Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Heupdysplasie

  Davy Agten
  Heupdysplasie

  Heupdysplasie is een afwijking aan het heupgewricht van honden. Het ligament dat het dijbeen in correcte positie ten opzichte van het bekken houdt, is in dit geval slap. Hierdoor passen de gewrichten niet goed in mekaar, waardoor de hond last krijgt van artrose en bijgevolg mank zal lopen.


  Risicohonden


  Over de jaren heen heeft men opgemerkt dat bepaalde hondenrassen sneller geneigd zijn om heupdysplasie te krijgen. Het gaat dan over grote honden zoals de Duitse herder, de labrador, de Golden retriever en de Sint-Bernard.


  Symptomen


  Meestal zal je hond pas op oudere leeftijd last krijgen van de heupdysplasie. Toch kan men het door middel van een röntgenfoto al op jonge leeftijd constateren. Heupdysplasie is namelijk erfelijk, dus wanneer een van de ouders van je hond hier ook last van heeft, is de kans groot dat de pup hier ook mee te maken zal krijgen. Door een vroege diagnose kunnen problemen in de toekomst beperkt worden. Je kan deze foto best rond de leeftijd van 1-2 jaar laten nemen, omdat men dan duidelijk het probleem kan zien op de foto’s.

  Een hond met heupdysplasie zal pijn aan de poten hebben, moeilijk kunnen opstaan, manken en zo weinig mogelijk bewegen. In zeer ernstige gevallen kan de hond zelfs verlamd geraken.


  Behandeling


  Een medicijn waarmee heupdysplasie te genezen is bestaat er jammer genoeg nog niet. Wel kunnen door middel van aangepaste medicatie de pijnklachten verminderen en het verdere verloop van de ziekte stagneren. Verder zal je dierenarts bepalen of je hond rust of juist training nodig heeft.

  Soms kan ook een operatie nuttig zijn om de kans op artrose te verminderen of pijnklachten weg te nemen. Bij jonge honden kan men zelfs de vorm van het bekken of dijbeen aanpassen zodat deze beter in elkaar passen en de pijn verlichten. Verder kan men ook nog een kunstgewricht in roestvrij staal plaatsen.


  Preventie


  Wanneer je hond een erfelijke aanleg heeft voor de ontwikkeling van heupdysplasie kan je zijn levensstijl een beetje aanpassen zodat de symptomen pas op latere leeftijd zullen verschijnen. Zo zorg je ervoor dat je hond geen last krijgt van overgewicht, omdat die extra kilo’s zijn botten extra belasten en bijgevolg de pijn vergroten. Kies voeding die aangepast is aan het gewicht van jouw hond om ervoor te zorgen dat zijn gewicht hetzelfde blijft.

  Verder vermijd je ruwe en gevaarlijke spelletjes waarbij je hond het uiterste van zichzelf moet geven. Achter een bal laten aanrennen mag, maar laat hem niet tien keer de trap op en af rennen, over muurtjes springen,…

  Tot slot, in geval van heupdysplasie kan je je hond best laten castreren of steriliseren om ervoor te zorgen dat de ziekte niet doorgegeven wordt.


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Gezondheid , Verzorging , Symptomen , Behandeling , Preventie , Risicohonden , Heupdsplasie
terug naar overzicht

7 reacties

 1. corrielady

  rank: 5617

  Mijn hond heeft dus ook hd krijg Renske diervoeding te eten is niks te dik en is inmiddels in september 10 jaar geworden en doet het nog steeds geweldig zonder medicatie dus ben erg trots op haar en is ook gesteriliseerd dus het kan wel hoop dat ze het nog een poos vol oud zo
  Zij is dus een golden retriever.EMO 4
  geplaatst op 17-11-2012 om 10:57
 2. corrielady

  rank: 5617

  Mijn hond is wel gesteriliseerd en heeft ook hd maar ik geef haar Renske diervoeding ze is goed op gewicht niet te dik inmiddels 10 jaar en doet het gelukkig nog steeds geweldig zonder medicamenten. En ook geen dieetvoeding. EMO 4
  geplaatst op 17-11-2012 om 10:51
 3. corrielady

  rank: 5617

  Mijn hond is wel gesteriliseerd en heeft ook hd maar ik geef haar Renske diervoeding ze is goed op gewicht niet te dik inmiddels 10 jaar en doet het gelukkig nog steeds geweldig zonder medicamenten. En ook geen dieetvoeding. EMO 4
  geplaatst op 17-11-2012 om 10:51
 4. Marianne

  rank: 176

  Waarom altijd direct aan een operatie denken als je hond HD heeft, het kan ook anders!
  Heb er hier al over geschrevenEMO 8

  http://www.hondencentrum.com/forum/voeding-en-verzorging/medisch/170/buddy-heeft-hd/
  geplaatst op 30-09-2009 om 11:45
 5. jeanjean

  rank: 146

  @Gijs, Wat ik bedoel is dat men gaat castreren (reu's teelballen weg) of steriliseren (bij teven, baarmoeder weg) en dan een nog zwaardere (dikkere) hond gaat krijgen wat dan resulteert in andere, dure voeding of een dier dat lijd onder zijn HD en gewicht. Ik heb aangehaald dat steriliseren door doorknippen/onderbreken van de zaadleider die nadelen niet heeft
  geplaatst op 24-09-2009 om 21:24
 6. Gijs

  rank: 76

  Hallo Jeanjean

  Er staat ook steriliseren of castreren. Maar ik denk vooral dat er gedoeld wordt op het feit dat je dan niet meer met de gecastreerde of gesteriliseerde hond kan fokken en dus de ziekte ook niet kan doorgeven.
  geplaatst op 24-09-2009 om 21:02
 7. jeanjean

  rank: 146

  Waarom steeds maar castratie voor alle kwaaltjes, het is juist bewezen dat de hond zwaarder gaat worden bij een castratie wegens verstoorde hormonen huishouding. Laat dan je reu gewoon steriliseren door de zaadleider te onderbreken (knippen) Kost wat meer maar je hond blijft vinnig, geen vachtverandering en geen overgewicht ! Wat je bij de operatie meer betaalt win je ruimschoots door geen speciale dieetvoeding te moeten kopen.
  geplaatst op 23-09-2009 om 23:16
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x