Artritis bij honden

Artritis bij honden
Artritis bij honden is een aandoening die optreedt wanneer de gewrichten ontstoken raken. Net als bij mensen komt het vooral voor bij oudere honden, maar het kan net zo goed bij jonge honden voorkomen. Vaak is artritis het gevolg van een letsel of van ziekte.

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van artritis zijn traumatische letsels die zich bijvoorbeeld na een auto-ongeval kunnen voordoen.

Daarnaast kunnen ook bepaalde ziektes tot artritis leiden. Zo kunnen puppy’s waarvan de botten onderontwikkeld zijn hun hele leven met artritis te maken krijgen, net als obese honden. Deze krijgen vaak te maken met gewrichtspijnen door de extra belasting die er op hun gewrichten rust.

Symptomen

Hoe kan je artritis bij je hond herkennen?

Artritis is vaak te herkennen aan veelvuldig manken. Een hond met artritis zal minder willen wandelen, lopen of rondspringen vanwege de pijn. Ook laat de hond zich liever niet meer vast nemen. Daarnaast komt het voor dat de aangetaste gewrichten gaan opzwellen.
Wanneer je denkt dat je hond artritis zou kunnen hebben ga je het best naar de dierenarts.

Deze zal de symptomen beoordelen en de medische geschiedenis bestuderen. Verder zal hij voelen aan de gewrichten en eventueel een röntgenfoto nemen en vocht uit de opgezwollen gewrichten verwijderen om uitsluitsel te geven.

Behandeling

Artritis wordt meestal behandeld met ontstekingsremmers. Naarmate de ontsteking afneemt zal ook de pijn afnemen. Wanneer de artritis veroorzaakt werd door een traumatisch letsel is er vaak nood aan een chirurgische ingreep waarbij de ligamenten worden hersteld.

Bij honden die aan artritis leiden als gevolg van overgewicht is een dieet de eerste stap van de behandeling. Vaak is gewichtsverlies bij deze honden voldoende om de artritis te genezen.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen