De beste hond voor kinderen

De beste hond voor kinderen

Een hond aanschaffen is geen impulsieve handeling. Je hebt voor de aanschaf uiteraard al grondig stilgestaan bij het budget, de keuze tussen rashond of bastaardhond en jezelf afgevraagd of je de hond kan bieden wat hij nodig heeft. Indien je kinderen hebt, is er nog een extra factor om mee rekening te houden. Niet elke hond kan namelijk even goed met kinderen omgaan. Het is echter niet gemakkelijk om honden aan te duiden die gegarandeerd kindvriendelijk zijn. Veel hangt natuurlijk af van het karakter van de hond.

De geschikte familiehond vinden

Denk goed na of je een puppy of een oudere hond wil kopen, voordat je ondoordachte keuzes gaat maken. Bij een oudere hond die in een opvangcentrum zit, kunnen de medewerkers je namelijk iets over de achtergrond van de hond vertellen. Je hoeft ook geen schrik te hebben dat zij je een hond zullen ‘aansmeren’; zij willen immers dat de hond in het ideale gezin terecht komt. Een puppy biedt dan weer het voordeel dat je hem kan opvoeden zoals jij dat wil en dat er van kleins af aan een band kan groeien tussen het hondje en je kind.

Het is ook belangrijk rekening te houden met de leeftijd van je kinderen. Peuters kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk omvergelopen worden door een puppy die zijn eigen krachten nog niet kent. Een kind zou ook op een verkeerde manier met de hond kunnen omgaan waardoor een verkeerde reactie wordt uitgelokt.

Training

Gehoorzaamheidstraining is een must! Zorg ervoor dat er voldoende tijd in de opvoeding van een hond wordt gestoken, vooral bij een puppy. Als het kind ook wil meewerken met de training, moet dit altijd onder toezicht van de ouder(s) gebeuren. Ook is het zeer belangrijk dat het kind weet wat het wel en niet mag doen in het bijzijn van een hond. Het is belangrijk dat de hond weet wat zijn plaats is in het huis, en dat hij respect heeft voor zijn huisgenoten.

Persoonlijkheid

Een gezin met kinderen heeft behoefte aan een intelligente, niet al te hevige hond. Bepaalde hondenrassen zijn van nature uit goed met kinderen. Ondanks dat er geen garantie is, staan Labradors, Poedels, Beagles en Collies bekend om hun kindvriendelijke karakter. Ook bastaardhonden zijn uitstekend in de omgang met kinderen; ze zijn intelligent, heel zachtaardig en je verricht een mooie daad door hem weg te halen uit het asiel en hem een warme thuis te geven.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


16 reacties

... ..

Cockers passen goed bij kinderen. Beagels ook

Agnes Sterkens

Border Collies hebben de neiging om te "nippen" of te "happen" naar de schapen en ze doen dat ook naar hun baasjes als ze opgewonden zijn... We hebben zelf ondervonden dat ze dat ook naar kinderen doen, als die druk doen.

Sonja Verswijver

Welwij hebben een Cavalier King Charles Spaniel gehad ( overleden op 9 juni 1212) die was gewoon super voor onze kleine en grotere kinderen , nu hebben wij een Witte herder ook hij is erg lief met kinderen hij kan er maar niet genoeg van krijgen, uiteraard hebben wij het ook wel aangeleerd hoe je met kinderen ( en andere situaties) moet omgaan EMO 3

Veerle Robijn

Ook onze honden (Entlebucher Sennenhonden) zijn super met kinderen maar ze moeten er wel mee gesocialiseerd zijn. Zoniet reageren ze nogal angstig op hun lawaai/ geroep en hun heen-en-weer geren.
Voor oudere kinderen zijn het de beste speel- en ravotkameraden die er maar zijn: 0,0 agressie en altijd in the mood om ballen en stokken te apporteren of zoekspelletjes te doen!

