Karelische berenhond

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Scandinavische jachthonden
Land van oorsprong Finland
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Dit keeshondtype is nauw verwant aan de Oostsiberische laika, de Russisch-Europese laika en de Westsiberische laika en afkomstig uit Karelië. In deze streek, die delen van Finland en Noord-Rusland omvat, wordt deze sterke hond met zijn sterk ontwikkelde reukzin gebruikt voor de jacht op, de elanden, lynxen en beren. Zijn naam dankt deze hond vooral aan het feit dat hij in zijn streek van herkomst winterverblijven van beren opspoort. De Karelische berenhond wordt weliswaar nog altijd voor de jacht gebruikt, maar veel hondenliefhebbers kiezen deze hond bovenal vanwege zijn fraaie uiterlijk en moedige optreden. Het temperament van deze hond is dan ook vurig en onstuimig. Hij heeft veel toewijding en voldoende bewegingsruimte nodig. In de sledehondensport is de Karelische berenhond vooral geschikt als solohond voor een zogeheten pulka (een plastic kuip) die hij met veel energie voorttrekt. Om de hond 's zomers in conditie te houden, kunt u hem voor de fiets uit laten lopen. Beide vormen van lichaamsbeweging stroken uitstekend met zijn zelfstandige karakter. De Karelische berenhond geldt als een individualist die zich niet gauw bij een groep andere sledehonden zal scharen. Zijn uitgesproken fanatisme toont hij niet alleen tijdens de jacht, maar ook in de omgang met andere honden. Als begeleidingshond zal de Karelische berenhond daarom onder bepaalde omstandigheden moeilijkheden kunnen opleveren. Dit 'brok temperament op poten' moet al met al liefdevol maar resoluut worden aangepakt, anders bestaat het risico dat de hond te eigengereid wordt. Met een schouderhoogte van 48 a 60 cm is de Karelische berenhond fiks uit de kluiten gewassen. Zijn stugge, volle vacht is zwart of zwart/bruin met duidelijke witte aftekeningen.

Een Karelische berenhond opvoeden

De Karelische Berenhond heeft een baas nodig die hem liefdevol opvoed. Harde straffen zoals slaan werken zeker niet (bij geen elke hond trouwens), hij kan wel eens agressief uit de hoek komen. Als je hem al eens hard aanpakt (en dan bedoel ik zeker niet slaan) dan kan het gebeuren de hond je gewoon negeert. Dit kan soms wel een week duren dat de hond letterlijk je de rug toekeert. Deze hond heeft wel een vaste hand nodig en een zeer consequente opvoeding is ABSOLUUT noodzakelijk.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Karelische berenhond? Kijk dan op onze Karelische berenhond opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 48-60 cm Gewicht: max. 30 kg Kleur: zwart tot zwart-bruin, duidelijke witte aftekeningen aan de kop Bijzonder kenmerk: opvallend temperamentvol en moedig

Aard

Het is een gevoelige, maar ook zelfstandige hond die dominant kan zijn. Tegelijkertijd hecht hij ook aan zijn eigen gezin, en mensen die er vaak over de vloer komen horen daar volgens hem ook bij. Dat maakt hem als waakhond niet erg geschikt. De dominantie komt wel tot uiting tegenover zijn soortgenoten, hij is beslist niet bang om te vechten, maar als hij van begin af aan tezamen met andere huisdieren wordt opgevoed en goed begeleid door zijn baas geeft dat over het algemeen geen problemen.

Beweging

Een poolhond, waartoe de Karelische berenhond wordt gerekend, kan prima in een buitenkennel verblijven, mits hij dagelijk ruim de gelegenheid krijgt om uit te rennen en te spelen. Hij kan ook met relatief weinig voedsel toe om in conditie te blijven. Krijgen ze niet de beweging die ze nodig hebben, dan word hij binnenshuis onrustig en kan hij uw huis (meubelen) wel eens vernielen.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.