Discoide lupus bij honden

Discoïde lupus bij honden
Discoide lupus bij honden is een auto-immuunziekte die resulteert in een verkleuring van de neus. In zeldzame gevallen kunnen ook andere delen van de huid worden aangetast. 
Tot op vandaag de dag is de oorzaak van deze ziekte nog steeds een vraagteken voor de wetenschap. Wat wel geweten is dat genetica een rol spelen in de ontwikkeling van deze auto-immuunziekte. Zo worden bepaalde hondenrassen zoals de Siberische Husky, Duitse Herder en de Collie vaker getroffen door deze ziekte dan andere hondenrassen.

Symptomen

Discoide lupus bij honden begint met de verkleuring van de neus. Naarmate de ziekte zich verder ontwikkelt kan het neusweefsel afbrokkelen en kunnen er zweren ontstaan. Ook kunnen de natuurlijke reliëfvormen waaruit de neus bestaat wegtrekken waardoor je hond een vlakke gladde neus krijgt. Sommige honden ervaren hier weinig hinder van, terwijl anderen constant de neiging hebben om te krabben.

Diagnose

Discoide lupus vertoont vaak symptomen van andere ziektes zoals ringworm en verschillende soorten dermatitis waardoor de diagnose vaak niet onmiddellijk wordt gesteld. Vooral zonnedermatitis is vaak de mogelijke oorzaak. Om uitsluitsel te geven is het nodig dat de dierenarts een biopsie uitvoert van een stukje aangetast weefsel.

Behandeling

De benodigde behandeling hangt af van het ziektestadium. Lichte gevallen kunnen gewoonlijk worden behandeld met een zalf. In de ernstigere gevallen zal je hond moeten worden behandeld met corticosteroïden. Het kan eveneens nuttig zijn om je hond extra vitamine E toe te dienen, al kan het maanden duren eer dit enig effect gaat vertonen.

Zoals eerder vermeld, veroorzaakt discoide lupus zweren op de neus. Deze zweren worden groter naarmate de hond meer wordt blootgesteld aan Uv-licht. Probeer daarom de blootstelling aan Uv-stralen te beperken, zeker tijdens de zomermaanden wanneer de zon het hardste brandt. Wanneer je je hond toch blootstelt aan zonlicht kan het helpen om zonnebrandcrème op de neus te smeren. Wel moet je uiteraard oppassen dat je hond deze crème niet aflikt.

Heb je nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Vanheule gina

Mijn dochter is 9 weken zwanger. Ze heeft een hond waarbij discoide lupus is bij vastgesteld.

Is er gevaar voor besmetting voor de foetus?


Een reactie plaatsen