Tibetaanse mastiff - Do-khyi

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type berghond
Land van oorsprong Tibet
Fokkers 2 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Aristoteles kende en beschreef deze gigantische hond uit Tibet al. Van welk ras hij afstamt en hoe hij in Europa is terechtgekomen, is niet bekend. Zijn bloed treft men echter aan bij de Romeinse molossers, bij Hongaarse en Italiaanse schapenhoeders, bij Pyreneese honden, sint-bernards, Zwitserse sennenhonden en bij rottweilers. Tegenwoordig leeft de Tibetaanse mastiff (of Do-khyi) ook in Bhutan, Sikkim, Nepal en in Himalayadorpen in India, waar hij dienstdoet als waakhond en veedrijver. Vroeger leefde het ras alleen in zuidwestelijk Tibet als jachthond en trad hij op als veedrijver bij nomaden. In Europa zijn maar weinig honden van dit ras te vinden. Dat komt doordat ze zich op geringe schaal vermeerderen. De teven van de Tibetaanse mastiff zijn maar één keer per jaar loops en aanvaarden de reu niet altijd. Een nest jonge honden van dit ras is vaak klein. Tibetaanse mastiffs zijn grote, sterke honden. Ze moeten met vaste hand geleid worden. Ze onderwerpen zich vaak maar aan één persoon en lijken in dat opzicht op de chowchow , die een afstammeling van de Tibetaanse mastiff zou zijn. Als ze te midden van mensen leven, zijn het beminnelijke en aanhankelijke dieren, geduldig met kinderen en vrij speels. Ze wantrouwen vreemden en voor indringers die provoceren kunnen ze gevaarlijk zijn. Hun stem, die als een lage gong klinkt, is vrij afschrikwekkend. Sommige honden zijn geheel zwart of hebben roodbruine poten, heel zelden ziet men ook wel goudbruine dieren.

Een Tibetaanse mastiff - Do-khyi opvoeden

De Tibetaanse Mastiff moet zeker een evenwichtige opvoeding krijgen. Dus niet slaan of roepen en schreeuwen tegen de hond, zo gaat hij u gewoon negeren. Hij is geen hond om zo behandeld te worden. Je moet hem ook met respect behandelen en dan pas krijg je respect terug. Dus dan pas kan je echt met de opvoeding beginnen en dan iets bereiken. Dus als je niets snapt of als je geen verstand hebt van dit ras, begin er dan ook niet aan. Dan is de Tibetaanse Mastiff niets voor u.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Tibetaanse mastiff - Do-khyi? Kijk dan op onze Tibetaanse mastiff - Do-khyi opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: reu min. 65 cm (teef iets kleiner) Gewicht: ca. 65 kg Kleur: zwart met bruine aftekening op voorhoofd, borst en poten Bijzonder kenmerk: draagt de staart over de rug gerold

Aard

Tolerant naar kinderen, zeer gesteld op zijn eigen mensen, maar laat zijn genegenheid niet al te uitbundig blijken. Onverschillig en terughoudend naar vreemden. Excellente niet agressieve waak- en gezinshond. Niet voor beginners: hij is wel gehoorzaam, maar alleen wanneer het hem uitkomt. Eigenwijs, koppig en wil altijd het laatste woord hebben. Kan blafferig zijn als hij buiten wordt gehouden. Geen kennelhond, heeft contact met zijn mensen nodig. Reuen zijn dominant naar andere reuen maar zijn geen ruziezoekers. Kunnen prima met andere honden worden gehouden.

Beweging

De Tibetaanse Mastiff heeft een gemiddelde bewegingsbehoefte. Dit wil zeggen dat je elke dag moet gaan wandelen.(zoals met elke andere hond.) Hou er rekening mee dat dit ras graag mee trekt naar waar u ook gaat. Dus, als je eens naar de zee of naar de Ardennen gaat, mag hij gerust mee. Dit doet hij graag. Balspelletjes vindt hij echter niets

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.