Pyrenese berghond

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type berghond
Land van oorsprong Frankrijk
Fokkers 7 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Al in de 15de eeuw stond deze grote hond met de fraaie aftekening aan kop, oren en staart-aanzet bekend als betrouwbare schaapherder. De naam geeft al aan dat hij uit de Pyreneeën stamt. In 1675 vatte Lodewijk XIV een speciale voorliefde voor dit ras op, waarna de Pyreneese berghond zeer geliefd werd bij de Parijse adel. Tegenwoordig is het ras vooral vanwege zijn kalmte, loyaliteit en bescheidenheid overal in Europa populair. Hij is uitstekend geschikt als huis- en waakhond. De Pyreneese berghond is weliswaar enorm, maar maakt toch niet zo'n plompe indruk als veel andere grote honden.

Een Pyrenese berghond opvoeden

De Pyrenese berghond wordt zowel fysiek als mentaal traag volwassen, maar men moet hem opvoeden voordat hij te groot en zelfstandig wordt. Hij is attent, waaks, intelligent en relatief zelfstandig. De Pyreneese Berghond heeft een snelle en consequente opvoeding nodig. Vergeet niet het karakter van de hond, dat hij onafhankelijk is. Schenk hier ook wat aandacht aan. Bij de Pyreneese Berghond is het verstandig hem al van pups af aan af te leren niet aan de riem te trekken. Dit is voor uw eigen goed. Zo voorkom je tenslotte dat de hond niet met u gaat wandelen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Pyrenese berghond? Kijk dan op onze Pyrenese berghond opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 65-80 cm Gewicht: 40-57 kg Kleur: wit met grijze of bruine aftekening

Aard

De Pyreneese Berghond is waaks, moedig en heeft een evenwichtig karakter. Ze blaffen wel graag. De Pyreneese Berghond is intelligent, gehard en soms ook wel eigenwijs. Hij is tamelijk zelfstandig en ook oplettend. Hij is enorm beschermend, indringers graken niet binnen. Op eigen risico voor vreemden, dus. Binnen en buiten is de Pyreneese Berghond vrij rustig. Het is aan te raden of zelfs noodzakelijk dat de gezinsleden veel contact hebben met hun eigen hond.

Beweging

De Pyreneese Berghond zit liever buiten, weer en wind deren hem nauwelijks. Hij is zeker niet geschikt als kennelhond. De Pyreneese Berghond is niet tevreden met dagelijkse rondjes om het blokje. Hij heeft behoefte om lange wandelingen te maken, zodat hij zich kan uitleven, zoals rennen en spelen enz. ... De Pyreneese Berghond heeft veel ruimte nodig. Een grote omgeving is het beste voor deze hond.

Erfelijke ziekten

De Pyreneese Herder is een ras wat gelukkig nog weinig gezonheidsproblemen kent. Zoals bij veel rassen komt heupdysplasie ook wel eens voor, maar slechts in geringe mate. Een andere zeer zelden voorkomende, mogelijk erfelijke aandoening is epilepsie. Honden die hier aan lijden zijn uitgesloten van de fokkerij. Ook wordt geadviseerd om de fokdieren aan een gedragstest te laten deelnemen. Heupdysplasie; afwijking die veroorzaakt wordt doordat de heupkop niet goed past in de heupkom. Hierdoor zit de heupkop min of meer los en kan overmatig schuren of uit de kom schieten. Epilepsie; stuiptrekkingen die beschouwd kunnen worden als een tijdelijke verstoring van de hersenfunctie met spierkrampen als gevolg.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.