Ariégeois

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Middenslag lopende honden
Land van oorsprong Frankrijk
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Ariégeois of de Brak van Ariégeois, die geen oude afkomst voorwendt, dook in 1912 op uit drie middelgrote-kleine Hounds. De Bleu de Gascogne, de Gascon-Saintongeois en de Chien d'Artois werden gebruikt om het ras te ontwikkelen. In Zuid-Frankrijk wordt hij soms aangeduid als de Bastard Hound, maar hij is hard genoeg en schelden doet hem dus geen pijn. Hij was gekend als de 'Hazenhond'. Zijn fijne neus en scherpzinnigheid in de meute tijdens de jacht, over elk terrein, kan niet ontkend worden. Met zijn scherpe reukzin, voortreffelijke stem en vasthoudendheid is hij een uitstekende helper bij de jacht, waarbij hij geconcentreerd blijft en initiatief toont. Als kleine jachthond is hij gespecialiseerd in haas maar hij wordt ook gebruikt bij het opsporen van herten en wilde zwijnen. De Ariégeois voelt zich volledig thuis op het rotsachtige, droge terrein van Zuid-Frankrijk. Deze hond is makkelijk op te voeden. Hij is waarschijnlijk het toppunt van elegantie binnen de Franse Houndsfamilie. Het is een hoogbenige hond, met een aangepast lichaam voor de hazenjacht : wendbaar, een sterke rug en lange benen. Dit ras is gehoorzaam en bereid om te werken.

Een Ariégeois opvoeden

De Ariégeois heeft een zeer consequente opvoeding nodig, waarbij hem duidelijk moet worden gemaakt wie de baas is. Deze opvoeding wordt in het begin gedaan door de fokker, maar moet daarna ook zeer strikt worden doorgezet door zijn nieuwe eigenaar. De Ariégeois is geen slaafse hond. Hij ziet zijn eigenaar meer als zijn 'gelijke' dan als zijn baas!

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Ariégeois? Kijk dan op onze Ariégeois opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte : reuen 52 tot 58 cm en teven 50 tot 56 cm met een gewicht van ongeveer 30 kg. Kleur : wit met goed gedefinieerde zwarte vlekken. Lichte tan aftekeningen op de wangen en boven de ogen.

Aard

De Ariégeois is een aanhankelijke en zwijgzame metgezel, die in huis geen misbruik maakt van zijn klankvolle stem. Hoewel hij oorspronkelijk werd ontwikkeld voor de jacht op klein wild, past de Ariégeois zich makkelijk aan het gezinsleven aan. Het is een opgewekte, volgzame, vriendelijke en rustige hond.

Beweging

De Ariégeois gaat zich niet goed voelen wanneer hij in een stad moet leven. Hij heeft behoefte aan zijn dagelijkse beweging.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.