Hoe maak ik de oren van mijn hond schoon?

Het schoonmaken van de oren van je hond is essentieel voor zijn gezondheid. Vuile oren leiden vaak tot infecties en ongemak. Volg deze stapsgewijze handleiding om de oren van je hond op de juiste manier schoon te maken.

Waarom de oren van je hond schoonmaken?

Oren verzamelen vuil, stof en oorsmeer. Dit leidt tot infecties en andere problemen. Regelmatig schoonmaken voorkomt dit. Sommige hondenrassen lopen meer risico op oorproblemen, zoals rassen met hangende oren of veel haar in de gehoorgang.

Gezondheidsrisico's van vuile oren

Vuile oren veroorzaken ontstekingen en infecties. Ophoping van oorsmeer en vuil vormt een broedplaats voor bacteriën en schimmels. Dit leidt tot pijn, jeuk en gehoorverlies. Door regelmatig schoonmaken houd je je hond gezond en gelukkig.

Rassen met verhoogd risico

Hondenrassen met hangende oren, zoals Basset Hounds en Cocker Spaniels, lopen meer risico op oorproblemen. Hun oren houden vocht en vuil vast, wat infecties veroorzaakt. Rassen met veel haar in de oren, zoals Poedels en Schnauzers, krijgen sneller oorproblemen door haar dat de gehoorgang blokkeert.

Hoe vaak oren schoonmaken?

Hoe vaak je de oren van je hond schoonmaakt, hangt af van het ras en de individuele hond. In het algemeen volstaat eens per week tot eens per maand. Raadpleeg je dierenarts voor specifiek advies.

Individuele verschillen

Elke hond is anders. Sommige honden hebben van nature schonere oren en minder oorsmeerproductie. Andere honden zijn gevoeliger voor oorproblemen en vragen vaker schoonmaakbeurten. Let op hoe vaak je hond zijn hoofd schudt of aan zijn oren krabt. Dit kan aangeven dat de oren schoongemaakt moeten worden.

Benodigdheden voor het schoonmaken

  • Oorreiniger speciaal voor honden
  • Katoenen ballen of gaas
  • Handdoek
  • Traktaties
  • Schaar (voor honden met veel haar in de oren)

De juiste oorreiniger kiezen

Kies een oorreiniger die speciaal voor honden ontworpen is. Vermijd producten met alcohol of agressieve chemicaliën, omdat deze de huid van je hond irriteren. Vraag je dierenarts om aanbevelingen voor een geschikte oorreiniger.

Katoenen ballen of gaas gebruiken

Katoenen ballen of gaas zijn ideaal voor het reinigen van de oren van je hond. Ze zijn zacht en flexibel, waardoor je de gehoorgang gemakkelijk reinigt zonder schade. Vermijd wattenstaafjes, omdat deze de gehoorgang beschadigen.

Stapsgewijze handleiding

Stap 1: Voorbereiden

Zorg voor een rustige omgeving. Dit maakt het proces gemakkelijker voor jou en je hond. Verzamel alle benodigdheden voordat je begint. Een rustige omgeving vermindert stress voor je hond, wat het schoonmaken van de oren soepeler laat verlopen.

Stap 2: Oren inspecteren

Inspecteer de oren van je hond. Zoek naar roodheid, geur, zwelling of overtollig oorsmeer. Dit kunnen tekenen van een infectie zijn. Raadpleeg je dierenarts als je iets ongewoons opmerkt. Inspecteer de oren regelmatig, zodat je snel kunt ingrijpen bij problemen.

Stap 3: Haar rond de oren knippen (indien nodig)

Honden met veel haar in of rond de oren profiteren van een trimbeurt. Gebruik een schaar om voorzichtig het overtollige haar weg te knippen. Dit helpt de oren schoon te houden. Gebruik een schaar die speciaal is ontworpen voor het trimmen van hondenhaar.

Stap 4: Oorreiniger aanbrengen

Vul het oor van je hond met de oorreiniger. Gebruik voldoende. Masseer de basis van het oor ongeveer 20-30 seconden. Dit helpt de reiniger het oorsmeer en vuil los te maken. Masseer zachtjes maar stevig, zodat de reiniger diep in de gehoorgang kan doordringen.

Stap 5: Overtollige vloeistof en vuil verwijderen

Laat je hond zijn hoofd schudden. Dit verwijdert het losgemaakte vuil. Gebruik een katoenen bal of gaas om de binnenkant van het oor voorzichtig schoon te vegen. Ga niet te diep in het oor om schade te voorkomen. Veeg alleen de delen van het oor die je kunt zien en bereiken zonder te veel druk uit te oefenen.