Leo Bertens

Ik kreeg dit artikel wat geplaatst is in 2009 maar in de herhaling is denk ik in mijn mail. Normaal gesproken ben ik als fokker van de Zwitserse Witte herder blij met iedereen die mensen goed wil informeren en voorlichten over de do's en don't mbt alles wat met honden te maken heeft en vooral ook met fokkers maar de indruk wordt in het artikel gewekt dat je in het asiel zekerheid hebt dat een hond je niet "aangesmeerd" wordt omdat die een goed tehuis voor de asielhonden willen en hoewel het niet direct gezegd wordt kreeg ik daarbij de indruk dat het bij fokkers wel zo zou gaan. Als het standaard verweer is dat er ook goede fokkers zijn waarbij dat niet zo is zou het handig zijn geweest als dat even vermeld zou zijn want reken maar dat wij en de fokkers waar wij contacten mee hebben dat ook willen en niemand een hond willen "aansmeren". Wij werken met vragenlijsten die de belangstellenden in moeten vullen voordat we ze uitnodigen voor een kennismakingsgesprek. Dat is ons eerste 'wapen' tegen " slechte baasjes" want hoeveel mensen wij niet afwijzen omdat ze doodleuk op de lijst invullen dat de hond 5 dagen per week 5 tot 8 uur alleen moet zitten! Wij moeten dan ook nog uitleggen waarom je een hond niet zo lang alleen kunt laten en waarom het niet genoeg is om 2 weken vrij te nemen als je de pup in huis krijgt en denkt dat ie het daarna wel alleen kan stellen én waarom je hem niet vervolgens de hele dag in de bench kunt stoppen! Ze krijgen dan de kans voor dat probleem een oplossing te zoeken in de vorm van een oppasadres oid maar daar willen ze niet aan om wat voor reden dan ook en vervolgens krijgen wij te horen dat we slechte fokkers zijn. We wijzen voor elk nest wat we fokken steevast mensen af en bijna altijd om die reden, een enkele keer omdat ze ons voedingsadvies niet willen volgen maar meestal om die reden. Ons inziens zijn er meer slechte kopers dan slechte fokkers want de broodfok wordt immers ook in stand gehouden door slechte kopers, waar vraag is is immers aanbod maar dat terzijde.

Het voorbeeld van de Collie als specifieke kinderhond wordt genoemd en als wij nu een hond daar niet direct voor in gedachten zouden hebben is het de collie. De collie heeft 1 baas, kan heel slecht tegen stemverheffing wat bij en tegen kinderen nogal eens gebeurd en is heel stemming/stressgevoelig. In het gemiddelde gezin waar beide ouders ook nog werken is het stresslevel vaak toch wat hoger dus fokkers zullen hun kopers goed moeten selecteren en voorlichten wat bij de goede colliefokkers ook als vanzelfsprekend zal gebeuren. Bij de raseigenschappen van de collie staat: " Met kinderen kan de collie prima overweg, mits de kinderen weten hoe ze met honden om moeten gaan." Maar geldt dat niet altijd? Er zijn veel meer rassen die veel geschikter zijn voor kunderen, denk eens aan de Mops, een vriendje bij uitstek, de Franse Bull met zijn speelse en clowneske gedrag is gek op kindertjes en vlak de witte herder niet uit, in zijn rasbeschrijving staat ook specifiek genoemd dat ie een kindervriend is maar ook weer en wij zeggen dat altijd, mits de kinderen geleerd is hoe ze met een hond moeten om gaan. Wij hebben Bouviers gezien in gezinnen met kleine kinderen en die honden waren gek op de kids. In de rasbeschrijving van de American Staffordshire Terriër, kortweg Amstaff staat ook dat ie een grote tolerantie heeft naar mensen en met name kinderen maar de ouders moeten wijs zijn met de hond en vooral hoe ze hun kinderen leren met de hond om te gaan. Er zijn immers ook bijtincidenten bekend van Labradors bij kinderen! Het artikel is goed bedoeld en dat waarderen wij enorm maar je kunt beter de eigenschappen die een geschikte kinderhond moet hebben noemen ipv specifieke rassen want niet ieder individu wat tot een ras behoord wat als kindvriendelijk bekend staat is dat ook vanzelfsprekend en het is de taak van de goede fokker van welk ras dan ook de juiste pup voor het juiste gezin te selecteren en de mensen voor te lichten en altijd tot hun beschikking te blijven bij het oplossen van problemen of vraagstukken.

