Vizsla

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Continentale voorstaande honden
Land van oorsprong Hongarije
Fokkers 3 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Weetjes over de Vizsla

 • De fluisterende hond: Vizsla's staan erom bekend dat ze 'fluisteren'. Ze maken zachte geluiden als ze communiceren.
 • Atletisch talent: Vizsla's zijn uitzonderlijk goede springers en kunnen gemakkelijk over een hek van 1,5 meter springen!
 • Koninklijke banden: Historische bronnen suggereren dat de Vizsla ooit het favoriete gezelschap was van Hongaarse koningen en edelen.
 • Velcro Vizsla: Ze staan bekend als "Velcro-honden" omdat ze graag heel dicht bij hun baasjes zijn, vaak plakkend als klittenband.
 • Enkele kleur: De Vizsla heeft slechts één vachtkleur - een prachtig gouden roest.
 • Lage geurbelasting: Vizsla's hebben niet de typische hondengeur en hebben daardoor minder baden nodig.
 • Geschiedenisjager: Vizsla's werden duizenden jaren geleden gebruikt door de Magyaren bij het jagen op wild.
 • Actieve levensstijl: Ze zijn niet alleen geweldige huisdieren, maar ook uitstekende hardloop- en wandelpartners.
 • Korte vacht, koud gevoel: Door hun korte vacht hebben Vizsla's de neiging het koud te hebben in de winter en zoeken ze vaak warmte op.
 • Intelligente blik: Hun expressieve ogen tonen vaak een blik van diepe overpeinzing, alsof ze de wereld om hen heen analyseren.
 • Uitstekende zwemmers: Vizsla's houden van water en zijn natuurlijke zwemmers.
 • Lange tongen: Vizsla's staan bekend om hun lange, uitlopende tongen die vaak buiten hun mond hangen tijdens het spelen of rennen.
 • Dubbele taak: Er zijn eigenlijk twee soorten Vizsla's: de kortharige en de draadharige.
 • Gezonde eters: Ze hebben de neiging om alles te eten wat je ze geeft - inclusief groenten!
 • Zacht speelgoed: Vizsla's kunnen verrassend zacht zijn met hun speelgoed, vaak kauwen ze er niet op maar dragen ze het gewoon rond.
 • Vocalisten: Ze hebben een breed scala aan geluiden, van zacht gehuil tot opgewonden blaffen.
 • Sociale vlinders: Vizsla's maken gemakkelijk vrienden, zowel met mensen als met andere honden.
 • Loyaliteit boven alles: Ze vormen een diepe band met hun families en kunnen soms een beetje beschermend zijn.
 • Geen wachthonden: Hoewel ze kunnen blaffen naar onbekenden, zijn Vizsla's vaak te vriendelijk om effectieve wachthonden te zijn.
 • Training vereist: Hun intelligentie en energieniveau betekenen dat consistente training essentieel is voor een gelukkige Vizsla.

Algemeen voorkomen

De Vizsla, ook bekend als de Hongaarse Vizsla, is een elegant, middelgroot jachthondenras met een korte, gladde en roestgouden vacht. Het ras staat bekend om zijn nobele en sierlijke uitstraling, evenals zijn levendige en intelligente expressie. Deze honden zijn vaak atletisch gebouwd, wat overeenkomt met hun geschiedenis als jachthonden. Ze hebben een evenwichtig en harmonieus lichaam, waardoor ze een combinatie van kracht en snelheid uitstralen.

De geschiedenis van de Vizsla gaat terug tot de oude stammen van de Magyaren, die het huidige Hongarije bewoonden. Deze stammen gebruikten de Vizsla's als jachthonden, en hun veelzijdige vaardigheden waren van onschatbare waarde in de jacht op wild, zoals fazanten en hazen. De vroege Magyaren gebruikten de Vizsla niet alleen voor het opsporen en opjagen van wild, maar ook als gezelschap. Hierdoor ontstond er een sterke band tussen mens en hond.

Door de eeuwen heen bleef de Vizsla het favoriete ras van de Hongaarse adel en koningen. Deze nauwe relatie met de adel heeft bijgedragen aan het behoud van de zuiverheid van het ras gedurende turbulente perioden in de Europese geschiedenis. Tijdens de wereldoorlogen werd het voortbestaan van het ras echter bedreigd, en het waren de toegewijde fokkers die de Vizsla hebben gered van mogelijke uitsterving. Na de Tweede Wereldoorlog begon de populariteit van de Vizsla buiten Hongarije te groeien, met name in Noord-Amerika en West-Europa.

