Allergieen bij je hond, enkele oorzaken en symptomen

Allergieen bij je hond, enkele oorzaken en symptomen
Vandaag de dag zijn allergieën bijna de 'normaalste' zaak van de wereld. Een allergie kan optreden bij alles: voeding, medicijnen, bepaalde stoffen, ... Ook je hond kan hier last van hebben.


Oorzaken en symptomen

Een allergie bij je hond komt tot uiting in de huid of in het verteringssysteem. Symptomen van allergie worden vaak gezien als signalen voor andere dagdagelijkse probleempjes. Bij jeuk, vooral aan de oren, worden parasieten als schuldige aangewezen. Bij diarree en overgeven, legt men de oorzaak bij een voedselvergiftiging.

De meeste hondenallergieën worden veroorzaakt door bepaalde allergenen in de omgeving. Slechts 15% van de allergieën wordt veroorzaakt door voedsel. De meest voorkomende oorzaken zijn stofmijt, mensenhaar en huidschilfers. De meeste allergieën bij honden zijn dan ook pas begonnen sinds ze in onze huizen wonen.

Bepaalde rassen lijken meer te lijden onder allergieën dan andere. Oude rassen, zoals de Shar Pei en de Japanese Akita krijgen meer huidallergieën (are prone to), terwijl Golden Retrievers eerder gevoelig zijn voor allergieën en in het verteringssysteem. Sommige honden, vooral deze met een witte vacht, hebben een groter risico op vlooienallergie. De stof die een vlo loslaat tijdens een beet, kan zelfs zorgen voor een enorme allergische reactie. Ook schimmelsporen kunnen leiden tot allergische reacties.

Bijna 1 op de 5 honden heeft last van een allergie. Naast deze stijging in allergieën lijkt ook het aantal verstoringen van het immuunsysteem gestegen. Cocker Spaniels zijn vatbaarder voor Hypothyreoïdi, een tekort aan schildklierhormonen. Dit kan leiden tot medische problemen en gedragsproblemen. De stijging van deze allergieën en ziektes, kan natuurlijk ook liggen aan betere diagnoses.


Hoe kun je allergieën voorkomen?

Een van de eerste dingen die je moet en kunt voorkomen zijn vlooien. Dit is een goede preventie voor allergische huidreacties. Een regelmatige shampoobeurt is ook aan te raden. Een terriër bijvoorbeeld heeft een ruwe vacht die makkelijk sporen en pollen vasthoudt. Door je hond regelmatig te wassen, worden ook deze mogelijke allergiebronnen verwijderd. Dagelijkse supplementen visolie en lijnzaadolie kunnen ook een goede invloed hebben op allergische reacties.

Blijft de allergie? Dan moet een voedingsallergie uitgesloten worden. Je hond heeft nood aan een specifiek dieet, dat minstens 6 weken volgehouden moet worden. Op die manier kan uitgesloten worden of voedsel aan de oorzaak ligt van de allergie.

Nog vragen over allergieën? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

Wimbo Wimbo

Onze ene Podenco (de oudste) had een soort allergie in zijn liezen. Ze werden rood en dat zwol ietsje op maar hij had er verder weinig last van. Toen een collega hondenuitlater dat zag, zei ze dit in te smeren met karnemelk (!) dit maar niet gedaan. Ipv dat hebben we een soort dunne zalf voor dezelfde uitslag bij paarden gebruikt. Dat hielp wél, zei het dat het wel weer terugkwam. Uiteindelijk kwamen we er achter dat het kwam, door het lopen door hoog gras... Daar zaten een soort scherpe halmen aan die een zeer klein sneetje veroorzaakten. Zoekt en gij zult vinden. Later is dit vanzelf genezen.

Tonia Rozendaal

Onze mix sharpei heeft af en toe in 1 keer opgezwollen ogen of bulten robdom haar kop ik kan er niet achterkomen waardoor,cetirizine geef ik dan en dat verlicht wel de jeuk voor haar.Is dit erg als ze dit af en toe krijgt?

Karin

Heb een boxer is nu 1 J en half.
Heeft ook een allergié heeft een dieet voeding gekregen na een kuur met Cortezone, het ligt niet aan het voedsel. Hij ziet Roos onder zijn kin en op zijn buik en krabt.
Maar zoals ik het heb gezien is het feller rozer als hij rond hold en in zand ligt. Heb ook speciale champoo, en neemt nog om de dag ingeval hij krabt nog cortezone in.
Weet iemand die met hetzelfde probleem zit Grtjes

cieters Monique

Onze hond Milou, een schattige Franse Buldog heeft last van jeuk tussen zijn pootjes
Weten niet of dit soms komt door verveling of door een allergie.
Als we dan zeggen dat ze moet stoppen doet ze dit wel.
Maar doet dit toch wel iedere dag eens.
An zee heeft ze daar veel minder last van.
Zijn daar ook wel constant met haar bezig.
Ze vraagt ook wel veel aandacht en kan moeilijk alleen zijn mede door corona hebben we de indruk.
groetjes


Een reactie plaatsen