Sloughi

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Gladharige windhonden
Land van oorsprong Marokko
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Bij de bedoeïenen in Noord-Afrika en in de Arabische landen leeft een grote, kortharige windhond met hangoren die meestal een donker masker heeft. Hij lijkt op de bevederde saluki, maar is wat steviger gebouwd. De sloughi is zo'n snelle en onvermoeibare jager, dat hij net als de saluki probleemloos hazen en gazellen kan overmeesteren. Vroeger hielden families of stammen verscheidene van deze honden. Tegenwoordig zijn sloughi's zeldzaam geworden. De sloughi treft men vooral aan in 'woestijn-kleuren', van zandgeel tot roodbruin. Hij kan echter ook donkergestroomd zijn en zelfs zwart met roodbruine aftekeningen. De ideale schouderhoogte voor reuen is 68, voor teven 65 cm. Qua gedrag en karakter en ook voor wat zijn behoefte aan beweging betreft, vertoont de sloughi overigens grote overeenkomsten met de saluki.

Een Sloughi opvoeden

Het is één van de meer wantrouwende onder de windhonden. De Sloughi is erg waaks en moet consequent worden opgevoed.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Sloughi? Kijk dan op onze Sloughi opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: reu ca. 68cm, teef ca. 65 cm Gewicht: 20-27 kg Kleur: zandgeel tot roodbruin, ook donkergestroomd met roodbruine aftekeningen

Aard

Sloughi's kenmerken zich door hun gezonde constitutie. Ondanks hun fijn en edel gebouwd uiterlijk zijn ze sterk, taai en robuust. Ze wennen snel aan het heersende klimaat. Ze zijn levenslustig door consequente selectie op vitaliteit, vermogen tot overleven en instinct. Van de Sloughi's in Noord-Afrika verwacht men behendigheid, reactiesnelheid, zelfstandigheid en uithoudingsvermogen. Ze zijn moedig en zelfbewust, voor de reuen. Deze hebben een strakkere leiding nodig dan teven; ze laten niet met zich spotten, zeker niet als er zich een situatie voordoet waarbij het bezit of de veiligheid van hun eigenaar of zichzelf in het geding is. Tegenover kinderen tonen zij zich in de regel geduldig en oppassend. Tegenover vreemden zijn ze veelal gereserveerd. De Sloughi's leven sterk verbonden met de mensen samen en zijn hun eigenaar onverbiddelijk trouw. Tegenover hem zijn ze heel zacht en reageren ze feilloos op iedere intonatie van zijn stem. Harde woorden of schelden krenkt ze. Nooit of te nimmer mogen ze in een kennel gehouden worden. Ze zijn graag deel van de familie en het zijn ideale honden in huis. Geheel rustig kunnen ze (als volwassen honden) urenlang op een gemakkelijke zachte plaats, bij voorkeur een bank, liggen. Als ze een keer blaffen, heeft dat een heel duidelijke reden.

Beweging

Het ras heeft vreselijk veel behoefte aan beweging. In sommige landen, waaronder Nederland, mogen zichtjagende honden niet onaangelijnd lopen en is de renbaan de enige plaats waar deze honden hun energie kwijt kunnen. Het uithoudingsvermogen van de Sloughi is voortreffelijk.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.