Vandaag de dag staat de Vizsla bekend als een toegewijde, liefdevolle en intelligente metgezel. Het ras is niet alleen populair als gezinshond, maar ook als showhond en in hondensporten, dankzij hun veelzijdige vaardigheden en gewilligheid om te leren. Hun rijke geschiedenis en nauwe band met de mens maken de Vizsla tot een uniek en gewaardeerd ras in de hondenwereld.

Een Vizsla opvoeden

De Vizsla staat bekend om zijn intelligentie en leergierigheid, wat hem een plezier maakt om te trainen. Hier zijn enkele kernpunten om in gedachten te houden bij het trainen van dit bijzondere ras.

Het is cruciaal om jong te beginnen met de training. Vizsla-puppy's zijn bijzonder ontvankelijk voor leren, dus vroege socialisatie en basiscommando's leggen de basis voor toekomstige training. Positieve bekrachtiging, zoals lof, traktaties en speeltijd, werkt het beste met dit ras. Het is belangrijk om hardhandige of negatieve correcties te vermijden, omdat deze hun vertrouwen kunnen schaden en hun leervermogen kunnen hinderen.

Voor een Vizsla is consistentie de sleutel. Zorg ervoor dat alle gezinsleden dezelfde commando's en regels volgen, zodat de hond niet in de war raakt. Door hun intelligentie hebben Vizsla's ook behoefte aan mentale uitdagingen. Overweeg activiteiten zoals trainingssessies, speurwerk, en agility-training om hun geest gestimuleerd te houden.

Bovendien, gezien hun hoge energieniveau, is het essentieel om deze energie op de juiste manier te kanaliseren. Regelmatige lichaamsbeweging is van vitaal belang om te voorkomen dat ze zich vervelen of ongewenst gedrag gaan vertonen. Het is ook belangrijk om je Vizsla goed te socialiseren door hen kennis te laten maken met verschillende mensen, dieren en omgevingen. Dit helpt hen om zich aan te passen en zich comfortabel te voelen in verschillende situaties.

Houd tijdens de trainingssessies de dingen licht en leuk. Te lange sessies kunnen zowel voor de hond als voor de eigenaar vermoeiend zijn. En als je ooit het gevoel hebt dat je wat extra begeleiding nodig hebt, overweeg dan een hondentrainingsschool voor wat aanvullende hulp.

Tot slot, onthoud dat geduld de sleutel is. Elke hond leert in zijn eigen tempo, dus als je Vizsla ergens moeite mee heeft, neem dan een stap terug en probeer het opnieuw met een vernieuwde benadering. Met toewijding en liefde kan een Vizsla een uitstekend getrainde en loyale metgezel worden.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Vizsla? Kijk dan op onze Vizsla opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Viszla reu is 58-62 cm en de teef 54-58 cm.

Het gewicht van de Viszla is 22-30 kg.

Kleur: De vacht is donker-tarwekleurig. Dit wil zeggen roodbruin in diverse schakeringen.

Aard

De Vizsla is veel meer dan alleen een mooi gezicht. Dit ras staat bekend om zijn hartelijke en aanhankelijke natuur. Vizsla's zijn uiterst loyaal aan hun gezin en staan vaak bekend als "Velcro-honden" vanwege hun neiging om heel dicht bij hun eigenaren te blijven. Het is niet ongebruikelijk dat een Vizsla zijn baasje volgt van kamer naar kamer, altijd op zoek naar gezelschap en affectie.

Wat betreft hun temperament, Vizsla's zijn zacht, liefdevol en willen graag behagen. Ze zijn uiterst intelligent, wat betekent dat ze snel leren, maar het betekent ook dat ze mentale stimulatie nodig hebben om gelukkig te blijven. Zonder de juiste training en activiteit kunnen ze zich vervelen, wat kan leiden tot ongewenst gedrag. Gelukkig zijn ze zeer trainbaar en reageren ze goed op positieve bekrachtigingstechnieken.

Als jachthonden zijn Vizsla's zeer alert en hebben ze een uitstekend reukvermogen, wat hen geweldige speurhonden maakt. Ze zijn ook uiterst energiek en hebben dagelijks voldoende lichaamsbeweging nodig. Een gelukkige Vizsla is er een die regelmatig mag rennen, spelen en verkennen. Ondanks hun jachtinstinct staan ze echter bekend om hun vriendelijke en niet-agressieve aard, waardoor ze uitstekende gezinshonden zijn, zelfs voor gezinnen met kinderen of andere huisdieren.

