Oostsiberische laika

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Scandinavische jachthonden
Land van oorsprong Rusland
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De naam Laika is geen rasaanduiding, maar komt van het Russische woord 'lájatj', dat blaffen betekent. Hiermee wordt het type honden bedoeld die sinds de oertijd met de mens samenleven en die door verschil in gebruik en geologische ligging van uiterlijk verschillen. Zij liggen aan de oorsprong van vele huidige noordse rassen. Dit is de minst bekende van de drie erkende Laïka-types. De hond is ontstaan in het Oostsiberische bosgebied en de Amoerdelta. Deze hond is op werkeigenschappen geselecteerd en is een eeuwenoud ras dat altijd nauw met de jagers heeft samengewerkt.

Een Oostsiberische laika opvoeden

Hoewel de Oostsiberische Laïka zeer moedig is en hard voor zichzelf heeft het bij de opvoeding een zachte hand nodig. Onderschat echter nooit het zelfstandige in deze hond! Een consequente maar liefdevolle aanpak is dan ook nodig.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Oostsiberische laika? Kijk dan op onze Oostsiberische laika opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Oostsiberische Laïka reu is 55-63 cm, de teef 53-61 cm. Het gewicht van de Oostsiberische Laïka is 30-35 kg. Kleur: Peper en zout, wit, grijs, rood en bruin in alle schakeringen. Vlekken en spikkels zijn bij de Oostsiberische Laïka toegestaan, met name op de ledematen.

Aard

De Oost-Siberische Laika heeft een eerlijk en evenwichtig karakter. Hij is vriendelijk, intelligent, aanhankelijk en leergierig. Wat ook belangrijk voor hem is, is gezelschap. Dit kunnen honden zijn, maar menselijk gezelschap mag zeker niet ontbreken. Want meer dan andere noordse honden is de Laika een mensenhond, dat wil zeggen minder eigenzinnig, zeer aanhankelijk en gericht op zijn mensen. Het is een sterke hond geworden door de strenge natuurlijke selectie in het land van oorsprong. Voorbeelden: het is geen uitzondering dat pups geboren worden bij -20' C. Er is geen menselijk ingrijpen; is een pup niet sterk genoeg of kan een teef haar pups niet verzorgen, zullen de pups niet overleven. Dit is misschien een harde methode, maar heeft wel het ras gezond en sterk gehouden. Raskwaaltjes komen dan ook niet voor of zijn toch niet bekend. Hij is sober en heeft geen voedingsproblemen. Omschakelen van geïmporteerde honden op een goed uitgebalanceerde voeding gaf geen enkel probleem. Van een goed kwaliteitsvoer heeft hij slechts zeer weinig nodig. Natuurlijk moet je bij grote inspanning, bijvoorbeeld sledehondenwerk, een voer geven met een verhoogde energiewaarde.

Beweging

De Oostsiberische Laïka heft vrij veel beweging nodig.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.