Honden centrum

Oostsiberische laika (7711x bekeken)

maak een widget

Raskenmerken Oostsiberische laika

Davy Agten

Foto 's Oostsiberische laika

foto: Oostsiberische laika foto: Oostsiberische laika foto: Oostsiberische laika foto: Oostsiberische laika foto: Oostsiberische laika foto: Oostsiberische laika foto: Oostsiberische laika foto: Oostsiberische laika foto: Oostsiberische laika foto: Oostsiberische laika

Video's

Oostsiberische laika Oostsiberische laika Oostsiberische laika Oostsiberische laika

Algemeen

 • Groep:Scandinavische jachthonden
 • Land van oorsprong:Rusland
 • Algemeen voorkomen:De naam Laika is geen rasaanduiding, maar komt van het Russische woord 'lájatj', dat blaffen betekent. Hiermee wordt het type honden bedoeld die sinds de oertijd met de mens samenleven en die door verschil in gebruik en geologische ligging van uiterlijk verschillen. Zij liggen aan de oorsprong van vele huidige noordse rassen.

  Dit is de minst bekende van de drie erkende Laïka-types. De hond is ontstaan in het Oostsiberische bosgebied en de Amoerdelta. Deze hond is op werkeigenschappen geselecteerd en is een eeuwenoud ras dat altijd nauw met de jagers heeft samengewerkt.
 • Kindvriendelijkheid:
  • 3
 • Hondvriendelijkheid:
  • 3
 • Gehoorzaamheid:
  • 3
 • Kan alleen zijn:
  • 3
 • Heeft beweging nodig:
  • 4

Training Oostsiberische laika

Hoewel de Oostsiberische Laïka zeer moedig is en hard voor zichzelf heeft het bij de opvoeding een zachte hand nodig. Onderschat echter nooit het zelfstandige in deze hond! Een consequente maar liefdevolle aanpak is dan ook nodig.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Oostsiberische laika? Kijk dan op onze Oostsiberische laika opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Oostsiberische Laïka reu is 55-63 cm, de teef 53-61 cm. Het gewicht van de Oostsiberische Laïka is 30-35 kg.
Kleur: Peper en zout, wit, grijs, rood en bruin in alle schakeringen. Vlekken en spikkels zijn bij de Oostsiberische Laïka toegestaan, met name op de ledematen.

Aard

De Oost-Siberische Laika heeft een eerlijk en evenwichtig karakter. Hij is vriendelijk, intelligent, aanhankelijk en leergierig. Wat ook belangrijk voor hem is, is gezelschap. Dit kunnen honden zijn, maar menselijk gezelschap mag zeker niet ontbreken.

Want meer dan andere noordse honden is de Laika een mensenhond, dat wil zeggen minder eigenzinnig, zeer aanhankelijk en gericht op zijn mensen.

Het is een sterke hond geworden door de strenge natuurlijke selectie in het land van oorsprong. Voorbeelden: het is geen uitzondering dat pups geboren worden bij -20' C. Er is geen menselijk ingrijpen; is een pup niet sterk genoeg of kan een teef haar pups niet verzorgen, zullen de pups niet overleven. Dit is misschien een harde methode, maar heeft wel het ras gezond en sterk gehouden.

Raskwaaltjes komen dan ook niet voor of zijn toch niet bekend. Hij is sober en heeft geen voedingsproblemen. Omschakelen van geïmporteerde honden op een goed uitgebalanceerde voeding gaf geen enkel probleem.

Van een goed kwaliteitsvoer heeft hij slechts zeer weinig nodig. Natuurlijk moet je bij grote inspanning, bijvoorbeeld sledehondenwerk, een voer geven met een verhoogde energiewaarde.

Beweging

De Oostsiberische Laïka heft vrij veel beweging nodig.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Verenigingen

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de site verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je gratis toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x