Hongaarse windhond - Magyar Agár

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Gladharige windhonden
Land van oorsprong Hongarije
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Magyar Agar of de Hongaarse Windhond stamt uit de 9de eeuw en is even oud als de Hongaarse Vizsla. De Magyar volksstammen die in die periode het gebied veroverderden en bezetten dat nu Hongarije heet, brachten naast hun tradities en cultuur, ook hun honden mee. Oorspronkelijk hadden zij reeds het uitzicht van een windhond, maar door de latere kruising met raszuivere Greyhounds werd de gelijkenis met de Greyhound sprekend. Ook de Sloughi zou zijn inbreng in de ontwikkeling van dit ras hebben. De Hongaarse Greyhound werd meestal gebruikt voor de jacht op klein wild, zoals hazen en vossen. Door de natuurlijke evolutie jagen deze honden nu nog enkel op hazen. Na de tweede wereldoorlog was de Magyar Agar praktisch uitgestorven. In 1966 werd dit ras officieel erkend. De enige rivaal van de snelle voeten van de Agar is zijn scherpe en vlugge brein; zijn gezichtsvermogen is superieur aan zijn reukvermogen.

Een Hongaarse windhond - Magyar Agár opvoeden

De Magyar Agár heeft een consequente opvoeding nodig.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Hongaarse windhond - Magyar Agár? Kijk dan op onze Hongaarse windhond - Magyar Agár opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte van de Magyar Agár reu is 64-70 cm, die van de teef 60-66 cm. Het gewicht van de Magyar Agár reu is 25-30 kg, dat van de teef 20-25 kg. Kleur: De kleuren van de Magyar Agár zijn zwart, asgrauw, geel, gestroomd, soms helemaal wit of bont.

Aard

De Magyar Agár is een snelle windhond die het toonbeeld is van harmonie tussen kracht en macht. Heeft krachtige, lange kaken en kan een snelheid van zestig kilometer per uur minutenlang volhouden. Trouw, aanhankelijk voor zijn mensen, plezierig in de omgang, waaks, eerlijk en soepel. De Hongaarse Greyhound is een trouwe, aanhankelijke hond voor zijn baas en zijn gezin. Hij kan goed overweg met kinderen en eventuele soortgenoten in huis geven normaal gezien geen problemen. Het is een hond die houdt van plezier maken en die geniet van het gezelschap van de mens. Hij neemt zijn taak echter ernstig. Met de juiste verzorging is hij een kalme, lieve en aangename hond.

Beweging

De Magyar Agar heeft veel beweging nodig. Ideaal is een groot stuk grond rond het huis. Heeft u dit niet, maar wilt u wel dagelijks lange wandelingen maken, dan is de Magyar Agar misschien iets voor u.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.