Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Allergieen bij je hond, enkele oorzaken en symptomen

  Davy Agten
  Allergieen bij je hond, enkele oorzaken en symptomen
  Vandaag de dag zijn allergieën bijna de 'normaalste' zaak van de wereld. Een allergie kan optreden bij alles: voeding, medicijnen, bepaalde stoffen, ... Ook je hond kan hier last van hebben.


  Oorzaken en symptomen


  Een allergie bij je hond komt tot uiting in de huid of in het verteringssysteem. Symptomen van allergie worden vaak gezien als signalen voor andere dagdagelijkse probleempjes. Bij jeuk, vooral aan de oren, worden parasieten als schuldige aangewezen. Bij diarree en overgeven, legt men de oorzaak bij een voedselvergiftiging.

  De meeste hondenallergieën worden veroorzaakt door bepaalde allergenen in de omgeving. Slechts 15% van de allergieën wordt veroorzaakt door voedsel. De meest voorkomende oorzaken zijn stofmijt, mensenhaar en huidschilfers. De meeste allergieën bij honden zijn dan ook pas begonnen sinds ze in onze huizen wonen.

  Bepaalde rassen lijken meer te lijden onder allergieën dan andere. Oude rassen, zoals de Shar Pei en de Japanese Akita krijgen meer huidallergieën (are prone to), terwijl Golden Retrievers eerder gevoelig zijn voor allergieën en in het verteringssysteem. Sommige honden, vooral deze met een witte vacht, hebben een groter risico op vlooienallergie. De stof die een vlo loslaat tijdens een beet, kan zelfs zorgen voor een enorme allergische reactie. Ook schimmelsporen kunnen leiden tot allergische reacties.

  Bijna 1 op de 5 honden heeft last van een allergie. Naast deze stijging in allergieën lijkt ook het aantal verstoringen van het immuunsysteem gestegen. Cocker Spaniels zijn vatbaarder voor Hypothyreoïdi, een tekort aan schildklierhormonen. Dit kan leiden tot medische problemen en gedragsproblemen. De stijging van deze allergieën en ziektes, kan natuurlijk ook liggen aan betere diagnoses.


  Hoe kun je allergieën voorkomen?


  Een van de eerste dingen die je moet en kunt voorkomen zijn vlooien. Dit is een goede preventie voor allergische huidreacties. Een regelmatige shampoobeurt is ook aan te raden. Een terriër bijvoorbeeld heeft een ruwe vacht die makkelijk sporen en pollen vasthoudt. Door je hond regelmatig te wassen, worden ook deze mogelijke allergiebronnen verwijderd. Dagelijkse supplementen visolie en lijnzaadolie kunnen ook een goede invloed hebben op allergische reacties.

  Blijft de allergie? Dan moet een voedingsallergie uitgesloten worden. Je hond heeft nood aan een specifiek dieet, dat minstens 6 weken volgehouden moet worden. Op die manier kan uitgesloten worden of voedsel aan de oorzaak ligt van de allergie.

  Nog vragen over allergieën? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge.


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
terug naar overzicht

1 reactie

 1. Wimbo1

  rank: 30

  Onze ene Podenco (de oudste) had een soort allergie in zijn liezen. Ze werden rood en dat zwol ietsje op maar hij had er verder weinig last van. Toen een collega hondenuitlater dat zag, zei ze dit in te smeren met karnemelk (!) dit maar niet gedaan. Ipv dat hebben we een soort dunne zalf voor dezelfde uitslag bij paarden gebruikt. Dat hielp wél, zei het dat het wel weer terugkwam. Uiteindelijk kwamen we er achter dat het kwam, door het lopen door hoog gras... Daar zaten een soort scherpe halmen aan die een zeer klein sneetje veroorzaakten. Zoekt en gij zult vinden. Later is dit vanzelf genezen.
  geplaatst op 08-05-2018 om 14:09
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x