Grote Zwitserse sennenhond

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Sennenhonden
Land van oorsprong Zwitserland
Fokkers 4 hondenfokkers
Rasverenigingen 3 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De grote Zwitserse sennenhond is de grootste van het kwartet. Deze potige hond is kortharig en dichtbehaard, en ook de punt van zijn staart is wit. De vacht heeft maar weinig verzorging nodig. Vroeger diende de grote Zwitserse sennenhond als trekdier, maar ook als veedrijver. Het heeft trouwens maar weinig gescheeld of deze reus was uitgestorven. Op de meest verlaten boerderijen is men echter naar honden van dit ras op zoek gegaan, met als resultaat dat slechts een stuk of zeven typische vertegenwoordigers van het ras konden worden opgespoord. Het waren deze honden die sinds 1910 de stamouders van dit ras vormden.

Een Grote Zwitserse sennenhond opvoeden

Ook al zijn ze snel gehecht aan hun familie of het gezin waar ze mee samen leven, dit wil niet zeggen dat deze hond voor iedereen bestemd is. Hiermee bedoel ik dat hij een vrij consequente opvoeding nodig heeft, dus het moet een persoon zijn die sterk in zijn schoenen staat. Maar met een te harde aanpak verpest je het karkater van de hond.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Grote Zwitserse sennenhond? Kijk dan op onze Grote Zwitserse sennenhond opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 60-72 cm Gewicht: tot 60 kg Kleur: zwart met gele tot roodbruine aftekening (zie berner sennen)

Aard

De Grote Zwitserse Sennenhond is de grootste van de Sennenhonden, wat al af te leiden was uit zijn naam. Hij is een kalme en een betrouwbare hond. Hij heeft een scherpe, constante waakzaamheid. Hij is ook nog aanhankelijk, trouw en alert. De Grote Zwitserse Sennenhond is graag bij zijn baas, hij zal uw eisen met plezier uitvoeren. Het zijn intelligente honden met een evenwichtig karakter. Ze zijn zeer vriendelijk en ze beschermen hun baas tot het uiterste. Ze laten zich heus niet omkopen en zijn vrij gehoorzaam. De Grote Zwitserse Sennenhond's jeugd duurt vrij lang, tijdens hun jonge jaren kunnen ze wel wat ontstuimig zijn.

Beweging

De Grote Zwitserse Sennenhond is zeker geen kennelhond. De Grote Zwitserse Sennenhond is graag bezig en heeft veel beweging nodig. Met veel beweging bedoelen we hier, dat je regelmatig grote en avontuurlijke tochten moet maken. Dus niet 3 maal daags rond het blokje. Hij zal niet zomaar zelfstandig op wandel gaan. Deze hond heeft wel veel ruimte nodig, dus een flatgebouw is niet aan te raden. Het beste is nog altijd een boerderij. Hier kan hij zich uitleven.

Erfelijke ziekten

De grote Zwitserse sennenhonden zijn over het algemeen gezonde honden. Er treed af en toe maagtorsie op door hun diepe borstkas. Bij sommige honden kan epilepsie optreden.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.