Je hond ontwormen

Je hond ontwormen
Honden maken deel uit van ons gezin. We aaien ze, knuffelen en spelen met ze. Maar dit is niet altijd zonder risico! Tot negentig procent van de pups en tot dertig procent van de volwassen honden kan met wormen of andere darmparasieten besmet zijn.

De meest voorkomende wormen bij honden zijn spoelwormen en lintwormen. Haakwormen en zweepwormen komen minder vaak voor. Over het algemeen alleen in kennels en dan alleen bij slechte hygiënische omstandigheden. Iedere hond zou regelmatig ontwormd moeten worden tegen spoelwormen en lintwormen.

Spoelwormen

Spoelwormen zijn lang, dun en rond. De volwassen spoelworm leeft in de darm van de hond en legt hier dagelijks tienduizenden eitjes die in het lichaam jarenlang besmettelijk blijven voor mens en dier. De aanwezigheid van spoelwormen kan zich uiten in braken of diarree, maar ook springlevende en supergezonde honden kunnen duizenden spoelwormen in zich herbergen.

Tijdens de dracht worden rustende larven actief en besmetten de pup al in de baarmoeder. Aangenomen wordt dat alle pups met een spoelworminfectie worden geboren. Tijdens de zoogperiode worden ze weer besmet door de moedermelk. Oudere pups en volwassen honden worden besmet door het oplikken van eitjes uit de omgeving. Deze eitjes zijn overal; uitwerpelsen van honden blijven kleven aan bijvoorbeeld schoeisel, voetzolen van dieren of autobanden of de kinderwagen. Ook door regen verspreiden de eitjes zich in het gras, over de stoep, enz. Overal waar honden zijn, zijn deze eitjes.

Lintwormen

Bij honden komt voornamelijk de vlooienlintworm voor. Deze lintworm wordt door vlooien overgebracht en zie je door ei-pakketjes in de ontlasting die er uitzien als bruin/witte rijstkorrels. Een hond met lintwormen verspreidt lintworm-eitjes in uw huis. Deze eitjes worden opgegeten door vlooienlarven. De vlooienlarf ontwikkelt zich tot een met lintworm besmette volwassen vlo die op je hond springt. Vervolgens likt je hond of kat de vlo, met lintworm, op. In de darmen van je hond groeit de lintworm tot een volwassen exemplaar dat weer eitjes legt.

De ernst van een worminfectie

Wormen komen veel meer voor dan de meeste mensen denken en kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van je hond. Spoelwormen maken een rondreis door het lichaam en kunnen organen beschadigen en ontstekingen veroorzaken; andere wormen beschadigen de darmwand en verminderen hierdoor niet alleen de opname van voedingsstoffen, maar kunnen ook leiden tot diarree of braken. Wormen hebben ook een nadelige invloed op de werking van een vaccinatie. Bovendien kunnen spoelwormen ook de mens besmetten, met name kinderen zijn hiervoor gevoelig. Het voorkomen van een worminfectie is dus niet alleen van groot belang voor de gezondheid van uw huisdieren maar ook die van je zelf en uw gezin.

Ontworming

Ontwormingsprodukten bestaan onder de vorm van pillen ,pasta's en zelfs druppeltjes voor in de nek. Ze worden over het algemeen goed verdragen en zijn veilig.

Niet alle produkten dekken het volledig spectrum, vooral lintwormen vereisen nogal eens een aangepaste behandeling. Zo gaat het ene product niet werkzaam zijn tegen lintwormen en gaat dit product net wél wel werken tegen zowel lintwormen als rondwormen.

Wanneer je moet ontwormen hangt af van een aantal factoren. Afhankelijk van het gebruikte product is het niet altijd nodig of nuttig om ze strikt op te volgen.

Ook met het infectierisico moet rekening gehouden worden. Volg in elk geval steeds de specifieke aanwijzingen van de dierenarts.
  • ontwormingskuur best starten vóór vaccinatie
  • pups, op weken 2/4/6/8, daarna maandelijks tot 1jaar oud
  • volwassen dieren die binnen blijven, 2 maal per jaar
  • volwassen dieren die vaak buiten komen, 4 keer per jaar
  • altijd na een positief fecesonderzoek
  • fokdieren: 1x vlak vóór de paring, 1x 2w vóór de bevalling, tijdens het zogen gelijktijdig met jongen


Is er gevaar voor de mens?

De wormeitjes die door de aangetaste honden worden uitgescheiden kunnen accidenteel ook de mens besmetten. Bij ons kunnen exact dezelfde symptomen voorkomen doch sommige wormen hebben ook de neiging om te migreren doorheen het lichaam en kunnen op die manier ook andere organen aantasten. Kinderen en oudere mensen vormen de grootste risicogroep. Door je hond te ontwormen bescherm je dus niet alleen je hond maar ook jezelf en je kinderen.

Heb je nog meer vragen over ontwormen? Vraag ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge.



Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

Wimbo Wimbo

Hier even op inspringend, het volgende. Sommige honden willen geen pil slikken. Ook al da niet verpakt in een stuk brood leverpastij of iets anders. We zijn er een poosje geleden achter gekomen dat je nu pillen hebt die gewoon verpakt zijn in een vermomming als een hondensnoepje. Bingo!!! Ze eten ze meteen op en geen drama meer...

Wimbo Wimbo

De site heeft de hik denk ik...

Jacques Loontjens

Onze pointer heeft de neiging nogal wat hondenuitwerpselen op te etenn

Jacques Loontjens

Onze pointer heeft de neiging
hondenuitwerpselen op te eten tijdens
wandeling aan de lijn.
Om de hoeveel tijd te ontwormen? Met welke middelen (afwisselen) ?
Dank bij voorbaat.


Een reactie plaatsen