Appenzeller sennenhond

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Sennenhonden
Land van oorsprong Zwitserland
Fokkers 1 hondenfokker
Rasverenigingen 3 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Opvallend is de krulstaart die duidt op verwantschap met oostelijke keesachtige honden. Zijn uiterst behendige en zelfverzekerde manier van doen maakte hem tot een onontbeerlijke helper van bergboeren: hij hoedde geiten en trok lichte karren. De Appenzeller sennenhond is afkomstig uit het Zwitserse kanton Appenzell. Hij is een nakomeling van de Tibetaanse mastiff die van Azië afkomstig is. Ook Romeinse molosserhonden werden ingekruist. De oorsprong van dit middelgrote ras gaat terug naar de boerenhonden die in de Zwitserse Alpen en speciaal in het kanton Appenzell van oudsher gebruikt werden als veedrijvers en -hoeders en als waakhond. Zij behoren samen met de Berner Sennen , Grote Zwitser en Entlebucher tot de vier Sennenhondenrassen. Bij alle Sennenhonden zien we dezelfde kenmerken terug: driekleurig, harmonisch, zelfverzekerd en onbevreesd. De Appenzeller voegt daar nog één zeer typische eigenschap aan toe: iets wantrouwend tegenover vreemden. In het begin van de twintigste eeuw legden enkele liefhebbers van deze destijds in uiterlijke verschijning weinig uniforme honden zich toe op de doelgerichte zuivere fokkerij. In 1906 werd de "Klub der Appenzeller Sennenhunde" opgericht en werd de rasstandaard opgesteld. Prof. Dr. Albert Heim, een grote bevorderaar van de Zwitserse hondenrassen, legde in 1914 de eerste standaard voor de Appenzeller Sennenhond vast.

Een Appenzeller sennenhond opvoeden

Zoals ik al heb vermeld is de Appenzeller Sennenhond heel intelligent maar hij wil ook wel graag iets te doen hebben. Daarom dat het niet moeilijk is om hem iets te leren. Je moet hem een zeer consequente en evenwichtige opvoeding geven. Zo krijg je het beste resultaat. De Appenzeller Sennenhond moet je al op vroege leeftijd laten kennismaken met bepaalde nieuwe situaties. Vb. met dieren, mensen, auto, ... . Let wel op: De Appenzeller Sennenhond is geen gemakkelijke hond om te begeleiden van pup tot volwassen hond, is dus echt een ras voor de echte liefhebber.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Appenzeller sennenhond? Kijk dan op onze Appenzeller sennenhond opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 48-58 cm Gewicht: 22-30 kg Kleur: zwart met gele tot roodbruine aftekening (ogen, gezicht, borst, poten), witte aftekening op staartpunt

Aard

De Appenzeller Sennenhond is een temperamentvolle, levendige, onbevreesde en zelfverzekerde hond. Op de Appenzeller Sennenhond kun je vertouwen, omdat hij niet om te kopen is en hij is een trouwe waakhond. Hierdoor wantrouwt hij vreemden. De Appenzeller Sennenhond is een leergierige en opgewekte hond. Hij is ook wel levendig. Hij blaft graag. De Appenzeller Sennenhond heeft de neiging om zich één persoon te fixeren, maar dat wil niet zeggen dat hij niet aan heel het gezin trouw is.

Beweging

De Appenzeller Sennenhond is absoluut geen kennelhond. Omdat hij graag buiten is en bij zijn "roedel". Dus hierdoor is hij niet zo op zijn plaats in de drukke stad, geef hem maar het platteland. Een boerderij of een huis met een grote tuin of erf is perfect voor een Appenzeller Sennenhond. Hij zal ook niet snel weglopen, dit komt omdat hij erfvast is. De Appenzeller Sennenhond heeft wel aardig wat beweging nodig. Dus dagelijkse grote wandelingen zijn niet overbodig. Als je hem een taak geeft waar hij zijn beweging in kan steken is ook een goede oplossing voor de Appenzeller Sennenhond. Dit vind hij trouwens meer dan prettig.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.