Chien d'Artois

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Middenslag lopende honden
Land van oorsprong Frankrijk
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Chien d' Artois is een oud Frans ras, vroeger aangeduid als 'Picard'. Vanwege zijn excellente werkkwaliteiten als een van de beste rassen voor de hazenjacht. Geliefd in de tijd van Henri IV en Louis XIII. Eind achttiende eeuw in vergetelheid geraakt. Na een opleving eind negentiende eeuw betekende WO I weer het einde van de gerichte fokkerij. Na WO II leek het ras uitgestorven. Vanaf 1970 is het echter, dankzij inspanningen van twee liefhebbers, aan een come back bezig. Tegenwoordig groeit het aantal afstammelingen van de overgebleven Artois opnieuw aan. Zij worden in kleine meutes gebruikt bij de jacht op hazen en andere kleine prooien. Deze middelgrote jachthond combineert het beste van Staande Honden en Speurhonden : een goed gevoel voor richting, een uitstekende neus, het precies staan, snelheid en doorzettingsvermogen. Naast het jagen op haas worden zij ook gebruikt voor de jacht op hert, wild zijn en vos

Een Chien d'Artois opvoeden

De Chien d'Artois vraagt een consequente baas.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Chien d'Artois? Kijk dan op onze Chien d'Artois opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte van de Chien d' Artois is 53-58 cm. Het gewicht van de Chien d' Artois is 25-30 kg. Kleur: De Chien d' Artois is driekleurig op basis van donkere reekleur, met mantel of grote platen.

Aard

De Chien d'Artois is onverschrokken, robuust en moedig. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen, is evenwichtig en rustig. Het is echter geen gewone Hound: de onvermijdelijke kruisingen met Britse jachthonden gaven de nieuwe équipage de instincten mee van een Pointer. Tot op de dag van vandaag plezieren zij Franse jagers met hun veelzijdigheid: jagen, aanwijzen en speuren. Zij dringen door in ondoordringbare doornstruiken, struikgewassen en kreupelhout

Beweging

Dit ras vraagt voldoende ruimte en beweging.

Erfelijke ziekten

Gen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.