Komondor

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Herdershonden
Land van oorsprong Hongarije
Fokkers 3 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De komondor ziet er met zijn ruige, lange vacht net zo uit als de schapen die hij moet bewaken. De hond stamt uit Hongarije, waar zijn taak er vroeger vooral in bestond kuddes runderen te beschermen tegen wolven. Uit de overlevering blijkt dat de hond al ettelijke eeuwen bekend is. Een standaard voor het ras werd echter pas in 1954 vastgesteld. Volgens die standaard moeten reuen 65 cm en teven meer dan 55 cm groot zijn. Het haar moet lang en ruig zijn en onontwarbaar vervilten in plakken of 'dreadlocks'. De kleur is wit, al zien ze er eerder gelig of grauwwit uit, net als de vacht van schapen. De komondor is een moedige hond die men minstens de taak van waakhond moet opdragen. Echt blij is hij pas als hij veel beweging krijgt en veel te doen heeft. Zowel tegenover zijn baasje als het gezin is hij aanhankelijk en trouw.

Een Komondor opvoeden

De Komondor is een hond die nog vrij dicht bij de natuur staat en vaak naar eigen inzicht instinctief handelt. De opvoeding moet dan ook consequent zijn, maar moet wel gebaseerd zijn op wederzijds respect. De Komondor heeft een ongecompliceerd karakter en wanneer hij uw huisregels eenmaal begrijpt, zal hij ze niet overtreden. Ondanks zijn eerlijk karakter vraagt dit ras wel om een baas die stevig in zijn schoenen staat. Omdat de Komondor alleen een bevel opvolgt wanneer hij er zelf het nut van inziet, is hij niet erg geschikt voor gehoorzaamheidscursussen en aanverwante sporten.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Komondor? Kijk dan op onze Komondor opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: reu 65-80 cm, teef > 55 cm Gewicht: 40-60 kg Kleur: wit (gelig, grauwwit) Bijzonder kenmerk: ongewoon lange en ruige vacht

Aard

Hij heeft een onverstoorbare moed in het bewaken en verdedigen van de kuddes die hem zijn toevertrouwd alsook de eigendom en het gezin waarin hij leeft. Hij valt stil maar volhoudend aan. Hij beschouwt zijn gebied als zijn eigen eigendom en zal daarin enig ander levend schepsel niet dulden. Hij is van nature achterdochtig. Overdag houdt hij ervan om liggend op een strategische plaats zijn eigendom te controleren. ' S nachts is hij altijd in beweging.

Beweging

De Komondor heeft een gemiddelde beweging nodig. Het liefst loopt de hond los op een afgezet, omheind terrein waar hij zijn oorspronkelijke taak, het waken, kan uitoefenen.

Erfelijke ziekten

Heupdysplasie, elleboogdysplasie en oogafwijkingen, namelijk PRA en cataract kunnen in dit ras voorkomen. Heupdysplasie; afwijking die veroorzaakt wordt doordat de heupkop niet goed past in de heupkom. Hierdoor zit de heupkop min of meer los en kan overmatig schuren of uit de kom schieten. Elleboogdysplasie; vergroeiingen van het ellebooggewricht. Er zijn 3 soorten: LPA Los Processus Anconeus, LPC Los Processus Coronoideusof OCD Osteochondrosis dissecans. Als gevolg van beide aandoeningen hebben honden die deze ziektes hebben vaak last van osteoarthritis; ontstekingen van de betreffende gewrichten wat kan leiden tot kreupelheid. PRA: Progressieve Retina Atrofie. Erfelijke oogafwijking die op jeugdige, middelbare of late leeftijd tot blindheid kan leiden. Bij de vorm die op jeugdige leeftijd kan ontstaan blijken de staafjes , soms ook de kegeltjes al direct verkeerd te zijn aangelegd. De pups zij dan in het nest vaak nachtblind. Bij de vorm die op late leeftijd ontstaat, zijn de staafjes en kegeltjes aanvankelijk normaal aangelegd. De staafjes beginnen op latere leeftijd te atrofiëren en de honden worden op late leeftijd blind (3-8 jaar of later). Cataract of grauwe staar; elke abnormale troebeling van de lens en of het lenskapsel wordt cataract of grauwe staar genoemd. Cataract kan secundair optreden bij honden met PRA.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.