Labrador

Labrador

De Labrador retriever of kortweg labrador is een hondenras dat afkomstig is uit Newfoundland en Labrador. Hij stamt af van de St. Johns-hond. Vanuit dit ras is vanaf midden 19de eeuw in Engeland gekruist met een aantal andere rassen, zoals de Gordon setter, de spaniël, de Flatcoated retriever en de Chesapeake Bayretriever.

Malmesbury importeerde St. John's-honden uit Newfoundland en stichtte zijn eigen kennels voor het ras. In tegenstelling tot andere eigenaren kruiste hij zijn honden niet met andere rassen en zo hield hij de soort zuiver. In 1830 werden St. Johns-honden in de kennels van de Duke of Buccleuch in Schotland geïntroduceerd. En later in de eeuw werden de honden uit de twee kennels met elkaar gekruist om zo zuivere fokdieren te kweken.

De St. Johns-hond werd door de Eskimo's gebruikt voor de visvangst, de labrador werd gefokt voor de eendenjacht en voor de jacht in moerassige gebieden. De retriever heeft rudimentaire zwemvliezen tussen zijn tenen.

De Labrador is gefokt als jachthond voor wild. Na het schieten van het wild (eenden, ganzen...) was het de taak van de labrador om deze te apporteren uit het vaak ijskoude water. Dankzij het type landschap is de labrador een geharde hond, die niet snel zal laten blijken dat hij pijn heeft en graag werkt voor de baas. Ze blinken dan ook uit bij de jacht & jachttraining. De laatste jaren worden Labrador Retrievers vaak als blindengeleidehond ingezet, evenals reddingshond en drugshond.
 

Uiterlijk

De vacht van de labrador is kort en dik met een waterafstotende ondervacht en heeft weinig verzorging nodig. De labrador komt voor in de kleuren zwart, blond, variërend van roomwit tot vossenrood (ook wel fox genoemd), en bruin. In de vroege geschiedenis van dit ras waren de labradors hoofdzakelijk zwart; blond kwam ook wel voor maar in veel mindere mate. In de jaren 70 werd de blonde kleur pas echt populair. De schofthoogte van de reuen is 55 tot 57 centimeter en die van de teefjes is van 54 tot 56 centimeter. Een labrador weegt ongeveer 35 kilo.
 

Opvoeding

De labrador retriever is door zijn intelligentie en leergierigheid niet moeilijk op te voeden. Toch moet de opvoeding van de labrador niet onderschat worden. Ze hebben net als andere hondenrassen een strenge, consequente opvoeding nodig.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


6 reacties

Bieke Van Gijsegem

En daarenboven zijn het enorme schatten!EMO 3

Nele Bomans

Daar kan ik je enkel gelijk in geven EMO 4

Nele Bomans

Daar kan ik je enkel gelijk in geven EMO 4

Roels Caroline

ik zou geen andere hond willen!

Walter De Gendt

Vooral de bruine en de zwarte labradors zijn toch heel wat moeilijker op te voeden . Ook bij de blonde labrador zie je tegenwoordig meer moeilijker op te voeden honden van het type ' Adhd ' .
Een goede keuze door de juiste kweker uit te kiezen die op verantwoorde wijze kweekt met geschikte ouderdieren , kan veel problemen vermijden .

De Gendt Walter ( hondengedragstherapeut )

Kathleen Van Ryssel

ik heb een Nova Scotia Duck Tolling Retriever - ook familie van de retrievers en inderdaad een schat van een hond - als puppy was ze en echt spook maar eenmaal de goeie tanden erdoor kwamen was ze zo zacht als een lammetje. Ze is heel intelligent en voelt mij beter aan dan om het even wie EMO 1
Voor wie op zoek is naar een hond geschikt voor kinderen kan geen betere keuze maken dan een retriever...


Een reactie plaatsen