Ierse wolfshond

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Ruwharige windhonden
Land van oorsprong Ierland
Fokkers 6 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De reu van de Ierse wolfshond is tegenwoordig de grootste hond ter wereld. Teven mogen 10 cm kleiner zijn en 13 kg minder wegen. De Ierse wolfshond, die al ten tijde van de Romeinse overheersing in Ierland leefde, schijnt in de eerste helft van de vorige eeuw te zijn uitgestorven. Rond 1860 begon de fokker Graham het ras opnieuw te fokken. Hij slaagde erin om met honden met wolfshondenbloed, met deerhounds, Duitse doggen en barzois in twintig jaar tijd de ruwharige Ierse wolfshond te fokken die we nu kennen. Kynologen zijn het er niet over eens of dit ras er precies zo uitziet als het oude, en ook niet of dat oude ras al dan niet gladharig is geweest. U moet een grote tuin hebben om een Ierse wolfshond te kunnen houden. In huis is het een rustige en niet-opdringerige, gevoelige hond, die zich voorbeeldig en lief gedraagt.

Een Ierse wolfshond opvoeden

De Ierse Wolfshond, hoe voorbeeldig ook, blijft een hond die – als het even kan – liever zijn eigen gang gaat. De Ierse Wolfshond vraagt om een vriendelijke, consequente opvoeding. U mag niet vergeten dat u na het eerste puppy-jaar enorm veel hond in huis heeft rondlopen. Het is reeds gezegd: hij wil zich graag voegen naar uw gewoonten, maar hij moet daar wel toe gebracht worden. Begin daar zo snel mogelijk mee: Ieren iets leren op latere leeftijd of erger nog, afleren, kost veel meer moeite. Het zijn wat dat betreft net mensen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Ierse wolfshond? Kijk dan op onze Ierse wolfshond opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 71-91 cm Gewicht: ca. 42-64 kg Kleur: grijs, gestreept roodgeel, zwart of wit

Aard

Hij is lief als hij aangehaald wordt, maar wordt woest als hij geprovoceerd wordt. Hij mag niet als verdedigingshond- of gevechtshond worden afgericht, omdat hij dan erg gevaarlijk kan zijn. Hij heeft een rustig temperament, is lief voor kinderen en erg aan zijn baas gehecht.

Beweging

Wat de beweging betreft is de volwassen Ierse Wolfshond snel tevreden. Wandelingen van 5 tot 7km zijn meer dan voldoende, de meeste honden zullen het je trouwens niet kwalijk nemen als de wandelingen maar half zo kort zijn. Ze stellen er wel prijs op om even lekker de benen te kunnen strekken in een vrije galop.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.