Artritis bij de hond

Oudere labrador
Artritis bij honden is een veel voorkomende aandoening waarbij er stijfheid en pijn in de gewrichten optreedt.

De hond voelt hierbij:

  • pijn in de ledematen;
  • stijfheid in de ledematen na beweging;
  • moeite met het beklimmen van een trap;
  • oncomfortabel gevoel na de nachtrust.


Artritis bij je hond kan zich in twee verschillende vormen manifesteren.

  • Het kan ontstaan als gevolg van een infectie.
  • Naast deze vorm bestaat ook de zogeheten degeneratieve artritis waarbij het kraakbeen langzaam verdwijnt. Dit kan het resultaat zijn van overbelasting van jonge botten, trauma na een ongeluk, misvorming of gewoon ouderdom. Deze vorm noemt men ook wel osteo artritis.

Er bestaan diverse manieren om artritis te verminderen en te voorkomen. Allereerst is het belangrijk dat je hond niet teveel gewicht moet meedragen. Voorkom overgewicht door je hond door een uitgebalanceerde maaltijd te geven die veel proteïnen, vezels en mineralen bevat. Verse groenten zoals selder, komkommer en wortel zijn zeer geschikte toevoegingen. Je hond genoeg te drinken geven om alle afvalstoffen te kunnen afvoeren hoort hier ook bij.

Een andere manier om de ontwikkeling van artritis tegen te gaan is het toedienen van voedingssupplementen zoals Glucosamine, MSM en Omega3.

Je kan je hond ook een massage geven zodat ledematen minder stijf zijn.
Mocht bovenstaande niet werken dan kan een voorschrift van de dierenarts uitkomst bieden. De dierenarts kan een tweeledig traject voorstellen waarbij de ergste gewrichtspijnen worden bestreden met pijnstillers en er daarnaast manuele therapie wordt gegeven ter versteviging van de aangetaste ledematen.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Wimbo Wimbo

Mijn inziens is er ook wel een lijn te trekken naar het "kapot fokken" van bepaalde hondensoorten. Kan me zo voorstellen dat HD (Heup displastie) een hond een zodanige verkeerde houding geeft, dat dat ontstekingen en verkeerd gebruik van de poten en heup oplevert. Waardoor dit dan weer artritis bevordert.

John Reijnen

@wimbo1....Artritis, is totaal verschillend als HD, al zijn de uiterlijke symptomen misschien hetzelfde.
Artritis is pure slijtage, HD is inderdaad een gevolg van overfok, of verkeerde behandeling van een puppy, zoals bv trappen laten lopen, in en uit een auto laten springen....etc,

Artritis komt bij elk ras voor, terwijl HD meer bij de grote rassen voorkomt.


Een reactie plaatsen