Bergamasco

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Herdershonden
Land van oorsprong Italië
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Onder zijn uiterlijk van wandelend tapijt verbergt de Bergamasco een gespierd lijf. Tot enkele tientallen jaren geleden werd hij alleen maar door herders in het Noord-Italiaanse Bergamo en nabijgelegen streken gebruikt. Al dravend drijft en hoedt hij schapen of runderen. In de ruige alpenvalleien waren hond en herder op elkaar aangewezen, waardoor een aparte band ontstond die het bijzondere karakter van dit ras bepaalt. De Bergamasco is, in de bergstreken in het noorden en midden van Italië, een van de meest gebruikte herdershondenrassen. Het ras stamt naar verluidt af van de Franse Briard, maar ook is er verwantschap met de Zuid-Europese herdershonden, bijvoorbeeld de Hongaarse Puli en Komondor. De opvallende vacht van de hond trekt altijd aandacht. Buiten zijn vaderland komt de hond slechts weinig voor. Jaarlijks worden er ongeveer twee- tot driehonderd pups geboren in Italië.

Een Bergamasco opvoeden

Het gaat hier om een zelfstandige hond die graag wil werken voor de baas, maar wel in een soort partnerschap. Is de band er dan gaat Bergamasco voor de baas en ‘zijn’ gezin door het vuur.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Bergamasco? Kijk dan op onze Bergamasco opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: Reuen ong. 60 cm en teven 56 cm Gewicht: Reuen 32-38 kg en teven 26-32 kg Kleur: Grijs/zwart Vachtsoort: Boven vacht heeft vaak de neiging tot vervilting en heeft een dikke ondervacht

Aard

Deze honden hebben veel van hun authentieke eigenschappen behouden. Ze werkten vroeger tamelijk zelfstandig en vaak naar eigen inzicht. Deze inbreng willen ze vandaag de dag ook graag hebben bij hun werk voor en met de baas. Hij wordt dus geen klakkeloos gehoorzame en slaafse hond. Bergamasco’s zijn mensgericht en willen graag gezelschap om zich heen. Ze zijn vrolijk en opgewekt van aard en altijd in voor een spelletje. Het is een verdraagzame hond, ook tegenover andere honden.

Beweging

Bergamasco's hebben veel beweging nodig. Maak dus naast uw gewoonlijke rondjes regelmatig grotere wandelingen. Het is zaak dat de hond over een omheinde ruimte beschikt, waar hij voldoende beweging heeft. Gezien de aard van het dier, hoort hij niet in de flat en liever ook niet in de stad thuis.

Erfelijke ziekten

Soms komt heupdysplasie voor evenals elleboogdysplasie. Heupdysplasie; afwijking die veroorzaakt wordt doordat de heupkop niet goed past in de heupkom. Hierdoor zit de heupkop min of meer los en kan overmatig schuren of uit de kom schieten. Elleboogdysplasie; vergroeiingen van het ellebooggewricht. Er zijn 3 soorten: LPA Los Processus Anconeus, LPC Los Processus Coronoideusof OCD Osteochondrosis dissecans. Als gevolg van beide aandoeningen hebben honden die deze ziektes hebben vaak last van osteoarthritis; ontstekingen van de betreffende gewrichten wat kan leiden tot kreupelheid.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.