Welke puppy past bij mij?

Welke puppy past bij mij?
Een puppy kies je niet zomaar. Er zijn enkele zaken waar je eerst goed moet over nadenken. Al te vaak wordt deze stap overgeslagen en kiest men voor de schattigste van de bende. Enkele maanden later belandt deze schattige puppy in een asiel, omdat het baasje er geen weg meer mee kan. Om niet in dezelfde situatie te belanden sta je best even stil bij volgende zaken:

Hoeveel tijd kun je doorbrengen met je pup?

Sommige rassen zoals Border collies hebben enorm veel aandacht nodig. Wanneer ze te lang alleen gelaten worden, voelen ze zich niet goed. Dat weerspiegelt zich snel in hun gedrag. Wees eerlijk met jezelf,en bekijk het realistisch. Als je nu al niet veel vrije tijd hebt, zul je niet ineens uren tijd maken voor je hond. Kies dan eerder een ras dat gekend staat voor hun geduld en zelfstandigheid.

Grootte is belangrijk!

Dat kleine puppy'tje is zo schattig ...! Niet alle puppy's blijven zo klein! Binnen enkele maanden neemt hij wel degelijk plaats in. Als je niet veel plaats hebt, dan kies beter voor een kleiner ras. Bovendien eet een grote hond veel meer dan een kleine. Je budget kan hierbij dus ook een rol spelen.

Elk ras heeft z'n specifieke kenmerken.

Hou rekening met deze 'trekjes'. Een hond die getraind is om te waken, is geen gezelschapshond. De hond van je dromen heeft misschien een karakter waar je je niet aan verwacht. Die hond met z'n prachtige vacht verliest misschien meer haar dan je gedacht had. Koop dus niet zomaar een puppy omdat je hem mooi vindt. Neem je tijd en pluis de kenmerken uit.

Typische gezondheidsproblemen?

Onderzoek de gezondheidsproblemen die typerend zijn voor een bepaald ras. Elk ras heeft bepaalde gezondheidsproblemen die vaker kunnen voorkomen. Bij Duitse Herders komt vaak Heupdysplasie voor. Kleinere rassen hebben vaker oogproblemen.

De juiste fokker.

Er hangt heel veel af van deze keuze. Dit kan zelfs de risico's op gedrags-en gezondheidsproblemen enorm verkleinen. Eens je weet welke rashond je wilt, zoek dan een erkende hondenfokker.

Waarom geen hond uit het asiel?

Een hond uit het asiel is niet voor iedereen weggelegd. Meestal zijn ze wat ouder of hebben ze al wat meegemaakt. Als je geen kinderen hebt, of niet per se een puppy wilt, dan staat niks je in de weg om voor een asielhond te kiezen. Je redt een hondenleven, en met wat geduld wordt deze hond steevast je trouw gezelschap.

Een puppy kiezen is niet altijd eenvoudig. Met deze tips kom je al een hele stap verder. Het is aan jou om alles uit te pluizen en te kiezen voor een perfecte match!

Twijfel je aan een ras? Dan kan onze puppytest je misschien helpen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Gina

Welk hondje past er bij mij?

Gina

Christiane Vereecke

Wij hebben via verhuisdieren.nl een hondje geadopteerd, onze Misty was al 4 jaar oud, maar dat was ook onze wens, we wilden echt geen puppy omdat je zo'n beestje echt alles moet leren.
Wij hebben enorm geboft met ons hondje maar ik moet wel zeggen wij zijn bijna altijd bij haar en dat apprecieert ze enorm, het is ook een hondje dat heel graag gestreeld en geknuffeld wordt, wij hebben daar gelukkig alle tijd voor maar ik denk nu dikwijls dat je inderdaad echt heel heel goed moet nadenken vooraleer je aan een hond wil beginnen want dat is echt niet zo simpel als het lijkt.
Je moet er enorm veel tijd en liefde kunnen insteken.


Een reactie plaatsen