Stap 6: Herhalen voor het andere oor

Herhaal hetzelfde proces voor het andere oor. Zorg ervoor dat je hond zich comfortabel voelt en beloon hem met een traktatie na elke stap. Beloon je hond met lof en een traktatie na elke stap om het proces positief te houden.

Wat te vermijden

Gebruik nooit wattenstaafjes

Wattenstaafjes veroorzaken schade aan de gehoorgang en het trommelvlies. Gebruik altijd een katoenen bal of gaas. Wattenstaafjes duwen oorsmeer dieper in de gehoorgang, wat problemen verergert.

Vermijd zelfgemaakte oplossingen

Gebruik geen oplossingen zoals waterstofperoxide, azijn of alcohol zonder overleg met je dierenarts. Deze irriteren de huid en verergeren het probleem. Gebruik altijd producten die speciaal zijn ontwikkeld voor het reinigen van hondenoren.

Tekenen van oorproblemen

Let op de volgende tekenen die kunnen wijzen op oorproblemen:

  • Roodheid of zwelling
  • Overmatig krabben aan de oren
  • Ongemakkelijke geur
  • Schudden met het hoofd
  • Evenwichtsproblemen

Raadpleeg je dierenarts als je een van deze symptomen opmerkt.

Vroege detectie

Vroege detectie van oorproblemen voorkomt verdere complicaties. Regelmatige controles helpen je snel in te grijpen bij problemen. Hoe eerder je een probleem opmerkt, hoe gemakkelijker het is om te behandelen.

Wanneer naar de dierenarts

Als je hond symptomen van een oorprobleem vertoont, zoals roodheid, zwelling of een onaangename geur, ga naar de dierenarts. Oorproblemen verergeren snel als ze niet worden behandeld, dus wacht niet te lang.

Preventieve maatregelen

Regelmatige controle

Controleer de oren van je hond regelmatig op tekenen van problemen. Vroege detectie voorkomt ernstige complicaties. Maak er een gewoonte van om de oren van je hond te controleren tijdens je wekelijkse verzorgingsroutine.

Haarverzorging

Houd het haar rond de oren van je hond kort. Dit vermindert de kans op ophoping van vuil en oorsmeer. Regelmatig trimmen helpt om de oren schoon en gezond te houden.

Voeding en gezondheid

Een gezonde voeding ondersteunt het immuunsysteem van je hond. Dit helpt bij het voorkomen van infecties, waaronder oorinfecties. Zorg voor een gebalanceerd dieet dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen.

Conclusie

Het schoonmaken van de oren van je hond vormt een eenvoudige maar belangrijke taak. Met de juiste voorbereiding en technieken houd je de oren van je hond schoon en gezond. Volg de stappen en blijf alert op tekenen van problemen. Raadpleeg altijd je dierenarts bij twijfels over de gezondheid van de oren van je hond.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.

Afbeeldingen


3 reacties

Wilma Menken

Ls, ik heb een vraag over sterilisatie van een 5 jaar oude Hovawart, de dierenarts raadt het aan vanwege mogelijke gezondheidsproblemen zoals baarmoeder ontsteking. De fokker wijst het af; het is een gezonde hond uit een goede gezonde lijn. Dus niet snijden in een gezonde hond.
Ik wil geen nestje, heeft ze ook niet gehad omdat ze erg allergisch is. Ze krijgt 1x per 3 weken immunotherapie per injectie. Ik vind loopsheid niet lastig, het gaat mij puur om de gezondheid van de hond. Wat zou u aanraden?
Vr groet, Wilma Menken

Els van der Schee

Ik heb ook een Hovawart; bijna 9 jaar. M'n 2e. Ook gesteriliseerd. [Mijn beide honden zijn/waren gezonde honden uit goede nesten. Is me heel goed bevallen.
Absoluut geen gezondheidsproblemen. Ik zou het aanraden.

Ben erg benieuwd naar de immunotherapie en wat voor injecties ze daarvoor krijgt. Mijn hond heeft grasallergie; best een probleem. Nog steeds op zoek naar een goede therapie.
Hartelijke groet,
Els van der Schee

RONNY VAN LANDSCHOOT

Altijd heel fijn nieuwe berichten te lezen en bij te leren over het houden en verzorgen van onze trouwe viervoeters. Welgemeende groeten, Ronny


Een reactie plaatsen