Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Wat is hondsdolheid?

  Davy Agten
  Wat is hondsdolheid?
  Hondsdolheid is een ernstige ziekte die voorkomt bij zowel honden als mensen. Het wordt overgedragen door besmette dieren. Het virus bevindt zich in het speeksel en dringt het lichaam binnen via een beet via kleine huidbeschadigingen. Een lik of een krab kunnen al voldoende zijn. Zonder de juiste behandeling leidt hondsdolheid altijd tot de dood.

  Symptomen


  Het virus verspreidt zich via de zenuwbanen en komt in het centrale zenuwstelsel terecht. Vervolgens ontstaat er een ontsteking van de hersenen en de membranen in de buurt. De eerste symptomen zijn veranderingen in het gedrag van de hond. Een levendige hond wordt rustig en een kalme hond wordt rusteloos. Door de schade aan zijn zenuwstelsel kan hij gaan hallucineren. Na enkele dagen gaat hij blaffen op zichzelf of op dingen die er niet zijn, zwerft hij rond en laat zijn gewone voedsel staan om vervolgens te gaan knabbelen op onverteerbaar materiaal zoals hout en steen. In dit stadium is de kans groot dat je hond jou als een vijand begint te zien. Uiteindelijk wordt de wervelkolom aangetast waardoor verlamming ontstaat. De ademhalingsspieren geraken verlamd en het dier sterft.

  Behandeling


  Het is zeer belangrijk onmiddellijk te handelen zodra je hond gebeten is. Was de wonde met veel water en zeep uit en ga onmiddellijk naar de dierenarts. Zodra de hond symptomen begint te vertonen, is de behandeling al te laat.

  Preventie


  Er bestaat een vaccinatie om deze ziekte tegen te gaan. Deze vaccinatie doet 1 maand na de inenting zijn werking en biedt gedurende 1 jaar bescherming. Neem je je hond mee op reis, informeer je dan goed naar de voorwaarden, veel landen eisen namelijk dat je hond gevaccineerd wordt.

  De personen die zich het beste kunnen laten vaccineren zijn de risicogroepen zoals dierenartsen, jagers en veehandelaars maar ook reizigers die zullen rondreizen in ontwikkelingsgebieden.

  Ook al wordt jouw hond gevaccineerd, toch moet je nog de nodige voorzorgsmaatregelen treffen. Ben je op vakantie in een gebied waar hondsdolheid heerst? Ga de plaatselijke honden uit de weg en neem zeker geen zwerfhondje mee naar huis. Let ook op voor dieren die ongewoon gedrag vertonen. Wees extra voorzichtig met kinderen die graag met dieren spelen. En raak zeker nooit een ziek of dood wild dier aan.

  Nog vragen over hondsdolheid? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
terug naar overzicht

3 reacties

 1. goldenretriever

  rank: 833

  @Suske113.... Waar haal jij 2x vaccineren vandaan?
  de eerste 3 maanden is de puppy in orde door de antistoffen die het van de moeder heeft meegekregen, en na 3 maanden is 1 vaccinatie voldoende voor 3 jaar.
  Ik ben echter wel overtuigd dat men het afschaffen van de vaccinatieplicht op een totaal verkeerd moment heeft gedaan.
  Juist nu is de vossen populatie sterk aan het toenemen en hier bij in de buurt worden regelmatig vossen gesignaleerd.
  geplaatst op 12-07-2018 om 15:58
 2. Suske113

  rank: 347

  Golden retriever: correct!
  Inenting in 2x is bescherming voor 3 jaar.
  In België is de inenting dan wel afgeschaft (omdat rabiës hier zo goed als niet meer voorkomt!), maar in bepaalde andere landen is deze wél verplicht!
  geplaatst op 12-07-2018 om 01:27
 3. goldenretriever

  rank: 833

  Ik weet niet waar Inge dierenartsassistente is, maar ze moet wel de juiste informatie verschaffen.
  Indien een puppy binnen 13 weken na zijn geboorte is gevaccineerd, dan is de vaccinatie slechts een kort lopende.
  Indien je puppy/hond na 3 maanden dan is de vaccinatie 3 jaar geldig.
  In 2017 is de vaccinatie tegen hondsdolheid in België trouwens volledig afgeschaft
  geplaatst op 11-07-2018 om 23:30
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x