad zijn brokken, leiband(en), paspoort, een paar speeltjes, snoepjes, plooibaar drinkbakje (past in de rugzak), tekentang, extra middel tegen vlooien-teken-luizen, een kleine reisapotheek voor onze hond, zijn gentle leader (om het wandelen voor iedereen aangenaam te maken) en shamoo + dweilen aangezien onze waterrat ook niet vies is van beken... Zeer gemakkelijk dat lijstje, zo vergeten we niets en kunnen we met een gerust gemoed vertrekken! EMO 4


Een reactie plaatsen