Deerhound

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Ruwharige windhonden
Land van oorsprong Schotland
Fokkers 1 hondenfokker
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Bij dit ras hebben wij het eigenlijk over de Schotse deerhound, die al in het begin van de 16de eeuw in de Britse literatuur werd genoemd. Vermoedelijk is hij echter al veel langer bekend en werd hij aan hoven gehouden voor de jacht. In de vorige eeuw bestonden er nog maar weinig exemplaren. Tegenwoordig ziet men hem vaker, niet alleen in het land van oorsprong, maar ook elders in Europa en in de VS. De deerhound is een rustige, aanhankelijke windhond, die bovendien gehoorzaam en bescheiden is. Ondanks deze eigenschappen mag men echter niet vergeten dat hij van nature een jachthond is en dus veel beweging nodig heeft. Hij is niet geschikt om in een stadswoning te worden gehouden. Hij heeft een huis met een grote tuin nodig en veel beweging, liefst in de vorm van rentrainingen. De vacht is ruig. Witte aftekeningen zijn niet gewenst, zeker niet aan de kop.

Een Deerhound opvoeden

Zorg voor een goede relatie met de Deerhound: vaak is dan een simpel verzoek genoeg om hem te laten doen wat u wilt.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Deerhound? Kijk dan op onze Deerhound opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: reu vanaf 76 cm, teef vanaf 71 cm Gewicht: 34-48 kg Kleur: donkergrijs-blauw, grijs, geel, helderrood; ook gestroomd

Aard

De Deerhound is in huis een gemakkelijke, rustige hond. Hij voelt zich eerder huisgenoot dan ondergeschikte. Een Deerhound is niet waaks, blaffen doet hij dan ook zelden. Als u een hond wilt hebben die uw huisraad bewaakt of op commando kunstjes vertoont, kunt u beter uitkijken naar een ander ras. De Deerhound is gefokt om zelfstandig te jagen en de meesten zullen dit ook doen als ze de kans krijgen. Maar zodra het konijn of de kat uit zicht is komt de Deerhound direkt terug. Hij heeft voor een windhond een enorme “will to please” en is daardoor zeer volgzaam. De meeste Deerhounds vinden het zelfs wel leuk om Gedrag en Gehoorzaamheid te doen mits dit op een zeer zachte en vriendelijke manier gebeurt. Met een beetje opvoeding kunt u uw Deerhound dus gerust los laten tijdens een wandeling. Deerhounds zijn geen vechtersbazen, zelfs overdreven dominant gedrag is al a-typisch daar ze groot genoeg zijn en zich dus niet hoeven waar te maken. Wel moet een jonge reu goed begeleid en gecorrigeerd worden als hij dominant gedrag vertoont, zodat u hem op oudere leeftijd langs agressieve reuen kan praten zonder dat er lelijk wordt gedaan. Gezeglijk, schrander, waardig en zacht, houdt de Deerhound boven alles van de omgang met de mens.

Beweging

De grote, gespierde Deerhound heeft veel lichaamsbeweging nodig. Daarom wordt de hond vaak gehouden door mensen met een groot omheind landgoed waar deze dieren naar hartenlust kunnen rennen

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.