Je hond en artritis

Je hond en artritis
Erg makkelijk is het niet om artritis bij je hond te herkennen. Maar naarmate de tijd vordert zal het duidelijker worden; je hond kan wat trager rechtkomen, loopt wat moeilijker, springt minder makkelijk op de bank. De gewrichten van het beestje raken ontstoken en het diertje begint pijn te voelen, zwellingen te krijgen waardoor je hond minder mobiel is. Maar er zijn zeker manieren om het diertje te helpen nog van het leven te genieten.

De dierenarts

Je moet er eerst voor zorgen dat de dierenarts de diagnose stelt. Help de dierenarts door te zeggen welk opmerkelijke gedrag je bij je hond hebt opgemerkt. Dat vergemakkelijkt de zaken: als je zegt welk gedrag je hebt opgemerkt, zal de dierenarts op verschillende manieren kunnen onderzoeken welke soort artritis je hond heeft. Verschillende gegevens helpen namelijk

 • de medische geschiedenis
 • fysieke test
 • röntgenfoto's
 • bloedonderzoeken
 • onderzoek van het vocht uit de slijmbeurzen en dergelijke


De dierenarts kan zo vaststellen of er een bacteriële infectie is in de gewrichten of dat er echt sprake is van osteoartritis. Die laatste variant kan in sommige gevallen chirurgisch worden verholpen. Osteoartritis is de meest voorkomende variant, zowel bij mensen als bij dieren.

Bijna elke oude hond lijdt er wel in zekere mate aan. Bij osteoartritis beginnen de botten namelijk door slijtage van het kraakbeen tegen elkaar te schuren. Die wrijving zorgt ook voor beschadiging van de botten zelf. Als de artritis die op deze manier wordt veroorzaakt niet behandeld kan worden, kan je nog altijd manieren zoeken om de pijn draaglijk te maken.

Je hond verzorgen

Na diagnose zal je dierenarts je kunnen zeggen hoe je de artritis het beste kan behandelen. Er zijn veel nieuwe medicijnen op de markt: steroiden, ontstekingsremmende medicijnen tegen de zwelling, voedingsupplementen. Let wel: probeer de artritis nooit te behandelen met middeltjes die bij mensen helpen. Maar er zijn ook holistische therapieën die kunnen helpen.

Een paar tips

Zelfs als de artritis wordt behandeld, kan je nog dingen doen voor je hond om het diertje zich beter te laten voelen. Wat kunt je allemaal doen?

 • zorg dat de voeding en drinken van je hond makkelijk bereikbaar is en niet op een gladde ondergrond staat
 • laat de hond zitten en rusten op een zachte ondergrond (zoals een hondenbedje of een zitzak)
 • bewerk glibberige ondergronden met producten die de ondergrond minder glad maken.
 • let goed op je hond als die de trap opgaat, zodat het diertje niet gewond raakt
 • warmte kan de pijn verzachten: een warmwaterkruikje in het bedje van de hond kan zeker helpen.
 • Probeer de hond alsnog zoveel mogelijk te laten bewegen

Als je al deze tips een beetje naleeft, zullen jij en je hond meer en langer van elkaar kunnen genieten.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


6 reacties

Ann Sprengers

Flavie is 3 weken geleden geopereerd van artrose aan de voorpoot. Aan haar andere poot was niets te zien. Ze mankt nu nog een beetje.Ze is nog geen jaar oud dus hopelijk komt alees nog goed.EMO 14

Davy Agten

Jammer om te lezen. Hopelijk komt alles toch goed.
Nog geen jaar oud? Dat is wel snel.

Ann Sprengers

Inderdaad , nog erg jong. Ze is al op 6 maanden geopereerd aan patellla luxatie.Het kniegewricht dat steeds uit de kom schiet. Dat is geboorte afwijking .Komt veel voor bij overkweek.EMO 7En die vroege artrose zal erook wel voor iets tussen zitte.
Woensdag trug op controle en dan weet ik meer.

Onze punch ligt dag en nacht op een koude ondergrond ofin op de koude tegels, en hij heeft een zetel en een speciale mat , maar wil er niet op liggen, daarom hebik altijd schrik als hi j later ouder moest zijn dat hij dan artritisof zoiets moet krijgen , maar ik ka nhem toch niet dwingen van op die mat te gaan liggen

Onze punch ligt dag en nacht op een koude ondergrond ofin op de koude tegels, en hij heeft een zetel en een speciale mat , maar wil er niet op liggen, daarom hebik altijd schrik als hi j later ouder moest zijn dat hij dan artritisof zoiets moet krijgen , maar ik ka nhem toch niet dwingen van op die mat te gaan liggen

Aatje van de Water van de

Onze pup van ruim 7 maanden rent en speelt goed.
Maar wanneer hij opstaat nadat hij lang heeft gelegen piept hij.
Kan dat groeipijn zijn of erger?

Het is een kruising NewFounder 40%, Leonberger 40%, Australische herder 10%, labrador 10 %


Een reactie plaatsen