Epagneul bleu de Picardie

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type spaniëls
Land van oorsprong Frankrijk
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Epagneul Bleu de Picardie ( of Blauwe Picardische Spaniel ) behoort tot de rassengroep van de Continentale Staande Honden van het Spanieltype en is afkomstig ( zoals de naam trouwens zegt ) uit Picardië, in het noordwestelijke deel van Frankrijk. De Bleu is ontstaan uit een kruising van de blauw-witte of Blue Belton Engelse Setter met de Picard. Als men aanneemt dat de Engelse Setter een afstammeling van de Picard is, is de Bleu dus slechts een nevenproduct van de Picard. De Picard is waarschijnlijk afkomstig uit Spanje, hoewel hij, net als de Epagneul Français, ook een noordelijke afkomst kan hebben. Hij komt waarschijnlijk voort uit de Chien d'Oyssel en ontstond ergens in de 14de eeuw. Hij is geen echte Spaniel; de lichamelijke kenmerken van de Bleu staan dichter bij die van de Setter. De Epagneul Bleu de Picardie heeft, net als zijn naaste verwant de Epagneul Picard, een lichtere botstructuur, een betere neus en een beter uithoudingsvermogen dan de oude Franse Spaniel-types. Deze Bleu is redelijk groot en voor kracht gebouwd. Als jachthond is hij gespecialiseerd in allerlei soorten vogels, maar voornamelijk op snippen in moerasgebieden. Hij jaagt het wild op en apporteert het. Het ras komt buiten het land van herkomst nauwelijks voor.

Een Epagneul bleu de Picardie opvoeden

De Epagneul Bleu de Picardie is makkelijk trainbaar en zacht en meegaand van aard, heeft deze hond een normale en vriendelijke aanpak nodig.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Epagneul bleu de Picardie? Kijk dan op onze Epagneul bleu de Picardie opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Epagneul Bleu de Picardie reu is 57-60 cm, de teef is iets lager. Het gewicht van de Epagneul Bleu de Picardie is circa 25 kg. Kleur: Zwartgrijs gespikkeld met een blauwachtige waas en zwarte platen.

Aard

De Epagneul Bleu de Picardie is een sterke en onvermoeibare hond die in staat is uren achter elkaar in actie te zijn en zeer lange afstanden kan afleggen. Hij is buitengewoon snel maar gaat toch niet ver uit de buurt van zijn baas. Hij zoekt graag in bossages en andere soorten lastig terrein: de uitdaging lijkt hem buitengewoon aan te spreken. Hij is meegaand en stabiel en daardoor makkelijk te trainen: hij wil bovendien graag een goede band en wil graag werken. Hij is zacht en meegaand en daardoor ook geschikt voor beginnende eigenaren. Het is een hond die makkelijk mee te nemen is en zich vlot aanpast. Hij heeft uiteraard wel voldoende bewegig nodig en zwemt bijzonder graag.

Beweging

De Epagneul Bleu de Picardie heeft voldoende ruimte en beweging nodig.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.