Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Urinewegeninfectie bij honden

  Davy Agten
  Urinewegeninfectie bij honden
  Vaak begin je het te merken als je hond vaker vraagt om uitgelaten te worden. Waar het beestje normaal geen enkel probleem had om zich aan de uitlaatuurtjes te houden, daar klaagt het nu om de haverklap. Het kan dat je hond last heeft van geïnfecteerd urinewegen.


  Symptomen


  Natuurlijk moet je hond vaker plassen dan anders. Maar er zijn ook andere symptomen die kunnen wijzen op een urinewegeninfectie.

  • pijn of problemen tijdens het plassen
  • bloed in het urinewegen
  • afwijkende geur van het urine
  • plassen op vreemde plekken
  • pijnlijke onderbuik (door een gevoelige blaas)
  • koorts

  Alleen je dierenarts zal je kunnen zeggen of het gaat om een urinewegeninfectie, of dat het wellicht gaat om nierstenen.

  Risicogroepen


  Teefjes zijn gevoeliger voor een urinewegeninfectie dan reutjes. Mannetjes hebben een smallere, maar langere urineleider dan vrouwtjes. Toch maken ook mannetjes die nog niet gecastreerd zijn er wel kans op.

  Ook leeftijd speelt natuurlijk een rol. Vooral voor honden die last hebben van incontinentie.


  Diagnose


  De dierenarts zal urinestaaltjes van je hond nodig hebben om een urinewegeninfectie te kunnen opsporen. Een analyse zal uitwijzen of er bloed, eiwitten, suikers of witte bloedcellen in het urine van je hond zitten. Staaltjes kan je krijgen door de urine tijdens het plassen op te vangen, of juist door urine direct uit de blaas te nemen met een naaldje.

  Een onderzoek naar de aanwezigheid van bepaalde bacteriën zal uiteindelijk uitwijzen of er echt sprake is van een urinewegeninfectie. Indien de urinewegen geïnfecteerd zijn, zal de dierenarts antibiotica voorschrijven.

  Wat kan je zelf doen?


  Zorg vooral voor genoeg vers water. Zonder water zullen de bacteriën zich sneller vermenigvuldigen. Ga ook vaker met je hond wandelen.

  Let trouwens wel op dat de bacteriën die de infectie veroorzaken niet tot bij de nieren raken. Als de symptomen bij je hond dan ook erger worden, ga dan direct naar de dierenarts. Een nierinfectie kan serieuze gevolgen hebben.

  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Diagnose , Honden , Urinewegeninfectie , Urine , Incontinent
terug naar overzicht

4 reacties

 1. martinadepater

  rank: 22761

  Mijn hond was dood ziek, onderzocht, niks gevonden, na antibiotica, weer beter, maar na een week bloed in zn urine, we gingen uit van een blaasontsteking, omdat hij veel plaste en piepte bij het plassen . We gaven hem grandberry poeder in capsullen, na drie dagen was het over. Grandberry maakt de urine zuur, dit dood de bacterieen in zn blaas.
  geplaatst op 27-03-2019 om 08:17
 2. Wimbo1

  rank: 30

  Ach, mijn antwoord hoort hier helemaal niet! Moest bij Zindelijkheid staan.
  geplaatst op 17-11-2014 om 09:33
 3. Wimbo1

  rank: 30

  Vreemd... De onze is zindelijk, d.w.z. hij doet het tijdens uitlaten, maar gistermiddag: spontaan in de kamer! Piesen én poepen. Was niet geschrokken, gestrest of wat dan ook... Heel vreemd. De hond gaf ook niet aan dat hij moest en had ook niets vreemds gegeten of zo... Ga het even in de gaten houden. Vanmorgen kwam ik beneden (hij blijft alleen beneden 's nachts, gaat prima!) Geen gepies of gepoep, hij houdt het op tot we gaan lopen.
  geplaatst op 17-11-2014 om 09:31
 4. Cyberbabe

  rank: 5955

  Die laatste opmerking kan ik over meepraten: onze hond kreeg als pup van 13 weken een nierbekkenontsteking als gevolg van een niet (door de fokker) opgemerkte blaasontsteking. En ondanks verwoede pogingen en bergen antibiotica hebben wij de veroorzaker, een e-colibacterie uit haar eigen darmen, niet kunnen vernietigen en is het onze hond voor haar 2e jaar fataal geworden.
  Symptomen waren veel plassen, haar plas niet op kunnen houden en direct na het wandelen weer plassen. In huis, in de bench, op schoot, overal. Liep ze door de kamer, viel er plas uit.
  Herken je dit? Ga dan direct naar de dierenarts!
  Later kwam er nog veel drinken bij. Tot wel 4 liter op een dag. Maar dat lag aan het minder functioneren van de nieren, niet aan de ontsteking zelf.
  geplaatst op 14-04-2010 om 14:16
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x