Vizsla

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Continentale voorstaande honden
Land van oorsprong Hongarije
Fokkers 6 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Vizsla of Hongaarse Staande Hond ( Magyar Vizsla, stamt af van oude jachthonden, die meer dan 1000 jaar geleden met de Magyaren, een nomadisch herdersvolk, naar het tegenwoordige Hongarije kwamen. Invloeden worden ook toegekend aan de Panonische Brak en de Tartaarse Gele Hond en mogelijk nog andere honden. Andere bronnen wijzen op vergelijkbare honden uit Centraal Europa, die bij de valkeniers en jagers uit de Middeleeuwen hoorden. Na de Eerste Wereldoorlog was het ras bijna verdwenen. Met de paar honden die er nog van restten, waren toegewijde fokkers in staat om het ras in ere te herstellen. De Vizsla werd in geheel Europa verspreid en belandde na de Tweede Wereldoorlog ook in Amerika. Het is een uitstekende jacht- en gezelschapshond. Hij is bijzonder bruikbaar bij het jagen op hoogland-wild en het apporteren van waterwild. Het ras houdt zeer goed spoor. We onderscheiden de Vizsla Korthaar en de Vizsla Draadhaar.

Een Vizsla opvoeden

De Vizsla is een energieke hond die veel beweging nodig heeft. Hij werkt graag maar heeft een duidelijke baas nodig, die hem rustig en vriendelijk leert wat er van hem verwacht wordt. Zelfstandigheid is kenmerkend voor dit ras vanwege de grote veelzijdigheid die hij vertoont in het werk dat hij doet. Het is echter een zachtaardige hond die soms wat gevoelig is en daarom een rustige en vriendelijke aanpak nodig heeft.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Vizsla? Kijk dan op onze Vizsla opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Viszla reu is 58-62 cm en de teef 54-58 cm. Het gewicht van de Viszla is 22-30 kg. Kleur: De vacht is donker-tarwekleurig. Dit wil zeggen roodbruin in diverse schakeringen.

Aard

De Vizsla is een rustige en vriendelijke hond. Hij is erg gericht op zijn baas en werkt snel en graag. De Vizsla is een indrukwekkend intelligente en zachtaardige hond. Hij is van nature een jager die gemakkelijk te trainen is. Zijn beschermende aard maakt van hem een betrouwbare bewaker van huis en gezin. Hij is gesteld op gezelschap, goedgehumeurd, levendig, gehoorzaam en lief voor kinderen.

Beweging

Het zijn jachthonden dus ze hebben ook veel beweging nodig. Het is belangrijk dat je hem veel bewegingsvrijheid kunt geven. dus onaagelijnde wandelingen. Als je hem de beweging geeft die hij nodig heeft is hij rustig in huis. Wat je ook kunt doen om een groot deel van zijn energie kwijtraken is gaan jagen. Ook kun je speurwerk en apporteer werk gaan doen. Dit vind hij fantastisch. Agilitie kun je ook altijd proberen. Als dit je niet aanspreekt kan je ook gehoorzaamheid gaan doen. Hou er wel rekening mee dat de Vizsla een jachthond is en blijft.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.