Veelvuldig urineren bij honden

Veelvuldig urineren bij honden
Tijdens het uit laten van je hond kan het voorvallen dat hij heel veel zal urineren. Het kan als baasje voor jou een echte overlast zijn als dit gebeurt. De grootste oorzaak die aan de basis ligt van dit probleem is dat de hond veel te veel water drinkt. Normaal moet een hond van 40 kg ongeveer 2 liter per dag drinken.

Om te zien of je hond inderdaad te veel water drinkt is het aangeraden om de hoeveel water dat hij drinkt te meten. Als dit het geval is ga je met je hond zo snel mogelijk naar een dierenarts voor een controle. Een overmatige hoeveelheid water drinken noemen dierenartsen polydipsie. Dit leidt tot polyurie, dat betekent dat je hond frequent moet gaan urineren.

Polydipsie en polyurie

Deze twee medische termen zijn symptomen van een aantal ernstige ziekten bij honden zoals diabetes, leverziekte, nierfalen en pyometra of een infectie aan de baarmoeder. Deze infectie wordt in het algemeen alleen aangenomen bij oudere teefjes die niet gecastreerd zijn.

Daarnaast heb je ook nog het hoge calciumgehalte in het bloed, hypofyse problemen en de ziekte van Cushing. Het meest voor de hand liggende symptoom is een infectie aan de urinewegen, die heel makkelijk te behandelen is.

Remedies

Ook voor honden bestaan er natuurlijke remedies zoals kruiden en homeopathische middelen. Het is wel belangrijk om na te gaan dat deze zijn afgestemd op honden en niet op mensen. Je gaat ze dus best niet op de zwarte markt aankopen maar wel bij gerenommeerde bedrijven. Maar vergeet niet om eerst je direnarts te raadplegen.

Heb je verder nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge.Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Wimbo Wimbo

Je zult ook merken dat een hond bij erg warm weer, meer drinkt dan anders. En dan vooral als je net terug van je rondje lopen thuiskomt. We geven ze dan altijd wat meer. Ook als de hond zenuwachtig is, zal hij meer gaan plassen, wat dan toch ook weer aangevuld moet worden. Gelukkig drinken de onzen volkomen normale hoeveelheden. EMO 4
Goede uitleg van deze materie Davy


Een reactie plaatsen