Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Geleidehonden

  Davy Agten
  Blindengeleidehonden

  Het is geen geheim dat honden kunnen ingezet worden om (hulpbehoevende) mensen te helpen. Het meest bekende voorbeeld hiervan is de blindengeleidehond. Een niet te onderschatte taak, aangezien de hond voor een groot stuk instaat voor de veiligheid van een slechtziende of blinde persoon. Een geleidehond kan een grote hulp zijn

   

  Selectie


  Niet alle rassen komen in aanmerking om deze belangrijke taak op zich te nemen; vooral Duitse Herders, Labradors en Golden Retrievers zijn uitermate geschikt omdat zij sociaal zijn en snel dingen aanleren. Potentiële blindengeleidehonden worden vanaf acht weken uit het nest geselecteerd op basis van proeven en geluidstesten. Tijdens deze proeven letten de onderzoekers op het gedrag van de hond. Zo zijn kalmte, sociaal gedrag en leergierigheid essentiële aspecten dat de hond dient te bezitten.

   

  De eerste trainingen


  Tot de leeftijd van anderhalf tot twee jaar, wordt de blindengeleidehond in spe in een opvanggezin geplaatst. Deze mensen maken de hond zindelijk, gehoorzaam en ze oefenen in beperkte mate vaardigheden die een goede blindengeleidehond dient te beschikken. Het gastgezin krijgt regelmatig bezoek van een medewerker van het blindengeleidehondcentrum die tips meegeeft om de hond bij te sturen.

   

  De eigenlijke opleiding


  Na de socialisatiefase bij het gastgezin begint de eigenlijke opleiding. De hond wordt getraind op zijn gehoorzaamheid, leert gevaarlijke hindernissen te vermijden en hij wordt aangeleerd om bepaalde objecten zoals bushalte, bank, brievenbus,…te vinden. Hij wordt ondergedompeld in drukke steden en moet ook leren om zelf beslissingen te nemen in onvoorziene situaties. Het is belangrijk dat de hond niet afgeleid wordt door de omgeving rondom hem, en hij ondanks alle weersomstandigheden en vreemde situaties steeds de veiligheid van de visueel gehandicapte op de eerste plaats zet.

   

  De nieuwe baas


  Nadat de hond zijn opleiding succesvol voltooid heeft, is het tijd om hem echt in te zetten als blindengeleidehond. Een hond wordt niet zomaar bij de eerste de beste visueel gehandicapte geplaatst, maar beide partijen worden op voorhand voldoende gescreend om te kijken of ze bij elkaar passen. Zo wordt onder andere nagegaan of de hond in voldoende mate kan voorzien in de behoeften van deze persoon en of de hond qua energieniveau, kracht en grootte bij de persoon past. Na een proefperiode van ongeveer een maand, wordt dan beslist of de hond een geschikte partner is voor de visueel gehandicapte.

   

  Prijskaartje


  Per hond is een blindengeleidehondcentrum ongeveer € 10000 kwijt. In dit bedrag zitten de dierenartskosten, verzekeringen, voedsel, kosten van de trainingen, vervoerskosten,… De kosten van een blindengeleidehond worden voor de visueel gehandicapte door het Vlaams Fonds tot € 7450 terugbetaald. De overige € 2500 wordt door het blindengeleidehondcentrum betaald.


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Training , Opvoeding , Gedrag , Gehoorzaamheid , Blindengeleidehonden , Prijs
terug naar overzicht

1 reactie

 1. biekevg

  rank: 1

  Ja... "kalmte", dat zal Christo de das omgedaan hebben...EMO 2
  en voor mij maar goed ook, anders zou ik hem hier niet naast me hebben gehadEMO 4
  geplaatst op 22-03-2012 om 18:45
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x