Honden centrum

Curly coated retriever (17427x bekeken)

maak een widget

Raskenmerken Curly coated retriever

Davy Agten

Foto 's Curly coated retriever

foto: Curly coated retriever foto: Curly coated retriever

Video's

Curly coated retriever Curly coated retriever Curly coated retriever

Algemeen

 • Groep:Retrievers
 • Land van oorsprong:Engeland
 • Algemeen voorkomen:Omdat ze dol op water zijn, leven ze vaak in de buurt van meren en in kustgebieden. Hoewel de geschiedenis van dit ras niet volkomen bekend is, wordt toch vermoed dat er verwantschap is met Poedels, Amerikaanse spaniels en Lesser-Newfoundlands ( nu uitgestorven ).

  Ondanks de geheimzinnigheid wordt dit ras wel als één van de oudste Retrievers beschouwd. De eerste beschrijvingen dateren van 1803. Net als de andere Waterhonden met hun dichte vacht, kunnen deze honden uitmuntend waterwild apporteren.

  Deze hond is waarschijnlijk het eerste ras dat in Engeland voor serieus en uitgebreid apporteerwerk werd gebruikt. In 1860 kwam dit ras voor het eerst op een tentoonstelling in Birmingham. Curly Coated Retrievers zijn goede werkers en bovendien zeer aanhankelijke, kalme, maar waakse gezelschapshonden.
 • Kindvriendelijkheid:
  • 3
 • Hondvriendelijkheid:
  • 3
 • Gehoorzaamheid:
  • 4
 • Kan alleen zijn:
  • 3
 • Heeft beweging nodig:
  • 4

Training Curly coated retriever

Anders dan z'n wat ruige uitstraling doet vermoeden is de Curly een gevoelige hond, de een wat meer dan de ander. Over het algemeen vraagt de Curly Coated Retriever om een vrij zachte, maar wel doortastende en consequente aanpak.

Hij is slim en serieus, maar met gevoel voor humor. Lang blijft hij z'n baas uittesten of bepaalde verboden nu echt wel zo gemeend waren. Als Curly-eigenaar moet je over uithoudingsvermogen beschikken, kalm en flegmatiek zijn en vertrouwen op de goede uitkomst.

Bij een driftige, bitsige baas trekt de Curly Coated Retriever aan de rem en blokkeert.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Curly coated retriever? Kijk dan op onze Curly coated retriever opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Curly Coated Retriever reu heeft 68,5 centimeter schouderhoogte, de teef 63,5 centimeter. Gewicht van de Curly Coated Retriever reu en teef is 30-35 kg.
Kleur: De Curly Coated Retriever is zwart, ook leverkleurige exemplaren komen voor.

Aard

De Curly Coated Retriever is een oud, waarschijnlijk het oudste, retrieverras, verwant aan andere krulharige waterhonden. Hij is wat je noemt 'ouderwets': zijn oorsprong ligt in een periode dat nog niet alles snel, snel hoefde.

De Curly doet er lang over om volwassen te worden, lichamelijk maar ook geestelijk. Vroeger wilde men honden die zelf konden nadenken. De Curly is intelligent en wil graag z'n eigen weg gaan, hij is eigenzinnig en soms best hardleers. Slaafsheid is hem vreemd. Het duurt soms even eer hij ‘will to please’ ten toon gaat spreiden; het kan wel eens veel moeite kosten die aan hem te ontfutselen.

Beweging

De Curly Coated Retriever heeft veel en inspannende beweging nodig. Het ras apporteert graag en gaat daarbij liefst het water in.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Fokkers

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de site verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je gratis toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x