Briard

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Herdershonden
Land van oorsprong Frankrijk
Fokkers 14 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

In Frankrijk leefden al in de 14de eeuw honden die sterk leken op de huidige briard. Ze werden als herdershond, waakhond, lasthond en ook als ordonnanshond in het leger en als begeleidingshond bekend. Met zijn lange en ruige vacht heeft de grote briard iets van een oerhond. Hij heeft inderdaad een uitbundig temperament, maar is goedig en speels. Hij is dol op kinderen en beschermt ze met zorg. De briard, die ook berger de Brie wordt genoemd, heeft een uitermate scherp gehoor. Het vergt echter wel wat tijd voordat hij goed reageert op de verschillende signalen. Bij het hardlopen is zijn uithoudingsvermogen verbazingwekkend. Om deze hond gezond en vrolijk te houden, moet u hem veel beweging geven.

Een Briard opvoeden

Een Briard is door zijn aparte karakter, terughoudendheid en alertheid, zeker geen hond voor iedereen en eigenlijk af te raden voor een beginner. Het is zeker verstandig een pup te kopen bij een goede fokker die de pups optimaal gesocialiseerd heeft. Dit is voor elke hond belangrijk, maar zeker voor de Briard met zijn natuurlijke terughoudendheid. Een terughoudendheid die zeker in angst en of agressie om zal slaan, wanneer de hond niet met veel dingen in aanraking is geweest, voordat de hond naar de eigenaar gaat. Met het in huis komen van de pup, moet men zeker de tijd nemen om de pup overal mee naar toe te nemen. Dit natuurlijk zonder overdrijving, de pup moet ook voldoende rust en slaap krijgen om tot een evenwichtige hond op te groeien. Een puppycurcus van een goede K.C. is dan ook zeker aan te raden. De pup moet met zachte hand opgevoed worden, doch wel consequent. Met slaan en schreeuwen bereikt men niets bij deze hond, hij za zich dan van de baas afkeren en zijn eigen weg gaan. De Briard is geschikt voor vele taken van de hondensport b.v. G&G, behendigheid, u.v., v.z.h., ipo, enz. De Briard is een hond waarmee gewerkt moet worden, anders zal hij zoals alle herdershonden gestrest raken. Dit uit zich dan door overmatig blaffen, spullen vernielen, nerveusheid, enz.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Briard? Kijk dan op onze Briard opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: tot 68 cm Gewicht: 30-40 kg Kleur: verschilt per variëteit: zwart of grijs, ook vaalrood met zwarte haren, witte aftekeningen aan kop, borst en poten

Aard

De Briard is een uit Frankrijk afkomstige Herdershond en behoort tot de groep van werkhonden. Door de instincten die van oudsher nog steeds aanwezig zijn, is hij zeer geschikt als werkhond. Dit wil niet zeggen dat de Briard geen goede en gezellige huisgenoot zou zijn, hij is zeer intelligent, waakzaam en oplettend. Door de Briard op een hondse manier te behandelen zal het vertrouwen tussen baas en hond zeer groot zijn De Briard is een zeer vriendelijke en aanhankelijke hond voor zijn baas, met enige terughoudendheid voor vreemden en vreemde situaties. Het zijn in het principe geen allemans vrienden maar ze deinzen er niet voor terug om de baas in bescherming te nemen. Omdat de Briard vroeger zelf tijdens het waken het initiatief moest nemen, is hij zeer zelfstandig. Een Briard is door zijn gevoeligheid zeer snel gekrenkt, dus men moet niet met hem sollen(voor de gek houden), anders word het vertrouwen in de baas aangetast. Een goed opgevoede Briard is goed te houden bij andere huisdieren en kinderen, dus in huiselijkekring.. Door zijn terughoudendheid is hij niet geschikt als kennelhond, want dan wordt hij steeds terughoudender voor vreemden en vreemde situaties.

Beweging

De Briard heeft veel beweging nodig, hij heeft graag iets te doen en maakt zich graag nuttig. Als hij precies weet wat er van hem verlangd wordt, dan kan hij paarden, schapen maar ook kinderen hoeden. De Briard is een atletisch gebouwde hond die véél beweging nodig heeft. Loslopen op eigen terrein - hoe groot dan ook - is niet voldoende, omdat hij toch de aanwezigheid van de baas zoekt.

Erfelijke ziekten

Heupdysplasie

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.