Zwarte Russische terriër

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Pinschers en schnauzers
Land van oorsprong Rusland
Fokkers 2 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Zwarte Russische Terriër ( of Chornyi, Terriër Noir Russe, Rus, Black Russian Terriër ) heette oorspronkelijk de Tchirony Terriër en behoort tot de rasgroep van de Hoogbenige Terriërs. Het Rode Leger in Rusland had in de veertiger jaren behoefte aan een diensthond die van nature goed kon bewaken. De Riesenschnauzer, de Rottweiler en de Airedale Terriër werden in het fokprogramma gebruikt, om een hond te fokken die zelfstandig kon werken, zich gemakkelijk zou kunnen aanpassen en onbevreesd van aard zou zijn. Zij wilden een soort van 'monsterachtige' Terriër ontwikkelen. Nadien werden andere rassen gebruikt om het ras te vervolmaken, zoals de Moskouwse Retriever en de New Foundlander. De huidige Russische Terriër ziet er vanzelfsprekend anders uit dan de toenmalige honden. Voorheen was het karakter belangrijker dan het uiterlijk. Het waren geharde en agressieve honden, met een dikke vacht die hen beschermde tegen de Russische kou. Momenteel wordt er hard gewerkt aan het fokken op uniform uiterlijk en stabiel karakter. Deze hond is zeldzaam in onze contreien. Deze Russische creatie zal in de nabije toekomst nog niet vlug op de drempel van een Westers huis staan. Het is daarom nog niet nodig om u af te vragen of hij wel dan niet met uw drie Poedels zou kunnen opschieten. Er wordt overigens beweerd dat hij erg woest is, maar deze territoriserende Terriër is een zeer bekwame waakhond. Wanneer men de aard van zijn voorouders in het achterhoofd houdt, zou hij een gezonde en beminnelijke hond moeten kunnen zijn. Het is een intelligente en robuuste hond met een groot weerstandsvermogen. Hij heeft een sterk en evenwichtig karakter. Hij is zeer toegewijd aan zijn eigenaar, is afwachtend met vreemden, bijterig en heel vlug in zijn verdedigingsreacties.

Een Zwarte Russische terriër opvoeden

Het standpunt van de Zwarte Russische Terriër is absoluut ludiek: ‘Pak mij niet vast, dan pak ik jou ook niet vast’. Deze houding is typisch voor sterke en zelfverzekerde honden. Men doet het ras absoluut te kort door hem slechts te zien als kenneldier. Regelmatige beweging en spelletjes zijn vereist. De opvoeding van de Zwarte Russische Terriër moet consequent zijn, want eens verboden blijft verboden voor altijd. Iedere opgroeiende Rus strijdt op een bepaald moment om de leiderspositie in de familie, als de eigenaar een geboren leider is zal iedere Zwarte Russische Terriër dit erkennen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Zwarte Russische terriër? Kijk dan op onze Zwarte Russische terriër opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte van de Zwarte Russische Terriër reu 66-72 cm, die van de teef 64-70 cm.

Aard

De Zwarte Russische Terriër is een actieve hond. De Russische Terriërs zijn communicatief en hun gehele leven kan gericht zijn op zijn baas. Wat er ook gebeurt, de Rus gelooft, dat alles in orde is, zolang zijn eigenaar bij hem is. Hij maakt geen moeilijkheden, als hij in huis gehouden wordt. Zij verliezen geen haren en verspreiden geen specifieke geur, ook niet, als ze gewassen worden. Ondanks hun aanzienlijke grootte zijn deze honden kalm en niet nerveus. De Zwarte Russische Terriër is dol op wandelen en zeer actief, zomer en winter. Hij zwemt graag. Hij wil graag actief beziggehouden worden. In huis is hij duidelijk aanwezig, zonder druk of zenuwachtig te zijn. Hij is erg waaks, zonder overmatig veel geblaf; hij is een echte “melder”. Hij heeft, zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen, een enorme “Will to please”, wat hem tot een onovertroffen sporthond maakt.

Beweging

De Zwarte Russische Terriër heeft nood aan zijn dagelijkse portie beweging en zou zich eventueel aan het leven in de stad kunnen aanpassen, indien hij dit reeds als pup gewoon is en hij dagelijks een ruime wandeling voorgeschoteld krijgt. Hij is trouwens gek op spelletjes.

Erfelijke ziekten

Heupdysplasie en epilepsie kunnen in dit ras voorkomen.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.