Russisch-Europese laika

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Scandinavische jachthonden
Land van oorsprong Rusland
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De naam Laika is geen rasaanduiding, maar komt van het Russische woord 'lájatj', dat blaffen betekent. Hiermee wordt het type honden bedoeld die sinds de oertijd met de mens samenleven en die door verschil in gebruik en geologische ligging van uiterlijk verschillen. Zij liggen aan de oorsprong van vele huidige noorse rassen. Ontstaan rond Mskou en Leningrad, vertoont deze ond zeer veel overeenkomst met de Karelische Berenhond. De hond is ontstaan door selectie op werkeigenschappen en is dan ook nog steeds een pure werkhond. Hij geeft door fel blaffen aan waar he wild zich bevindt en houdt dit op de plaats tot de jager er is om het te schieten. Hij wordt soms op veerwild gebruikt, maar voornamelijk op beer, eland en otter. Dit geeft al aan dat hier een dapper en onverschrokken karakter voor nodig is. De Laika is beroemd omdat hij "de eerste levende ambassadeur van de Aarde" werd, toen hij op 3 november 1957 aan boord van de Spoetnik II in de ruimte ging.

Een Russisch-Europese laika opvoeden

De Russisch-Europese Laïka heeft een zeer consequente maar vriendelijke opvoeding nodig. Het is een ras dat altijd nauw heeft samengewerkt met zijn baas en menselijk contact is dan ook onontbeerlijk. In huis is deze hond vrij rustig maar buiten heeft hij veel aandacht en beweging nodig. Het is een waakse hond die altijd in is voor actie.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Russisch-Europese laika? Kijk dan op onze Russisch-Europese laika opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Russisch-Europese Laïka is 52-58 cm en heeft een gewicht van ca. 35 kg. Kleur: De kleuren van de Russisch-Europese Laïka zijn Zwart, grijs, wit, peper en zout, donker met witte vlekken, wit met donkere vlekken. Rood is ongewenst, evenals spikkels op de ledematen.

Aard

Dapper en onverschrokken, zelfstandig, moedig en koelbloedig. De Russisch-Europese Laïka is een zuiver werkras.

Beweging

Om de Russisch-Europese Laïka gezond te houden moet de jager ervoor zorgen dat zijn Laika voldoende ruimte en beweging krijgt.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.