Vlooien

Vlooien

Iedere hondeneigenaar heeft er vast al wel eens mee te maken gehad; die kleine zwarte beestjes genaamd vlooien. Gelukkig gaat de wetenschap steeds vooruit en zijn er tegenwoordig talloze preventiemiddeltjes op de markt gebracht die jou zullen helpen komaf te maken met vlooien.
 

Wat is een vlo?

Een vlo is een parasiet die zich voedt met bloed van zijn gastheer. Ze kunnen zo’n 12 maanden leven en planten zich uiterst snel voort. Ze zijn maar zo’n 1 – 3 millimeter groot, maar kunnen wel tot 90 centimeter springen. Zoals al eerder vermeld zijn ze vooral in de zomermaanden actief, maar veelal sluimeren ze het ganse jaar door.
 

Hoe zie ik of mijn hond vlooien heeft?

Vaak krijgen honden last van jeuk; ze zullen zich dusdanig meer krabben dan gewoonlijk. Soms kan er haaruitval optreden.
 

Gevaren voor de hond

Naast die verschrikkelijke jeuk die vlooien veroorzaken bij onze viervoeter, kunnen ze ook allergische reacties teweeg brengen. Omdat vlooien zich voeden met bloed, kunnen grote populaties in de vacht van jouw hond bloedarmoede veroorzaken. In het ergste geval kan het zelfs tot de dood van je huisdier leiden. Verder kan de vlo lintwormen overbrengen, die zich in de darm van jouw hond zullen manifesteren.
 

Hoe voorkom ik vlooien?

Kam je hond geregeld met een vlooienkam. Doe dit buitenshuis om te vermijden dat eitjes in je huis terechtkomen. Als je vlooien gevonden hebt met behulp van de kam, doodt je ze best door ze te drenken in een heet bakje water met afwasmiddel.

Stofzuig dagelijks op de plaatsen waar jouw hond het meest vertoeft, zodat de eitjes minder kans hebben om tot vlooien uit te groeien. Vergeet niet langs de plinten te stofzuigen omdat daar vaak veel vlooien vertoeven. Was eveneens wekelijks zijn mand uit.
 

Hoe bestrijd ik vlooien?

Het bestrijden van vlooien is geen gemakkelijk karwei. Allereerst moet je de vacht van je hond vlooienvrij maken. Er zijn diverse shampoos, sprays, en vloeistoffen op de markt om je hond vlooienvrij te maken. De meeste producten doden vrijwel alle vlooien, maar je moet het wel elke maand opnieuw gebruiken.

Nadat je hond vlooienvrij is, zal je ook weer aan de grote schoonmaak kunnen beginnen. Poets je hele huis, met aandacht voor de plekken waar jouw hond het meeste tijd doorbrengt.

Leeft jouw hond buiten, dan zal je ook daar actie moeten ondernemen. Zonlicht doodt vlooien, concentreer je dus vooral op de schaduwrijke plekken. Je kan je tuin besproeien met insecticiden of een natuurlijke vijand van de vlo, zoals de rondworm, inschakelen om de oorlog te winnen tegen deze vervelende parasieten.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Bieke Van Gijsegem

Pffff... een mens vraagt zich of waar vlooien goed voor zijn in een ecosysteem, maar ja, ze zijn er...
Beste systeem nog volgens mij : elke dag een knuffel- en pluksessie met je hond. Da's nog plezierig voor 't beestje, en binnen de kortste keren leer je de avontuurlijke, eerste vlo die je hond belaagt, dadelijk op te sporen en plat te drukken tussen twee vingernagels!
Ik geef toe : enkel toepasbaar op honden met kort, wit haar EMO 8EMO 1

Alex Wiegeraad

Mijn dochter bracht haar hond mee nu stik het van de Vlooie bij me binnen, ik heb een electrische insekte bestrijder gekocht, help dit apparaatje


Een reactie plaatsen