Honden centrum

Westsiberische laika (15357x bekeken)

maak een widget

Raskenmerken Westsiberische laika

Davy Agten

Foto 's Westsiberische laika

foto: West siberische laika foto: Westsiberische laika foto: West siberische laika foto: West siberische laika foto: West siberische laika foto: West siberische laika foto: West siberische laika foto: West siberische laika

Video's

Westsiberische laika Westsiberische laika Westsiberische laika Westsiberische laika

Algemeen

 • Groep:Scandinavische jachthonden
 • Land van oorsprong:Rusland
 • Algemeen voorkomen:De naam Laika is geen rasaanduiding, maar komt van het Russische woord 'lájatj', dat blaffen betekent. Hiermee wordt het type honden bedoeld die sinds de oertijd met de mens samenleven en die door verschil in gebruik en geologische ligging van uiterlijk verschillen. Zij liggen aan de oorsprong van vele huidige noordse rassen.

  De West-Siberische Laïka is een jachthond, sledehond en gezelschapshond en is de meest bekende van de zes Laika-typen, ontstaan uit de honden uit West-Siberië en de Oeral. De hond wordt gebruikt op allerlei soorten wild, voornamelijk echter grofwild zoals hert, wild zwijn, beer en eland. Hij werkt zelfstandig het spoor uit en stelt het wild dan door blaffen, tot de jager ter plekke is om het te schieten.
 • Kindvriendelijkheid:
  • 4
 • Hondvriendelijkheid:
  • 4
 • Gehoorzaamheid:
  • 3
 • Kan alleen zijn:
  • 3
 • Heeft beweging nodig:
  • 4

Training Westsiberische laika

De W-S Laika is niet al te moeilijk op te voeden. Door hun leergierige aard leren ze snel en zijn ze bereid om te werken voor de mens. Vooral in agility en obedience scoren ze hoog.

De West-Siberische Laïka heeft een duidelijke en consequente opvoedng nodig, maar wel met een zachte hand.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Westsiberische laika? Kijk dan op onze Westsiberische laika opvoeden pagina.

Uiterlijk

De West-Siberische Laïka reu 54-60 cm, en de teef 52-58 cm. Het gewicht van de West-Siberische Laïka is 35 kg.
Kleur: De kleuren van de West-Siberische Laïka zijn wit, peper en zout, rood en grijs in alle schakeringen; ook zwart en bont is toegestaan, mits de bonte aftekening in de toegestane kleuren is.

Aard

De West-Siberische Laika heeft een eerlijk en evenwichtig karakter. Hij is vriendelijk, intelligent, aanhankelijk en leergierig. Wat ook belangrijk voor hem is, is gezelschap. Dit kunnen honden zijn, maar menselijk gezelschap mag zeker niet ontbreken. Want meer dan andere noordse honden is de Laika een mensenhond, dat wil zeggen minder eigenzinnig, zeer aanhankelijk en gericht op zijn mensen.

Het is een sterke hond geworden door de strenge natuurlijke selectie in het land van oorsprong.

Voorbeelden: het is geen uitzondering dat pups geboren worden bij -20' C. Er is geen menselijk ingrijpen; is een pup niet sterk genoeg of kan een teef haar pups niet verzorgen, zullen de pups niet overleven. Dit is misschien een harde methode, maar heeft wel het ras gezond en sterk gehouden.

Raskwaaltjes komen dan ook niet voor of zijn toch niet bekend. Hij is sober en heeft geen voedingsproblemen. Omschakelen van geïmporteerde honden op een goed uitgebalanceerde voeding gaf geen enkel probleem.

Van een goed kwaliteitsvoer heeft hij slechts zeer weinig nodig. Natuurlijk moet je bij grote inspanning, bijvoorbeeld sledehondenwerk, een voer geven met een verhoogde energiewaarde.

Beweging

De West-Siberische Laïka heeft een meer dan gemiddelde behoefte aan beweging. De hond heeft echt niet voldoende aan 3-maal daags een blok omwandelen. Deze hond moet letterlijk kilometers per dag lopen om zich goed te voelen. Een grote tuin (boerderij,...) is dan ook een vereiste. Het beste voor deze hond voldoende beweging te geven is fietsen.

Belangrijk is dat men met hem bezig is. Als de West Siberische Laika buitenshuis zijn energie kwijt kan, is hij binnenshuis zeer prettig en rustig.

In het algemeen zwemmen ze graag en hebben ze een groot uithoudingsvermogen.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Fokkers

Verenigingen

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de site verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je gratis toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.

Er zijn 1 hond van het ras Westsiberische laika

Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x