Honden centrum

Australian kelpie (68893x bekeken)

maak een widget

Raskenmerken Australian kelpie

Davy Agten

Foto 's Australian kelpie

foto: Australian kelpie foto: Australian kelpie

Video's

Australian kelpie Australian kelpie Australian kelpie Australian kelpie

Algemeen

 • Groep:Herdershonden
 • Land van oorsprong:Australië
 • Algemeen voorkomen:De kelpie stamt af van de zwart-bruine collies (de algemene naam voor herders in Groot-Brittannië). Deze collies hadden draadharige vacht en voor het grootste deel staande oren en werden rond 1870 van Groot-Brittannië naar Australië vervoerd.

  Zijn oorsprong vond dit ras in een teef met de naam Kelpie, die goede prestaties tijdens herders-wedstrijden leverde en wier pups zeer gevraagd waren. Het ras werd naar deze teef genoemd. Het is mogelijk dat in het begin nog andere rassen in deze lijn werden ingefokt. Dat dingo's werden ingefokt is niet zeer waarschijnlijk.

  De Australian kelpie is de variant van het ras dat door de FCI erkend is. Deze honden hebben dus een stamboom. De 'Australian' is goed als huishond te houden, hoewel ook voor deze goede uitlaatkleppen voor de werklust moet worden geboden. Hierbij kun je denken aan sporten zoals: behendigheid, flyball, obedience of schapendrijven.

  Kelpies werken goed, zowel op het erf als op het open veld. Het zijn ook loyale en intelligente huisdieren. Het is echter belangrijk dat ze actief gehouden worden om hun grenzeloze energie te bevredigen Ze tonen zich aanhankelijk en trouw ten aanzien van de baas en diens gezinsleden en gehoorzamen goed. Een doorsnee kelpie heeft een stabiel en evenwichtig karakter.

  Hij is alert op wat er in de omgeving gebeurt en laat zijn stem horen als er onraad is. Door hun ernorme will-to-please is deze hond vrij eenvoudig te trainen. Het is echter wel belangrijk dat deze hond daadwerkelijk een taak te vervullen krijgt want een Australische kelpie die niets hoeft van zijn baas gaat zich vervelen en vervalt veelal in kattenkwaad .
 • Kindvriendelijkheid:
  • 4
 • Hondvriendelijkheid:
  • 3
 • Gehoorzaamheid:
  • 5
 • Kan alleen zijn:
  • 3
 • Heeft beweging nodig:
  • 4

Training Australian kelpie

De Kelpie heeft een snel leervermogen, daardoor is hij een gehoorzame hond. Hij is gemakkelijk op te trainen, dit komt vooral omdat hij de "will to please" heeft en zoals ik al heb gezegd, is hij enorm intelligent.

De Australische Kelpie is niets voor niets een goede werkhond, hierdoor moet hij dan ook een taak hebben. Als hij geen bezigheid heeft of als hij geen taak heeft gaat hij zich snel vervelen. Het gevolg hiervan is kattenkwaad of vernieling van het huis.

Een vervanging voor het hoeden is agility (behendigheid), gehoorzaamheid, flyball en canycross.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Australian kelpie? Kijk dan op onze Australian kelpie opvoeden pagina.

Uiterlijk

Kleur: Zwart, zwart- en taankleurig, rood, rood- en taankleurig, geelbruin, chocoladebruin en rookblauw.

Grootte:
Lengte: mannelijke honden; 46-51 cm. ter hoogte van de schoft. Teven: 43-48 cm.

Aard

De Australische Kelpie schittert echt in zijn werk. De Kelpie heeft verschillende technieken om een kudde schapen te beheersen, namelijk blaffen en staren.

De Australische Kelpie springt over ruggen van schapen en loopt zelfs op en over de schapen om zo snel mogelijk achtergebleven dieren te helpen en terug te brengen of om vooraan de kudde te geraken.Hij heeft een enorme werklust en capaciteiten.

De Australische Kelpie heeft een onafhankelijk en sterk karakter. Hij is een intelligente hond die heel beschermend, waakzaam, vurig en alert is. De Kelpie bezit ook veel energie, dus heeft hij wel veel aandacht nodig van de baas en je moet ook veel tijd met hem besteden.

Het is zeker een hond die graag werkt voor zijn baasje, daarom is hij ook lenig en heel beweeglijk. Hij is vurig maar heeft een zachte volgzame aard. Hij heeft een stabiel en een evenwichtig karakter.

Hij heeft een fijn karakter en is dan ook een plezierige hond om mee te werken of sporten mee te doen. Hij heeft tenslotte ook een plichtbesef.

De Australische Kelpie heeft geen enkel propleem met andere honden als je hem socialiseert van kleins af aan. Dit is net zo met andere huisdieren, eenmaal goed gesocialiseerd geen enkel probleem.

Tegenover kinderen is het ook geen probleem. Maar dat is geen redenen om een hond alleen te laten met kinderen, dat doe je met geen enkele hond.

Beweging

De Australische Kelpie heeft veel beweging nodig, dagelijks het blokje om is zeker niet genoeg. Hij heeft lange wandelingen nodig om zijn energie kwijt te raken.

Als je dit niet geeft gaat hij zich ongelukkig voelen. Maar als je hem dit allemaal geeft zal hij zeker niet gaan lopen of als je hem onaangelijnd uitlaat zal hij nooit alleen op de loop gaan.

Erfelijke ziekten

Oogafwijkingen en heupdysplasie

Fokkers

Verenigingen

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de site verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je gratis toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.

Ledenfoto's van de Australian kelpie

Er zijn 11 honden van het ras Australian kelpie

Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x