Een boswandeling met je hond

Een boswandeling met je hond

Wandelen met je hond is iets wat de meeste menden meerdere keren per dag zouden moeten doen. Niet alleen omdat je hond niet de hele dag binnen zou zitten, maar denk ook aan het uitlaten. Voor veel mensen en honden houdt dit in dat ze meerdere malen per dag ongeveer hetzelfde stukje wandelen. Maar er zijn voldoende mooie wandelingen te maken met je hond, vaak in de buurt van je eigen woonplaats. Er zijn ook verschillende losloopgebieden in Nederland en België, waar je hond lekker los kan spelen. En natuurlijk kan je ook een mooie boswandeling maken.

Voor je hond is een boswandeling een welkome afwisseling op de standaard wandeling. En voor jou geldt dat natuurlijk ook. Snuif de heerlijke boslucht op, leef mee met de seizoenen (ga niet alleen naar het bos als de zon schijnt, zeker op zondagmiddag kan het dan nog wel eens behoorlijk druk zijn), filosofeer wat over de zin van het leven bij het zien van de eerste blaadjes en bij het verschrompelen ervan later in het jaar, probeer een route van 1,5 uur eens in een uurtje te lopen en werk zo tegelijkertijd aan je conditie of slenter lekker op je gemak met een camera in de hand. Wissel dit af en zo maak je elke boswandeling tot een unieke ervaring.

 

 

Regels voor een boswandeling met je hond


In het algemeen geldt: 'honden aangelijnd, tenzij anders vermeld'. In losloopgebieden geldt de regel dat de hond los mag op wegen en paden, maar alleen als hij onder controle staat en in je directe nabijheid is. Tijdens broedperioden of wanneer het wild heeft gejongd moeten honden altijd aan de lijn gehouden worden.

 

 

 

 

Niet vergeten voor je naar het bos vertrekt

 

 

 • Zorg er voor dat je hond een behandeling heeft gehad tegen teken of een anti-tekenband draagt.
   
 • Neem een waterflesje mee voor je hond waar hij gemakkelijk uit kan drinken. Vergeet ook jezelf niet.
   
 • Zorg ook voor wat hapjes voor onderweg. Voor jou en je hond (je weet maar nooit of je verdwaalt).


Na de boswandeling

 • Geef je hond te drinken en laat hem rusten.
   
 • Controleer de vacht van je hond op teken.Kan iedere hond mee uit wandelen?

Neen, jammer genoeg is dit niet zo. De allermeeste honden kunnen flinke wandelingen goed aan, maar er zijn uitzonderingen:
 

Hele kleine of hele grote honden

Normaal kleine hondjes (formaat dwergpoedel ed.) kunnen, met de nodige oefening, lange wandelingen aan, maar van de allerkleinsten is dit teveel gevraagd. Een chihuahua kan geen wandeling van 20 km aan, behalve als je bereid bent hem 15 km in je jaszak of je rugzak te vervoeren. Hele grote honden zoals Duitse doggen of Bloedhonden belasten hun gewrichten en rug te veel als je daar op regelmatige basis lange wandelingen mee gaat maken.
 

Puppies en oudere honden

Ga niet kilometers ver wandelen met je halfwassen pup, dat is absoluut niet goed voor hem. Wacht tot de hond volgroeid is en bouw intussen de afstand heel geleidelijk op. Als je halfwas-pup na een wandeling de rest van de dag slaapt, is de afstand waarschijnlijk te veel geweest... Het spreekt voor zich dat oude honden, die vaak last hebben van stramme spieren en gewrichten, ook niet meer kunnen meegenomen worden op lange afstanden. Een oude hond zal dit waarschijnlijk wel "tonen" door steeds meer achter te blijven, maar een halfwas pup forceert zich vaak in zijn enthousiasme.
 

Zwangere teefjes

Zwangere teven kunnen tijdens de eerste weken van de zwangerschap nog wel gewoon mee als de hond dit gewoon was, maar dit is niet het juiste ogenblik om te beginnen met het wandelen van lange afstanden. Naarmate de zwangerschap vordert, is het duidelijk dat de hond meer rust moet krijgen.
 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


6 reacties

Nele Bomans

Wij maken iedere dag 2 boswandelingen. 's morgens een korte en 's avonds gaan we wat langer en verder wandelen. We hebben het geluk dat we een heel groene gemeente hebben. Overal kom je hier bos tegen en binnen een straal van 20km kan je hier prachtig wandelen. En geloof me: 's morgens zo'n boswandeling met ons tweetjes: da's heerlijk wakkerworden! En daar word ik gewoon goedgezind van EMO 1

Veerle Robijn

Ik probeer geregeld met onze hond te gaan wandelen. Jammer genoeg zitten we in vrij stedelijk gebied, zonder bossen in de directe nabijheid. EMO 7 Maar op dinsdagnamiddag trekken we vaak naar Buggenhout (Buggenhout bos). Een wandeling of samen het fitnessparcours afleggen of behendigheidsoefeningen op omgevallen boom of zoekspelletjes... Inderdaad... daar word je goedgezind van en onze Jenne... die is na een stevige, actieve boswandeling een lange tijd heel rustig.EMO 16

Marga de Keijzer

Helaas is Jesse (cavaliertje) al oud en ernstig hartpatient. 1 keer per dag lok ik haar mee met frummeltjes frolic en dan komen we een blokje rond. Omdat ze zo slecht ziet vind ze het 's avonds eng en komen we niet verder dan de boom voor de deur. Wel jammer. Ik verheug me erop weer eens een lekker boswandeling te maken, maar ik ben niet zo'n wandelwagentjes type. Dus maar wachten tot er een andere hond is waarmee het wel kan. ( Wel jammer, want we zitten hier tegen de Delftse Hout aan)

Bieke Van Gijsegem

Héél veel bos in onze buurt, maar Christo vindt toch dat er niks boven zijn oude, vertrouwde gemeentepark gaat... 't Zal wel zijn om te controleren wie van zijn hondse kameraden die dag al eerder in het park geweest is, zeker?
Het bos is dan ook af en toe een extraatje...EMO 1

Katy Douillez

Ik ben echt op zoek naar de losloopgebieden voor honden in Antwerpen... en dan bedoel ik geen hondenweitje van enkele vierkante meters... Ik ben ook op zoek naar een plek waar je de hond echt vrij kan laten zwemmen...als ik al een meer of plas vind staat er altijd aangegeven dat loslopende honden/zwemmen verboden zijn. Er zijn bij mij wel een aantal mooie parken, forten... maar als ik de hond loslaat heb ik het risico een boete te krijgen..

Myriam De Smet

Wij gaan dagelijks naar het park en twee keer in de week doen we een bos- of heidewandeling.
Spijtig, maar ik durf de honden niet loslaten als het al zou mogen. Zino zou wel gaan maar Pitou gaat er vandoor bij het eerste vogeltje dat zij ziet.EMO 1


Een reactie plaatsen