Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Artritis bij de hond

  Davy Agten
  Oudere labrador
  Artritis bij honden is een veel voorkomende aandoening waarbij er stijfheid en pijn in de gewrichten optreedt.

  De hond voelt hierbij:

  • pijn in de ledematen;
  • stijfheid in de ledematen na beweging;
  • moeite met het beklimmen van een trap;
  • oncomfortabel gevoel na de nachtrust.


  Artritis bij je hond kan zich in twee verschillende vormen manifesteren.


  • Het kan ontstaan als gevolg van een infectie.
  • Naast deze vorm bestaat ook de zogeheten degeneratieve artritis waarbij het kraakbeen langzaam verdwijnt. Dit kan het resultaat zijn van overbelasting van jonge botten, trauma na een ongeluk, misvorming of gewoon ouderdom. Deze vorm noemt men ook wel osteo artritis.

  Er bestaan diverse manieren om artritis te verminderen en te voorkomen. Allereerst is het belangrijk dat je hond niet teveel gewicht moet meedragen. Voorkom overgewicht door je hond door een uitgebalanceerde maaltijd te geven die veel proteïnen, vezels en mineralen bevat. Verse groenten zoals selder, komkommer en wortel zijn zeer geschikte toevoegingen. Je hond genoeg te drinken geven om alle afvalstoffen te kunnen afvoeren hoort hier ook bij.

  Een andere manier om de ontwikkeling van artritis tegen te gaan is het toedienen van voedingssupplementen zoals Glucosamine, MSM en Omega3.

  Je kan je hond ook een massage geven zodat ledematen minder stijf zijn.
  Mocht bovenstaande niet werken dan kan een voorschrift van de dierenarts uitkomst bieden. De dierenarts kan een tweeledig traject voorstellen waarbij de ergste gewrichtspijnen worden bestreden met pijnstillers en er daarnaast manuele therapie wordt gegeven ter versteviging van de aangetaste ledematen.

  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Atritis hond
terug naar overzicht

2 reacties

 1. goldenretriever

  rank: 733

  @wimbo1....Artritis, is totaal verschillend als HD, al zijn de uiterlijke symptomen misschien hetzelfde.
  Artritis is pure slijtage, HD is inderdaad een gevolg van overfok, of verkeerde behandeling van een puppy, zoals bv trappen laten lopen, in en uit een auto laten springen....etc,

  Artritis komt bij elk ras voor, terwijl HD meer bij de grote rassen voorkomt.
  geplaatst op 23-10-2016 om 13:10
 2. Wimbo1

  rank: 30

  Mijn inziens is er ook wel een lijn te trekken naar het "kapot fokken" van bepaalde hondensoorten. Kan me zo voorstellen dat HD (Heup displastie) een hond een zodanige verkeerde houding geeft, dat dat ontstekingen en verkeerd gebruik van de poten en heup oplevert. Waardoor dit dan weer artritis bevordert.
  geplaatst op 16-01-2015 om 08:42
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x