Berner sennenhond

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Sennenhonden
Land van oorsprong Zwitserland
Fokkers 31 hondenfokkers
Rasverenigingen 3 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De berner sennen hond, die tot 1908 'dürrbachler' werd genoemd, is de bekendste en meest geliefde van de vier Zwitserse berghonden - niet alleen in Zwitserland, maar ook in veel andere Europese landen, de VS en Canada. De Berner sennen hond is gefokt als hoeder van vee, als trekdier en als waakhond. De hond is in staat om vee te hoeden zonder menselijk toezicht. In sommige Zwitserse dorpen worden Berner sennenhonden nog steeds gebruikt om karren met melkbussen te trekken. Zijn lange golvende haar moet geregeld en grondig met kam en borstel onder handen worden genomen. Als de honden in de rui zijn zelfs dagelijks.

Een Berner sennenhond opvoeden

De Berner Sennen moet consequent, maar toch liefdevol opgevoed worden. Hardhandig aanpakken heeft met dit ras weinig nut (het zal eerder averechts werken). Door zijn intelligente en leergierige aard brengt de opvoeding weinig problemen met zich mee. Hij herkent de intonatie van uw stem perfect. Belast echter een jonge Berner Sennen nooit teveel, want door hun grote bouw zijn ze gevoelig voor botten, pezen en spieren op jonge leeftijd.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Berner sennenhond? Kijk dan op onze Berner sennenhond opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 58-70 cm Gewicht: tot 45 kg Kleur: zwart met gele tot roodbruine aftekening (ogen, gezicht, borst, poten), witte aftekening op staartpunt. Bijzonder kenmerk: lang, golvend haar

Aard

De Berner sennen hoort een waakzaam maar beheerst karakter te hebben. De waakzaamheid van de Berner Sennen beperkt zich tot het terrein en de leden van het eigen gezin. De hond is niet overmatig fel en grijpt alleen in wanneer het echt nodig is. Tegenover eigen mensen is de Berner sennenhond zeer aanhankelijk. De zelfstandigheid die de Berner sennenhond heeft ontwikkeld vanwege de taken waarvoor hij is gefokt, kan leiden tot eigenwijs gedrag. Dit maakt dat het ras een zeer consequente training nodig heeft. Het is bekend dat de honden over het algemeen niet erg oud worden. De hond kan goed overweg met kinderen.

Beweging

De hond heeft redelijk wat beweging nodig en belangrijker, dit vindt hij reuzeleuk. Onaangelijnd rennen is zijn leven. Dit geeft geen problemen, want de Berner Sennen blijft van nature in uw buurt. Nogmaals, kijk uit met jonge Berners. Hou ze op tijd tegen dat ze zich niet te zwaar belasten en neem ze nog niet mee op vermoeiende lange wandelingen. In het begin is het beter om enkele keren per dag een korte wandeling te doen, dan 1 lange wandeling per dag. Dit is zeer slecht voor hun heupen.

Erfelijke ziekten

Het ras heeft weinig genetische variatie waardoor erfelijke ziektes veel voorkomen. Verschillende vormen van kanker treffen de Berner. Ook heupdysplasie, elleboogdysplasie, artritis, autoimmuunziektes en nierproblemen vormen gezondheidsproblemen voor het ras. Ook ligt het gevaar van een maagtorsie op de loer, dit is meestal dodelijk en kan alleen door direct ingrijpen worden opgelost, de eerste tekenen zijn opzwelling van de buik door gasvorming.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.