Sonja Verswijver

Weet je , honden en mensen dat is heel speciaal, wij leren van hen en zij leren van ons, de perfecte kindvriendelijkste hond, die breng jezelf groot met heel veel liefde en geduld, de kinderen worden vooral er mee in betrokken, geen enkele hond kan echt tegen de schelle piepstemmetje van gierende spelende kinderen , geef de hond dan ook de mogelijkheid om te kunnen weggaan en laat uw kinderen nooit helemaal allen met de hond zelf de braafste hond kan gevaarlijk worden als de lichaamstaal niet begrepen EMO 10

Noëmi Noëmi Weiss

Cockers passen alleen goed bij kinderen als ze zeer goed zijn opgevoed. Cockers zijn eigenwijze hondjes die hun zin nogal eens op een onvriendelijke manier willen doorduwen (dus ook bij kinderen!)

Sonja Verswijver

Idd sommige honden hebben een eigenwijs karakter en je moet altijd opletten dat de kinderen het dier netjes behandelen en nooit met het dier alleen laten...EMO 7

Sonja Verswijver

Idd sommige honden hebben een eigenwijs karakter en je moet altijd opletten dat de kinderen het dier netjes behandelen en nooit met het dier alleen laten...EMO 7

Sonja Verswijver

Idd sommige honden hebben een eigenwijs karakter en je moet altijd opletten dat de kinderen het dier netjes behandelen en nooit met het dier alleen laten...EMO 7

Francis Warrinnier

wel vorige week was ik op wandel met Roy en ik kwam een groep kinderen met 2 juffen tegen die wellicht verkeerslessen kregen , opeens hoorde ik 1 van de kinderen roepen meneer is dat een Husky ? ik zij ja en hij vroeg of hij hem mocht strelen , ik zij ja en opeens stonden er 12 a 13 kinderen rond hem te lachen en te gieren , maar hij vond dat blijkbaar geen probleem , ik had het niet verwacht dat ie zo rustig zou blijven , maar ik moet eerlijk zijn het is een bijzondere hond , echt zo lief dat kan je niet geloven ,
vriendelijke grtjs Fancis

frans danny

Idd sommige honden hebben een eigenwijs karakter en je moet altijd opletten dat de kinderen het dier netjes behandelen en nooit met het dier alleen laten...maar tot nader orde is mijn dog argentino zeer goed in omgang met kinderen maar ik laat ze nooit alleen met kinderen je weet nooit hoe kinderen en honden zijn dat ze spelen ik ben op mijn hoeden en hou het steeds in het oog ik kan alleen mijn ervaring delen van mijn hond dog argentino

Diny Smeur

Ik wil wel eens weten wat jullie er van denken ?
had mijn opgegeven voor een hond uit het buitenland .
Moest een formulier in vullen hoe en wat .
alles gedaan .Ik heb al heel mijn leven honden{ en nu 66 jaar ]
Dat ik te oud ben om nog een puppy te adopteren ,Ik ben helemaal gezond ,fit werk nog maar kan wel een hond nemen die ouder is ,nou denk dat ik dan een hond krijg met een hele grote rugzak is dat dan niet gek .
wil graafeen horen hoe u daar over denkt .

Jaap

Onze Labmaraner pup kan ontzettend goed met onze kleindochter over weg hij doet alles wat ze zeht.

Wilma Simons

Een Australian labradoodle mis ik nog in het lijstje!
Dit zijn echt super honden, zeker voor kinderen!!

Mireille

Ik lees veel berichten hier over 'welk ras, het ligt aan de opvoeding erc'
Ik heb nu mijn derde collie, Amerikaans type. Gekozen op stabiel karakter en will to work. Echter vanaf het allereerste moment dat zijn kinderen zagen cq hoorden gaat hun schuddekontje nóg harder schudden en zie je ze opbloeien tussen kinderen. Wanneer mijn huidige pup mijn zoon van 4 voor het eerst zag was het net alsof hij hem een week niet gezien had. Een feest van herkenning dus. En dat hebben ze alledrie. Voor mij maar één ras bij uitstek (American-line)Collie ❤️


Een reactie plaatsen