Leonberger

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type berghond
Land van oorsprong Duitsland
Fokkers 8 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

In de tweede helft van de vorige eeuw nam een gemeenteraadslid van Leonberg de taak op zich om een hondenras te fokken dat zo veel mogelijk zou lijken op de leeuw in het wapen van de stad. Hij kruiste sint-bernards, landseren en Pyreneese berghonden tot de grote gele tot goudgele hond met het leeuwachtige uiterlijk die we nu kennen. Hij noemde zijn ras natuurlijk leonberger en fokte het op grote schaal. De honden vonden hun weg naar tal van lief-hebbers. Leonbergers zijn indrukwekkende waakhonden en moeten kunnen beschikken over een grote tuin. Ze hebben veel plaats nodig en worden om die reden, ondanks hun zachte, kindvriendelijke aard, betrekkelijk zelden gehouden door gezinnen.

Een Leonberger opvoeden

De Leonberger heeft een vriendelijke maar een consequente opvoeding nodig. Als u dit geeft krijgt u de perfecte gezinshond. De Leonberger begrijpt opdrachten redelijk snel. Hij is een goede leerling.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Leonberger? Kijk dan op onze Leonberger opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: reu 72-80 cm, teef 65-75 cm Gewicht: reu 45-60 kg, teef 40-55 kg Kleur: geel tot roodbruin, ook zandkleurig of zilvergrijs Bijzonder kenmerk: leeuwachtig uiterlijk met zwart masker

Aard

De Leonberger is een evenwichtige, ongecompliceerde, rustige en intelligente hond. Hij is zeer trouw tegenover zijn baas en hij leert snel. De Leonberger komt zeer zelfverzekerd over. De Leonberger kan zien aan de bezoekershouding of hij een slechte of een goede bedoeling heeft. Op hem kun je dus goed vertrouwen. Hou er wel rekening mee dat de Leonberger geen echte waakhond is!

Beweging

De Leonberger heeft veel beweging nodig. Neem hem dan ook regelmatig mee voor langere wandelingen, zo krijgt hij de kans onaangelijnd te rennen en te spelen. Het is een dan ook een sterke hond met uitstekende conditie. Je moet hem alleen helpen die conditie te behouden. Als pup mag je geen zware of wilde spelletjes en wandelingen maken. De fiets mag je hier ook wat uitstellen. Maar is hij volwassen dan mag je dit zeker doen. Hoe meer hoe liever voor de Leonberger. Als u om het huis voldoende ruimte heeft, zodat hij vrij kan rondlopen, kunt u eens nadenken om een Leonberger aan te schaffen.

Erfelijke ziekten

Heupdysplasie en Polyneuropathie kan in dit ras voorkomen. Twee symptomen van erfelijke Polyneuropathie zijn stembandverlamming en zwakte in de achterhand of gebrek aan coördinatie. De eerste verschijnselen van stembandverlamming zijn vaak hoesten na eten of drinken, een kleine verandering in de blaf van de hond, alsof hij hees is een luidruchtiger of zwaardere ademhaling dan je zou verwachten na beweging. Sommige honden houden het spelen of de wandeling niet meer zo lang vol, ze moeten stoppen om uit te rusten.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.