Epagneul français

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type spaniëls
Land van oorsprong Frankrijk
Fokkers 1 hondenfokker
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Epagneul Français of Franse Spaniel behoort tot de rassengroep van de Continentale Staande Honden van het Spanieltype en is één van de oudste Staande Hondenrassen. Omtrent zijn oorsprong zijn er verschillende theorieën. Volgens sommigen ligt de oorsprong bij de beroemde Staande Hond van Oysel of Espainholz. Daaruit vormde zich het woord Epagneul. Anderen beweren dat het ras werd ontwikkeld op de Barbary Kust, vanwaar het naar Spanje trok en daarna naar Frankrijk. Dan zijn er ook nog mensen die beweren dat het ras van Scandinavische afkomst is ( vermoedelijk Deens ). Deze theorie wordt ondersteund door het stichten van de 'Order of the Elephant' door Koning Christian I in 1478, ter nagedachtenis aan de Spaniel die 'Wildbrat' werd genoemd. Deze theorie veronderstelt dat de Wildbrat de voorvader van het Epagneul type is. Veel schilderijen, wandkleden en prenten tonen de hond zoals hij jaagt. De langharige witte hond met kaneelkleurige platen en vlekjes die het wild ( onder andere patrijzen ) aanwijst. De honden werden gebruikt voor de jacht met het net, waarbij zowel hond als vogels onder het net werden gevangen. Later, toen toen men het geweer gebruikte, werd hij een 'voorstaande' hond. De Epagneul Francais staat goed voor en apporteert uitstekend. Zwaar en moeilijk terrein heeft zijn voorkeur. Naast de verschillende meningen omtrent zijn afkomst kunnen we stellen dat deze honden heden ten dage zeer populair zijn in Frankrijk. Het zijn fijne jagers en aangename metgezellen. Deze Français is een Spaniel met goede belijning, goed gespierd en bedrijvig en met een groot uithoudings- en doorzettingsvermogen bij de jacht.

Een Epagneul français opvoeden

De Epagneul francais heeft een voorjager/baas nodig met enige kennis van africhting om het werken met de hond in goede banen te leiden. De Epagneul français is dan vrij makkelijk trainbaar, hooguit is zijn enthousiasme om te werken soms te groot en moet hij enigszins worden afgeremd. Een vrolijke en gevariëerde training is nodig, want deze intelligente hond verveelt zich anders makkelijk en hij heeft daarom geen eentonige training nodig. Het verdient aanbeveling om met de opvoeding op jonge leeftijd te beginnen en zeer consequent te zijn. Dan zul je een geweldige huishond en een geweldige hond in het veld krijgen

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Epagneul français? Kijk dan op onze Epagneul français opvoeden pagina.

Uiterlijk

De schofthoogte voor reuen bedraagt 56 tot 61 cm en voor teven 55 tot 59 cm, met een speling van 2 cm naar boven. Het gewicht ligt tussen de 20 en de 25 kg. Kleur : altijd wit met bruine aftekeningen, met of zonder vlekken, echter niet te talrijk aanwezig. Leverkleur en bruinschimmel zijn niet toegestaan.

Aard

De Epagneul français is evenwichtig, vrij, zacht, kalm, leergierig, enthousiaste jager, sociaal met soortgenoten en een ideale metgezel onder alle omstandigheden. Uitmuntende voorstaande hond die ook als retriever zijn mannetje staat.

Beweging

De Epagneul français houdt van voldoende ruimte en lichaamsbeweging.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.