Sociaal van aard, de Vizsla waardeert menselijk gezelschap boven alles. Ze kunnen enigszins gereserveerd zijn tegenover vreemden, maar warmen snel op als ze eenmaal bekend zijn. Eenzaamheid daarentegen kan voor hen moeilijk zijn, en ze doen het het beste in een omgeving waar ze veel interactie en aandacht krijgen. Kortom, de Vizsla is een loyale, intelligente en energieke metgezel, perfect voor actieve individuen of gezinnen die bereid zijn de tijd en energie te investeren die nodig is om aan hun behoeften te voldoen.

Beweging

De Vizsla heeft dagelijks een flinke dosis lichaamsbeweging nodig, idealiter minstens 1 tot 2 uur van actieve beweging. Dit kan bestaan uit lange wandelingen, hardloopsessies, vrije tijd in een veilig omheinde ruimte, of speeltijd met andere honden. Zonder voldoende beweging kan een Vizsla rusteloos worden en ongewenst gedrag gaan vertonen, zoals kauwen, graven of blaffen.

Naast de dagelijkse lichaamsbeweging, profiteert de Vizsla enorm van mentale stimulatie. Dit ras is intelligent en houdt van uitdagingen. Hier zijn enkele hondensporten die bijzonder geschikt zijn voor de Vizsla:

 • Agility: Een sport waarbij de hond een hindernisbaan aflegt, is perfect voor de behendige en snelle Vizsla.
 • Canine Freestyle (Dog Dancing): Deze activiteit combineert gehoorzaamheid, trucs en dans in choreografieën op muziek. Vizsla's kunnen hier goed in zijn vanwege hun wens om te behagen en hun atletisch vermogen.
 • Flyball: Een race tussen twee teams van honden, waarbij ze over horden springen, een bal vangen en terugrennen. Dit is geweldig voor de energieke Vizsla.
 • Rally-Obedience (Rally-O): Een sport die gehoorzaamheid en behendigheid combineert, waarbij honden een parcours met verschillende stations volgen en commando's uitvoeren.
 • Veldwedstrijden: Gezien hun jachtherkomst, zijn veldproeven een natuurlijke fit voor de Vizsla. Ze testen de jachtvaardigheden van een hond in een gecontroleerde omgeving.
 • Speurwerk: Dit benadrukt het natuurlijke reukvermogen van de hond, waarbij ze specifieke geuren zoeken in verschillende omgevingen. Het is een geweldige manier voor de Vizsla om zowel mentaal als fysiek gestimuleerd te worden.

Ongeacht de specifieke activiteiten die je kiest, is het belangrijkste om consistent te zijn en ervoor te zorgen dat je Vizsla voldoende uitdaging en beweging krijgt om gelukkig en gezond te blijven.

Erfelijke ziekten

 • Heupdysplasie: Een abnormale vorming van het heupgewricht, wat kan leiden tot artritis of pijn op de lange termijn.
 • Progressieve retinale atrofie (PRA): Een groep genetische ziekten die de retina van het oog aantasten en kunnen leiden tot blindheid.
 • Epilepsie: Een neurologische aandoening die terugkerende aanvallen kan veroorzaken.
 • Sebaceous adenitis: Een zeldzame huidaandoening waarbij de talgklieren ontstoken raken en vernietigd worden.
 • Von Willebrand's Disease (vWD): Een erfelijke bloedstollingsstoornis veroorzaakt door een tekort aan een specifiek eiwit.
 • Entropion: Een aandoening waarbij het ooglid naar binnen rolt, wat irritatie of beschadiging van het oog kan veroorzaken door contact met wimpers.
 • Canine leukocyte adhesion deficiency (CLAD): Een zeldzame, erfelijke immuunstoornis die de witte bloedcellen van de hond beïnvloedt.
 • Hypothyreoïdie: Een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende schildklierhormoon produceert, wat kan leiden tot symptomen zoals gewichtstoename, vermoeidheid en haarverlies.

Het is belangrijk voor potentiële Vizsla-eigenaren om met fokkers te spreken over gezondheidstests en om te kiezen voor fokkers die zich inzetten voor de gezondheid van het ras. Regelmatige veterinaire zorg en kennis van deze erfelijke aandoeningen kan ook helpen bij vroege detectie en behandeling.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.